Hollywood Gülüşü ve Mükemmel Gülüş - Yaşam Cafe

Hollywood Gülüşü ve Mükemmel Gülüş


Güzel bir gülümseme hayatın birçok alanında size avantaj sağlar. Güzel bir gülümseme duyguları ifade etmede, kişinin zeki, etkin ve kolay iletişim sağlayan biri olarak algılanmasında etkin rol oynar.

Hem görünümünüzdeki hem de iletişiminizdeki başarınızı artırır. Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size güzel bir gülüş kazandırılmasıdır.

Bu tedavide diş hekimi kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı göz önünde bulundurarak bir gülüş planı yapar. Güzel bir gülümseme için neler yapılması gerektiğini belirler.
Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir.

Bireyin gülüşünden memnun olmaması, gülerken ağzını kapatmaya çalışması, dişlerinin şekil ve renginden rahatsızlık duyması bu konuda en sık rastlanan durumlar arasındadır.

Hollywood Gülüşü ve Mükemmel Gülüş

Son yıllarda Hollywood starları gülüşleri ile dikkat çekmeye başlamış ve "Hollywood smile" terimi ortaya çıkmıştır. Hollywood gülüşü için 4 altın kural var.

• Dişler: Üst ön dişler düzgün ve herhangi bir görünen dolgu içermemelidir. Üst santral kesici dişler diğerlerine göre daha belirgin ve önde olmalıdır. Alt kesici dişler de gülüş esnasında görünmelidir. Üstte diş arkı geniş ve üst 1. büyük azıya kadar görünmelidir.
• Dudaklar: Dudaklar simetrik olmalıdır. Dudakların simetrikliği dişlerden çok kaslar ile ilgili olabilir.
• Diş eti: Üst diş etinin 2mm kadar görünmesi gerekir.
• Dudak genişliği: Yüzün genişliğinin en az yarısı kadar olmalıdır.

Öncelikle güzel bir gülüş için yüz biçimi ve dudak yapısıyla uyumlu dişlere sahip olmak gereklidir. Diş hekimliğinde estetik maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları çözümlenebilmektedir.

Gülüş Tasarımı işte burada çok önemli bir işlevi üstlenmekte. Dentapolitan Diş Hastaneleri Gülümseme Tasarımı ve ortodonti uzmanı Doç.Dr. Oğuz Öztoprak Dengeli bir gülümsemenin 8 Özelliğini şu şekilde açıkladı.

1-Dudak Çizgisi: Dikey diş görünürlüğü, ya da üst kesici dişlere göre dudak yüksekliğidir. Normali, üst dudak diş-diş eti sınırına ulaştığında dişlerin arasındaki diş eti ile üst keserlerin tamamının görülmesi normaldir.

Yüksek dudak çizgisi, klinik kuronun tamamı ve bitişik diş eti doku bandını gösterir. Düşük dudak çizgisi, üst ön dişlerin %75inden daha azı görülür.

Kadınların dudak çizgisi erkeklerden 1,5 mm daha yüksek olduğu için gülümsemede 1-2 mm diş eti görünürlüğü kadınlar için normal kabul edilir.

2-Gülümseme Arkı: Poz gülümsemesinde üst ön dişlerin kenarları boyunca hayali olarak çizilen çizgi ile alt dudak iç kontürü arasındaki ilişkidir, kurvatür kadınlarda yaşlandıkça düzleşme eğilimindedir.

3-Üst Dudak Kurvatürü: Gülümseme sırasında üst dudak orta noktasından ağız köşesine kadar değerlendirilir. Ağız köşesi dudak orta noktasından daha yüksek ise yukarıda, aynı hizada ise düz, aşağıda ise aşağıda denir.

Yukarıda ve düz dudak kurvatürlerinin aşağıdakine göre daha estetik olduğu düşünülmektedir.

4-Lateral Karanlık Alan: Gülümserken arka dişlerin ağız köşesinde kalan koridorudur. 1. Moların göründüğü gülümseme en estetik skoru almıştır.

5-Simetrik Gülümseme: Dikey düzlemde ağız köşelerinin göreceli olarak pozisyonlanması ağız köşeleri ya da pupiller hatların paralelliği ile değerlendirilir. Asimetrik bir gülümseme yüzün bir tarafındaki kas tonusu yetersizliğine bağlı olabilir. Miyofonksiyonel egzersizler önerilmelidir.

6-Frontal Oklüzal Düzlem: Sağ köpek dişi tepesinden sol köpek dişi tepesine uzanan bir hattı temsil eder. Transverse bir eğim, üst ön dişlerin farklı erüpsiyonu ya da alt çenenin iskeletsel asimetrisi nedeniyle oluşur.

7-Dental Komponentler: Boyut, şekil, renk, dizilim, orta hat ve ark simetrisi içerir. Orta hattı belirlemede 2 anatomik landmark kullanılır.

Üst kesici orta hattın paralelliği ve yüzün orta hat parallelliği, dentolfasiyal ortahat çakışması daha önemlidir.

8-Diş Eti Komponentleri: Renk, kontür, doku ve diş eti yüksekliğidir. İnflamasyon künt papilla açık gingival embrasürler düzensiz gingival marjinler gülümseme estetiği kalitesini azaltır. Orta kesicilerin diş eti sınırı kaninlerinki ile aynı seviyededir.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe