Doğum kontrol haplarının kadınlara faydaları - Yaşam Cafe

Doğum kontrol haplarının kadınlara faydaları

Doğum kontrol hapları dendiğinde aklımıza ilk gelen istenmeyen gebelikten korunmaktır. Oysa doğum kontrol haplarının gebelikten korunmanın dışında da faydaları vardır. Hatta bazı durumlarda tedavi amaçlı kullanılırlar. 

KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Yasemin Yakut doğum kontrol haplarının faydalarını anlatıyor.

Doğum kontrol haplarının gebelikten koruma dışında da pek çok faydaları vardır. Bunlardan bazıları adetlerin düzenlenmesi, kansızlığın giderilmesi, adet sancılarının azaltılmasıdır. Doğum kontrol haplarının faydaları şöyle sıralamak mümkün:


• Adetlerin düzenlenmesi
İçerdikleri östrojen ve progesteron etkisi ile doğal adet siklusunu taklit ettikleri için adet düzensizliği olanlarda adetleri düzenlemek, yirmi sekiz günlük periyotlarda kanamanın olmasını sağlamak için kullanılır.

• Kansızlığın giderilmesi

Adet kanamasının miktarını azalttıkları için çok yoğun kanaması olan ve adet kanaması uzun sürenlerde bu yüzden anemisi (kansızlığı) olanlarda kanama miktarını azaltmak için kullanılır.

• Adet sancılarının azalması

Dismonero dediğimiz çok sancılı adet görenlerde hatta bu yüzden her ay hastanelik olup sürekli iğne yaptıranlarda adet sancılarını azaltır, yok edebilir.

• Premensturel Sendrom'da Azalma

Bazı kadınlarda sıkça görülen adet öncesi gerginlik, bulantı, göğüslerde dolgunluk hissi, iştahsızlık, şişkinlik hissi, depresif tablo, mutsuzluk hissi gibi şikayetlere adet öncesi dönem gerginliğine premenstural sendrom (PMS) denir. PMS’ un azalmasına yardımcı olur.

• Premenepzal Sendrom'da Azalma

Menopoz son adet demektir. Menopoz öncesi perimeopozol dönemde adet düzensizlikleri başlamış ve PMS'da olduğu gibi sıkıntıların baş gösterdiği dönemde OK dediğimiz doğum kontrol hapları kullanıldığında bu sıkıntılar azalır.
Op. Dr. Yasemin Yakut

• Menstruel migrenin azalması

Bazı kadınlarda adet öncesi hâkim olan hormonların etkisi ile migren tipi baş ağrıları olur. Hormonal düzeni sağladıkları için haplar bu ağrıların azalmasına da yardımcı olur.

• Over tümör ve kistlerin insidansında azalma

Haplar yumurtalıkların fazla çalışmasını baskıladıkları için yumurtalık tümörü ve basit kistlerin görülme olasılığını düşürürler.

• Endometrium kanseri riskinde azalma

Rahim için döşeyen ve adet görünce kanayan tabakaya endometrium denir. Endometrium fazla östrojen etkisinde kalırsa kanser riski oluşur. Haplar karşılanmamış östrojen dediğimiz kanser riskini düzenli olarak östrojen ve progesteron salgılattıkları için baskılar ve endometrium kanserini önler.

Tüm bu nedenlerden dolayı biz hekimler doğum kontrol haplarını her zaman gebelikten korunmak için vermeyiz. Yukarıda saydığımız etkilerinden dolayı çoğu zamanda medikal tedavi amaçlı kullanırız.


✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe