Balık Etlilerin Ömürleri 6 Yıl Daha Uzun - Yaşam Cafe

Balık Etlilerin Ömürleri 6 Yıl Daha Uzun

Amerikan hükümeti dünya genelinde yaklaşık 3 milyon kişinin katıldığı obezite araştırmalarını inceledi. Vücut kitle endeksine göre fazla kilolu olanların normal insanlardan daha fazla yaşadığı ortaya çıktı.

Amerikalı uzmanların yaptığı bir araştırma normale göre biraz daha (Bir beden kadar) şişman olanların daha uzun yaşadıklarını ortaya çıktı. Amerikan Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi, ABD, Kanada, Avrupa, Avustralya, Çin, Brezilya, İsrail, Hindistan ve Meksika’da 12.88 milyon kişi üzerinde yapılan 100 araştırmayı detaylı bir şekilde inceledi. Sonuçta ‘normal’ bir insan için kabul edilen vücut Kitle Endeksine (BMI) sahip insanlardan bir beden daha kilolu olan insanların daha uzun yaşadıkları ortaya çıktı. vücut ağırlığının boyun karesine oranıyla elde edilen BMI endeksi 18.5-24.9 arasında olanlar tıp literatüründe “normal” olarak kabul ediliyor.

Ömürleri 6 Yıl Daha Uzun

Araştırmaya göre BMI endeksi 25 ila 30 arasında olan yani bir beden daha kilolu olanların normal insanlara oranla yüzde 6 daha uzun yaşıyor. Bu da ortalama yaşam süresi 70 olarak alındığında 1 yıldan fazla bir süreye tekabül ediyor. Araştırmaya göre Vücut Kitle Endeksi 30-35 arasında olanlar, yani iki beden kadar kilolu olanlar BMI’ı normal çıkan insanlarla aynı yaşam süresine sahipler.

Ancak araştırmaya göre BMI 35’in üzerine çıktığında ölüm riski de direkt olarak yüzde 30 oranında artıyor. Amerikan Tıp Birliği Dergisi’nde yayınlanan araştırmayı yürüten Dr. Katherine Flegal, egzersiz yapan, sağlıklı beslenen ve sigara alkol kullanmamak şartıyla insanların fazla kilolalarını kafaya takmalarına gerek olmadığını dile getirdi. Uzmanlar vücudun biraz yağlı olmasının, düşme ve kazalardan kaynaklanın ölüm riskini ve kemik kırıklarını da azalttığına dikkat çekti.

Harvar Üniversitesi Beslenme bölümü direktöre dr. Geroge Blackburn ise araştırmanın kilo almanın iyi olduğu anlamına gelmediğine dikkat çekerek, “Biraz daha kilo alayım diye sakın düşünmeyin” uyarısında bulundu. Washington Üniversitesi St. Louis Tıp Merkezi Beslenme merkezi direktöre Samuel Klein, ise BMI’nin ölüm riskini belirlemede çok doğru sonuçlar vermediğini, tansiyon, kolesterol, şeker gibi faktörlerin de göz önüne alınması gerektiğine işaret etti.

Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Vücut kitle endeksi, boy uzunluğunun ikiyle çarpılıp, vücut ağırlığına bölünmesi ile elde edilir. Sonuca göre 0-18.4: zayıf, 18.5-24.9: normal, 25.0-29.9: fazla kilolu, 30.0 ve üstü ise obez kabul edilir.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe