Aşırı spor yaşlandırıyor! - Yaşam Cafe

Aşırı spor yaşlandırıyor!

Bir sporu sürekli yapmanın, vücudun erken yaşlanmasına neden olduğu ortaya çıktı

Omurga problemi yaşamamak için uygun egzersiz programlarının yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ali Cımbız, "Hareketsiz yaşam vücut için ne kadar zararlıysa, zayıflama ve fitness programları adı altında yapılan sporlar da en az hareketsiz yaşam kadar zararlı olabilir" ifadelerini kullandı. Düzenli ancak vücuda zarar vermeyecek egzersizler yapılması gerektiğini vurgulayan Cımbız, şunları kaydetti:

"İskelet yapısında ortalama 600 kas bulunuyor. Kasları ve eklemlerin etrafını saran fasia dediğimiz yapılar bulunmaktadır. Bu fasialar sayesinde vücudumuzdaki kaslar tek bir kasmış gibi hareket ederler. Bu nedenle yaptığımız en basit harekette bile yüzlerce kas çalışmaktadır. Kasların kuvvetini ve esnekliğini devam ettirebilmesi için günlük yaşamda devamlı hareket etmek zorundayız.

Yeterli hareket yapılmadığı zaman kaslar zayıflar ve esnekliğini kaybederek sertleşir. İnsanlar bu durumu daha çok kas ve eklem ağrısı olarak hissederler. Günlük yaşamda yaptığımız hareketler yeterli olmadığı durumlarda vücudumuzdaki kasların kuvvetini devam ettirmek için düzenli egzersiz programları uygulamamız gerekir. Öte yandan bir sporu aşırı derecede yapmak veya profesyonel sporlarla uğraşmak vücudun erken yaşlanmasına neden olur."

OFİS ORTAMI BEL FITIĞI NEDENİ

Cımbız, bel bölgesine binen yüklerin oturma pozisyonunda en yükseğe çıktığını vurguladı. Ofis ortamı ve hareketsiz yaşamın bel fıtıklarının en önemli nedenlerinden olduğunu aktaran Cımbız, şu değerlendirmede bulundu:

OFİS HASTALIKLARINA DİKKAT!

"Oturma pozisyonunda bele binen yükler arttığı için bu durumdaki insanlarda bel fıtığı daha fazla görülmektedir. Öte yandan herhangi bir kanepede dengesiz pozisyonlarda dinlenmek omurga problemlerine neden olabilir. Kendimizi o anda rahat hissettiğimiz ancak vücudumuz için oldukça rahatsız pozisyonlarda televizyon seyretmek, oturma pozisyonunda uzun süre çalışmak, bilgisayar kullanmak veya uzun süre araba kullanmak omurga problemlerinin oluşumunda en önemli risk faktörleridir."

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe