'Bipolar hastaları başkalarına zarar vermez' - Yaşam Cafe

'Bipolar hastaları başkalarına zarar vermez'


Son dönemlerdeki vahşice işlenen cinayetler toplumun tüm kesimlerinden tepki alırken olayın vahameti üzerine Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, bu tür cinayetlerin kader olmadığına vurgu yaparak; sorunun kesin çözümünün kişinin geçmişindeki travmaların giderilmesi ile mümkün olabileceğini söyledi.

Doğanın yeniden canlanmaya başladığı, baharın tüm enerjisinin yoğunlaştığı şu günlerde vahşice işlenen cinayetlere tanık olmanın, toplumun her kesimini çok derinden etkilediğini belirten Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul; "vahşet" olarak nitelendirdiği cinayetlerin, toplumun her kesiminde derin bir yara bıraktığını ve infiale yol açtığını vurguladı.

Kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken, Yurdakul; iki uçlu mizaç bozukluğu olarak da adlandırılan bipolar bozukluğunun kendisinin doğrudan cinayete sebep olmadığını, ancak yanında başka etkenler de olması halinde cinayet işlenebileceğinin altını çizdi.

Bipolar hastalığının toplumda görülme olasılığının sadece %3 olduğuna da vurgu yapan Sabri Yurdakul; bu oranın oldukça yüksek olmasına karşın bipolar hastalarının cinayet işleme oranın ise bu %3'lük popülasyonun % 2 ile 8'inde ortaya çıkabileceğine de dikkat çekti.

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul; bipolar hastalarının cinayet işleme nedenlerini ise şöyle sıraladı: "Çocuklukta ya da erişkinlikte şiddete maruz kalmaları, madde kullanıp kullanmamaları, var olan hastalıkların etkileyen duygusal sorunların olması etkenlerin başında gelir."

Bipolar Bozukluk Hastası Cinayet İşler mi?
'Her bioplar bozukluk hastasının cinayet işler' diye bir kural olmadığına da vurgu yapan Yurdakul; bioplar bozukluk hakkında; "Bipolar bozukluk bir uçta depresyon adı verilen mutsuzluk, ilgi ve istek kaybı, uykusuzluk, enerji eksikliğinin diğer uçta ise çok konuşma, aşırı para harcama, aşırı neşe ve gene uykusuzluğun olduğu manik dönemler ile ortaya çıkmaktadır. Hastalar bu dönemlerin dışında normal yaşantılarına devam etmekte, işlerini, evliliklerini sosyal faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu nedenle döngüsel bir hastalık olup senede bir kere ataklar gözlenebilmekte, ataklar dışında sağlıklı sosyal bireyler olarak toplumda yaşantı sürdürebilmektedir" dedi.

Kişi Bipolar Hastası Diye Cinayet İşlemez!
Bipolar hastasının katil olma ihtimalinin diğer psikiyatrik hastalıklardan daha fazla olmadığını da belirten Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul; "Kişi sadece bipolar hastası olduğu için cinayet işlemez. Bu şeker hastalığı olan bir insanın cinayet işlediğinde cinayet nedeninin şeker hastalığı olduğunu düşünmek gibidir. Aynı şekilde bipolar hastalıklar kadınlarda daha fazla görülmesine karşın şiddet ve cinayetler erkeklerde daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Çocuklukta ya da erişkinlikte şiddete maruz kalmaları, madde kullanıp kullanmamaları, var olan hastalıkları etkileyen duygusal sorunların olması gibi etkenler bipolar hastalarının cinayet işlemelerine neden olabilmekte özellikle madde kullanımının şiddeti ve cinayeti arttırdığı düşünülmektedir."

Sorunun Kaynağı Çözümü Kolaylaştırır
"Benim raporum var ben hastayım" inanışının da gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan Yurdakul; cinayet işleyen bipolar hastalarının bu fiillerinin hastalıkları ile ilişkilendirilebilmesi için atak döneminde olmaları, cinayeti algı bozuklukları ve paranoid düşünceleri doğrultusunda işlemiş olmaları gerektiğini belirtiyor.

Sorunun çözümü ve yapılması gerekenler hakkında ise Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul şu önemli tespitlerde bulunuyor: "Eğer bir atak döneminde değilse, herhangi bir cinayet işleyen insandan farkı kalmaz. Sonuç olarak bipolar hastaları cinayet işleyebilir ama bu cinayetin hastalığı etkileyen uyuşturucu maddeler, çocuklukta yaşamış oldukları travmalar, erişkin yaşantıda karşılaştıkları ağır duygusal sorunlar ve hastalığın getirdiği algı bozuklukları sonucu olması gerekir. Yoksa bu dönemlerde tedavileri sürdürülerek tekrar eski sağlıklarını kazanmakta ve hastalık ataklarını atlatarak normal yaşantılarına dönebilmektedirler."

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe