Vücudumuzdaki Gizli Tehlike; Benler - Yaşam Cafe

Vücudumuzdaki Gizli Tehlike; Benler


Güneşin gittikçe kendini gösterdiği ve yaza girmeye yaklaştığımız bugünlerde, tatile ve yaz mevsimine gölge düşürmemek için güneşin cilde vereceği zararlara karşı önlem almak gerekir. 

Liv Hospital Ankara Dermatoloji Uzmanı Sevil Özdöl "Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak yüz ve vücuttaki benlerin sayılarını ve kansere dönüşme riskini artırır. Ben tanısı ve takibi özellikle bugünlerde mutlaka yapılmalı, benlerde değişiklik görüldüğünde ya da yeni bir ben fark edildiğinde önemsenmelidir" diyor. Uzm. Dr. Sevil Özdöl yaz mevsiminde özellikle dikkat edilmesi gereken benlerle ilgili bilgi verdi.

Erken evrede farkına varmak önemli
Cilt lekeleri özellikle yaz aylarında artış gösterir. Cilt üzerindeki mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya benin üzerinde kanayan yaralar oluşması kanser belirtisi olabilir. Erken evrede teşhis edilen melanomda tümörün olduğu alanın cerrahi olarak çıkarılması yeterlidir. Melanomlar hızla lenf düğümlerine kadar gidebilir ve kısa sürede tüm vücuda yayılarak ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden vücudunda çok sayıda beni olanların yıllık olarak dermatolojik muayeden geçmeleri son derece önemlidir.

Cilt kanseri habercisi olabilir
Benlerin neden olduğu cilt kanseri bakımından riskli grubu, doğuştan olan, doğumsal (konjenital) adı verilen benler oluşturur. Yeni doğan bebeklerin yüzde birinde görülen bu benlerin doktor tarafından dikkatli şekilde takip edilmesi gerekir. Benler genellikle sağlığı bozmaz fakat kanıyorsa, kaşınıyorsa, şekil, renk ve boyut açısından hızlı bir değişime uğruyorsa melanom olma olasılığı nedeniyle ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirir.

Halk arasında benin alınmasına karşı olumsuz inanışlar olmasına karşın herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşılmaz. Ben alındıktan sonra mutlaka patolojik (mikroskobik) değerlendirmeye gönderilmesi gerekir. Çünkü cilt kanserinin habersisi olabilir.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe