Yavaşlayan Metabolizmayı 8 Adımda Hızlandırın! - Yaşam Cafe

Yavaşlayan Metabolizmayı 8 Adımda Hızlandırın!

Ramazan ayında gün boyu aç kalmaya alışan mideyi yormadan yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve dengeli beslenme düzenine döndürmek mümkün. 

Ramazan'da ikiye düşen öğün sayısıyla birlikte hareketsiz yaşamın metabolizma hızını yavaşlattığını söyleyen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Uzman Diyetisyeni Sibel Mumcu, bayramla birlikte yeniden değişecek olan beslenme düzenine dikkat çekti. Uzm. Diyetisyen Mumcu, "Kolay uygulanabilecek doğru ve bilinçli adımlarla ramazan bayramını rahat geçirebilir, yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz" dedi.

Ramazan sonrası beslenme, sağlık açısından büyük önem taşıyor. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Uzman Diyetisyeni Sibel Mumcu, bayramla birlikte yeni beslenme düzenine geçmenin önemine dikkat çekiyor. Sağlığın korunması ve iyileştirilmesi için her dönemde yeterli ve dengeli beslenmenin esas olduğunu söyleyen Uzm. Diyetisyen Sibel Mumcu, "Özellikle aile büyükleri tarafından hazırlanmış lezzetli yemeklerin gün boyu ısrarla ikram edileceği bayram süresince dengeli beslenmeye dikkat etmek, sindirim sistemi rahatsızlıklarından korunmak ve kilo kontrolünü sağlamak için de oldukça önemli" dedi.

Ramazan sonrası rahat bir bayram geçirmek ve metabolizmayı hızlandırmak için Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Uzm. Diyetisyen Sibel Mumcu, önerilerini şu şekilde sıralıyor:

Öğünleri sıklaştırın, egzersizi artırın
İlk amacımız yavaşlayan metabolizmamızı tekrar eski haline getirebilmek. Metabolizmayı hızlandırmak ise ancak öğün sıklığını ve yapılan egzersizi artırarak mümkün. Bunun için 2-3 saat ara ile küçük öğünler tüketebilir ve kısa mesafelerde ulaşım sağlayabileceğiniz yerlere yürümeyi tercih ederek gün boyu aktif olmayı sağlayabilirsiniz.

• Bayram sofralarından kaçmayın, dengeye odaklanın!
Özenle hazırlanmış geleneksel lezzetli yemeklerin yer aldığı bayram sofraları kültürümüzün zengin öğelerinden biri. Bayramlarda "Geleneksel yemeklerimizi ve çekici ikramları sakın yemeyin!" mesajı oldukça acımasız olacaktır. Bunun yerine besinlerin tüketim miktarı ve çeşitliliği açısından denge kurabilir ve sağlığınız için doğru bir adım atabilirsiniz.

• Ağır yiyeceklerle midenizi yormayın!
Ramazan ayında gün boyu boş kalmaya alışan mideye birden bire çok miktarda ve hazmı zor yiyecekler ile yüklenmek, sindirim sistemi problemlerine neden olacaktır. Bu nedenle mümkün olduğunca yoğun yağ içeren ağır yiyeceklerden ve büyük porsiyonlardan uzak durulmalıdır.

• Bayram şekeri tadınızı kaçırmasın
Bayramlar, şekerli yiyeceklerin tüketiminin artış gösterdiği özel günlerdir. Geleneksel bayram ikramı olan; çikolata, baklava, pasta, börek gibi tatlı ve hamur işleri aynı zamanda kan şekerini hızla yükselten enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları birdenbire ve sıklıkla tüketmek sindirim sistemi problemlerini tetikleyebileceği gibi kan şekerinin de hızlı yükselmesine neden olabilir. Özellikle bu besinlerin tüketimine dikkat edilmeli ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

• İkram listenize taze meyve ve dondurmayı ekleyin
Tatlı tüketme isteğinizi şerbetli ağır hamur tatlıları yerine, daha sağlıklı olan sütlü ya da meyveli tatlılarla karşılayabilir, tatlı alternatiflerinize taze ve kuru tüketebileceğiniz meyveleri dâhil edebilirsiniz. Ayrıca bayramda misafirlerinize sunacağınız ikram listesine şerbetler yerine; taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler ekleyebilir, miktarına dikkat etmek şartı ile dondurma alternatifini kullanabilirsiniz.

• Su içmek için susamayı beklemeyin
Günde en az 2 litre su tüketimi her dönemde çok önemlidir. Ramazan nedeniyle vücutta oluşabilecek sıvı kaybını tekrar yerine koymak için susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Ayrıca sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlerinize; ayran, taze sıkılmış meyve suyu ve az şekerli limonata gibi sağlıklı sıvı gıdalar ekleyebilirsiniz.

• Sağlık problemleriniz varsa, özel beslenmeden şaşmayın
Şeker, yüksek tansiyon ve kalp damar hastalıkları gibi sağlık problemleri olan bireylerin özel beslenme programı uygulamaları gerekir. Özel beslenme programı uygulamanız gereken bir sağlık probleminiz varsa, bu programları aksatmamanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

• Rahat bir sindirim için…
Besinlerin yavaş tüketilmesi ve iyi çiğnenmesi rahat bir sindirim için oldukça önemlidir. Siz de yeme hızını düşürüp, çiğneme miktarınızı artırarak sindirim sisteminize yardımcı olabilirsiniz.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe