Mutlu anneler mutlu çocuklar yetiştirir! - Yaşam Cafe

Mutlu anneler mutlu çocuklar yetiştirir!


Son yıllara kadar iyi bir ev kadını ve iyi bir anne olması beklenen kadından, artık başarılı bir iş kadını da olması bekleniyor. Diğer yandan bir ailenin kızıyken, bir çocuğun annesi olma sürecinde yaşanan rol değişimi de kadınları zorluyor. Ancak çocuk yetiştirmenin de püf noktaları ve bazı bilinmesi gereken konular var. 

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, annelere çocuk yetiştirme konusunda bazı önerilerde bulunuyor.

Günümüzde artık anneler evin temiz olmasına değil, çocuklarının mutlu olmasına odaklanıyor. Çocukların anne-babayı model aldıklarını ve çocuklara iyi örnek olunması gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Selin Karabulut "Çocuklarınızı yargılamadan dinleyin, onlara yardımınıza ihtiyaçları olup olmadığını sorun. Onlar muhtemelen durumları sizden farklı düşünüp değerlendireceklerdir" diyor.

Çocuklarınıza "hayır" demeyi bilin
Çocuklarla her gün oyun oynanmasını, sohbet edilmesi gerektiğini ve nasıl olduklarının mutlaka sorulması gerektiğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Selin Karabulut "Hayatta her şey istediğimiz gibi olmaz, karşılaştıkları güçlüklerde onlara ayakta durmayı, problemlerin üstesinden gelmeyi ve çabalamayı öğretin. Onları herhangi bir karşılık beklemeden, hatalarına rağmen sevin, sevginizi mutlaka gösterin. Çocuğunuzun ödevlerini, derslerini takip edin. Anlayamıyor, konulara artık yetişemiyor olsanız da kontrol edin. Gerekirse yanında oturun eşlik edin. Okulla irtibatınızı kesmeyin. Çocuklarınıza hayır demeyi bilin!" açıklamasında bulunuyor.

Çocuklarınız adına karar vermeyin
Mutlu annelerin mutlu çocuklar yetiştirdiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Selin Karabulut sözlerini şöyle sürdürüyor: "Çocuklarınızın okuması için elinizden geleni yapın, okumamak gibi bir seçeneklerinin olduğunu düşünmesinler. Çocuklarınız TV, bilgisayar, tablet ve mobil cihazlarla değil çocuklarla, hayvanlarla, ağaçlarla, kalem kitaplarla ve oyuncaklarıyla arkadaşlık etsin.

Yaşlarına ve psikolojilerine uygun olmayan her tür yaşantı, görüntü, ortam ve insanlardan uzak tutun. Çocuklarınızın sizden her anlamda daha iyi, daha eğitimli, daha başarılı, daha mutlu olabilmeleri için uğraşın. Çocuklarınızın seçimlerinde onlara yol gösterici, onları destekleyici olun; ancak seçimlerini onlara bırakın.

Çocuklarınıza yalan söylemeyin, ona ihtiyacı olan kadar bilgiyi en doğru şekilde vermeye çalışın. Başka kişilere, başka meselelere olan öfkenizi onlardan çıkartmayın. Onu doğurmuş olmanız onun her şeyine karışma hakkını size vermez. Çocuklarınız adına karar vermeyin!"

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe