Karındaki şişkinliğe ne yapmalı? - Yaşam Cafe

Karındaki şişkinliğe ne yapmalı?

Özellikle öğle yemeğinden sonra saat 15:00 civarlarında ortaya çıkan şişkinlik hepimizin sorunu. Doğru yiyeceklerin seçimi bu noktada çok önemli. Ancak bu şişkinliğin normal olup olmadığının değerlendirilmesi de hayati derecede önem taşıyor.

Öğle yemeğinin üzerinden birkaç saat geçti ve siz şimdi kendinizi bir bovling topu yutmuş gibi hissediyorsunuz; üstelik buna rağmen çekmecede duran sandvici de yuvarladınız. Bebek bekleyen ofis arkadaşınızla;"Ben de bir 'pizza çocuk' bekliyorum" diyerek şakalaşıyorsunuz. Pek çoğumuz, karnımızda sık sık oluşan bu şişkinliği, düzensiz yaşam koşullarımızın bir parçası sayarak (televizyonda, sindirim sistemine dost olduğu söylenen probiyotik yoğurt reklamının çokluğuna bakmak bile sorunun yaygınlığını ortaya koyuyor) normal kabul ediyoruz.Oysa hemen her akşam üzeri böyle bir sorun yaşamak gerçekten ne derece normal?

Uzmanlara göre, bu durum çok sık rastlanan,çoğunlukla temelinde ciddi bir hastalık yatmayan bir sorun. Ancak nadir de olsa bazen,fibrokistler ve yumurtalık kanseri gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabiliyor. İşte bu nedenle suçu bol malzemeli pizzaya atmadan önce, semptomlarınızı iyice değerlendirmeli ve gerekiyorsa bir uzmandan yardım almalısınız.

Jinekoloji ve iç hastalıkları uzmanlarının danışmanlığında hazırladığımız bu rehberin bunun için size yardımcı olacağını umuyoruz. Şişkinlik hissettiğiniz zamanlarda kendinizi dinleyin ve eşlik eden diğer şikayetlere dikkat edin. Eğer belirtiler zamanla geçmezse bir uzmana başvurun.Belli yiyecekleri tükettiğinizde şişkinlik yaşıyorsanız o besinlere karşı alerjiniz olabilir.Bu durumda tavsiyemiz bir uzmana danışıp gıda intolerans testi yaptırmanız olacak.

Şişkinlik+Karın Ağrısı

Olası neden 1
Sorun yedikleriniz ve sindirim sisteminizle ilgiliyse, şişkinlik hissinin muhtemelen yemekten birkaç saat sonra -yani tam sindirim sürecinde- geleceğini tahmin etmek pek de zor olmaz. Fakat bu şişkinlik, sadece hamur işleri gibi belli yiyeceklerden sonra oluyorsa, bir besin intoleransı (yani bazı besinlere karşı hassasiyet) de söz konusu olabilir. Bu soruna ishal ve krampların eşlik ettiği durumlarda ise uzmanların aklına kadınlar arasında son derece yaygın olan IBS(İritabl Bağırsak Sendromu) geliyor.

Çözüm 1
Yiyip içtiğiniz her şeyi bu açıdan değerlendirin ve size iyi gelmediğini düşündüğünüz besinleri yeme listenizden çıkarın.O besinleri en az 3-6 hafta boyunca hiç tüketmeyin. Eğer şikayetlerinizde azalma olursa, demek ki suçluyu buldunuz. Bundan sonra yapmanız gereken o besinden azar azar tüketmek ve şikayetlerinizi göz önünde bulundurarak sorun yaratmayacak miktarı ayarlamak olmalı. Peki ya IBS hastalığından muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız ne yapmalısınız? Pek çok kadın, alkol, kafein ve ağır yiyeceklerin sorunlarını daha ciddi bir hale getirdiğini düşünüyor. Fakat esas sorunu ortaya çıkarmak için tüm şikayetlerinizi ayrıntılarıyla,saatiyle kayıt altına almanız, sandığınızdan çok daha fazla işinize yarayabilir.Bunun için yapmanız gereken, tam dört hafta boyunca bir yanda yediklerinizi ve içtiklerinizi kaydetmek ve diğer tarafta da saat ve tarihlere göre şikayetlerinizi not almak olmalı. Bu iki günlüğü bir gastroentroloji uzmanıyla paylaştığınızda size sorunun tam olarak ne olduğunu söyleyecektir.

Şişkinlik+Bel Ağrısı

Olası neden 2
Eğer bu iki şikayete, aşırı kanamalı geçen adet dönemleri ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı eşlik ediyorsa sizin sorununuz 'miyom' olabilir. Miyomlar, bilindiği gibi rahim içinde oluşan ve bir bezelye tanesinden greyfurt büyüklüğüne kadar değişik boylarda olabilen iyi huylu oluşumlardır. Miyomlar, 30 yaşın üzerinde her beş kadından birini etkiliyor ve basit bir ultrason muayenesinde kolaylıkla teşhis edilebiliyorlar.

Çözüm 2
Şikayetlerinizin miyom kökenli olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bunlardan jinekoloğunuza bahsedin. Genellikle cerrahi işlem gerekmeden tedavi edilebilen miyomlar,çoğu zaman östrojen hormonu nedeniyle ortaya çıkıyor ve menopoz döneminden sonra kendiliğinden küçülüp kaybolabiliyorlar.Boyutları küçük olanlar için ağızdan alınacak ilaçlar etkili olabiliyor ve böylece yol açtıkları aşırı kanama ve şişkinlik gibi sorunlar gideriliyor. Boyutça daha büyük olanlar içinse miyomektomi -yani miyomun rahimden cerrahi şekilde çıkarılması- işleminden yararlanılabiliyor. Tedavinin şeklinde diğer bir belirleyici unsur ise, miyomun rahmin tam olarak neresinde bulunduğu. Bu yüzden düzenli jinekolojik kontroller şart.

Şişkinlik+Adet Öncesi Gerginlik

Olası neden
Adet öncesi dönemde pekçoğumuz, adeta zeplin gibi şişbir karınla ortalıkta dolaşırız.Bunun sebebi ise çoğu zaman, artan progesteron hormonu (bu önemli hormonun aslında rahim zarını kalınlaştırmak ve sonra kanamayı sağlamak gibi bir görevi var) seviyesi nedeniyle su tutan vücudumuz ya da bağırsaklardaki düzensizlik oluyor.

Çözüm
Bazı doğum kontrol hapları adet öncesi sorunlarına karşı gerçekten fayda sağlarken bazıları da durumu daha da ağırlaştırmaktan başka işe yaramıyor. İşte bu nedenle seçeceğiniz markaya doktorunuzla birlikte karar vermeniz gerekiyor. Bazı uzmanlar, B6 vitamininin de (günde yaklaşık 20 mg), bu semptomları azaltmaya yardımcı olduğunu söyleyerek hastalarına öneriyorlar.Ayrıca, yavaş çalışan bağırsakları harekete geçirecek her şey, yani bol bol lifli sebze ve meyve yemek,düzenli beslenmek ve egzersiz yapmak bu tabloda ortaya çıkan şikayetleri hafifletmeye yardımcı olabiliyor.

Şişkinlik+AdetDüzeninde Değişiklik

Olası neden 3
Önceki maddede saydığımız belirtilere bir de, tuvalete yapılan fazla sık ziyaretler ve karın ağrısını ekliyorsanız o zaman sorununuz yumurtalık kistleri olabilir. Bu kistler,çoğu zaman bir folikülün içindeki yumurtanın tam olarak atılamaması nedeniyle oluşurlar.Kulağa hiç hoş gelmeseler de,genellikle zararsız olurlar. Hatta çoğu zaman-iyice büyüyüp çeşitli semptomlara yol açmadıkları sürece- siz orada olduklarını bile farketmezsiniz. Yumurtalık kistlerinin yol açtığı belirgin semptomların başında ise hormon seviyelerinin yükseltmesi ve aşırı tüylenme sayılabilir.

Çözüm 3
Kistler öylesine yaygın bir problem ki, çoğu kadının yumurtalıklarında hayatının bir döneminde kist oluşuyor ve farkına bile varılmadan küçülüp, gidiyor. Ancak yukarıda sıralanan semptomların hepsine sahipseniz bir uzmana görünmenizde fayda var. Büyük bir ihtimalle jinekoloğunuz sizi ultrasonla muayene edecek ve gerekiyorsa kisti almak için bir cerrahi girişim önerecektir. Cerrahi girişimlerse çoğu zaman laparoskopi yöntemiyle gerçekleştirilir.

Şişkinlik+Kasık Ağrısı

Olası neden 4
Hiç geçmeyen sürekli şişkinlik hissine, kasık ağrısı, az miktar yemekle bile yaşanan doluluk hissi ve bağırsak alışkanlıklarına değişikliğine eşlik ettiği durumlar, yumurtalık kanseri semptomları olabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise şişkinliğin yemeklerden sonra ya da adet döneminden sonra oluşmak yerine sürekli var olup olmadığı.Bu kanser türü kadınlar arasında en yaygın olanlardan biri.

Çözüm 4
Buradaki en iyi haber, herhalde doğum kontrol hapları sayesinde bu riskin oldukça azalması. Doğum kontrol hapları yumurtalık kanseri riskini azaltıyor. Tabii, bol bol çocuk sahibi olmanın da bu riski düşürdüğünü tekrarlayalım; üç çocuğu olan bir kadın, hiç çocuğu olmayan bir kadına kıyasla yüzde 50 daha az riske sahip. Erken teşhis ise bu kanser türünde kesinlikle hayat kurtarıcı bir öneme sahip. Fark ettiğiniz bir değişikliği,doktorunuzla o gün paylaşmanız erken teşhisi kolaylaştırıyor.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe