Uzun Süreli Hareketsizlik Pıhtı Atma Riskini Arttırıyor - Yaşam Cafe

Uzun Süreli Hareketsizlik Pıhtı Atma Riskini Arttırıyor


Halk arasında toplar damar tıkanıklığına bağlı pıhtı atması olarak bilinen tromboembolizm, her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olabiliyor. Gebelik, uzun uçak yolculukları, hormon tedavileri ya da doğum kontrol hapları pıhtı atma riskini arttırabiliyor. Fazla kilolardan kurtulup, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek alınabilecek önemli önlemler arasında yer alıyor. 

"13 Ekim Dünya Tromboz Günü" öncesinde Memorial Hizmet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Harun Arbatlı, tromboembolizm ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Her yaşta görülebiliyor

İnsan sağlığını tehdit eden tromboembolizm yani pıhtı atması, kanın pıhtılaşmasıyla oluşmaktadır. Kan pıhtısı, dolaşımla birlikte bir uç damarda yeni tıkanmalara neden olarak ciddi tablolara neden olabilmektedir. Her yıl binlerce kişinin ölümüne veya kalıcı rahatsızlıklara neden olan tromboembolizm her yaş grubunda görülebilmektedir. İlerleyen yaşlarda daha fazla görülen tromboembolizm, genetik hastalıklarla ortaya çıkabildiği gibi dış etkenlere bağlı da gelişebilmektedir.

Gebelik döneminde hareketsiz kalmayın

Çeşitli sebeplerle uygulanan hormon tedavileri veya doğum kontrol haplarının pıhtı atmasına yol açtığı bilinmektedir. Vücudun hormonal dengesinin değiştiği ve anne adayının hareketlerinin kısıtlandığı gebelik dönemi de tromboembolizm bakımından riskli bir dönemdir. Hamilelik sürecinde pıhtı atma görülme olasılığı diğer kadınlara kıyasla 4-5 kat daha fazladır.

Fazla kilolarınızdan kurtulun

Aşırı kilolu kişilerin kan kolesterol düzeyinin artması tromboembolizm riskini arttırmaktadır. Ayrıca kilolu kişilerin fizik durumu sonucu yaşadıkları hareketsizlik pıhtı atması ihtimalini yükseltmektedir.

Sigaradan uzak durun

Kanın pıhtılaşma faktörlerini olumsuz etkileyen sigara kullanımı bilinen riskler arasındadır. Kırmızı kan hücrelerinin artmasına ve kanın akışkanlığının azalmasına neden olan sigara kullanımı pıhtı atmasına davetiye çıkarmaktadır

Uçak yolculuklarında önlem alın

Hareketsizliğin neden olabildiği tromboembolizm uzun uçak yolculuklarında görülebilmektedir. Özellikle 4 saati aşan uçak seyahati yapan insanlarda yüksek sıklıkta tromboembolik hastalıklara ve ölümlere rastlandığı bildirilmektedir. Uçak yolculuklarında;

Klima nedeniyle havadaki nem oranının düşük olması ve vücudun öngörülemeyen sıvı kaybı yaşaması.
Alkol ve kafein tüketimi nedeniyle vücudun su kaybının daha da fazlalaşması.
Yolcuların uzun süre boyunca bacaklarını uzatamadan hareketsiz bir pozisyonda kalmaları,
Uçuş boyunca emniyet kemerinin bağlı kalması nedeniyle bel ve kalça bölgesinde oluşan basınç,
Uçuş korkusu nedeniyle yolcuların sakinleştirici ya da uyku hapları alınması ve buna bağlı olarak uzun süreli hareket kısıtlığı toplardamarlar içerisindeki kan akımının yavaşlamasına neden olarak pıhtı atmasına yol açabilmektedir.

Bilgisayar başında fazla zaman geçirmeyin

Uzun yolculukların yanı sıra bilgisayar ya da televizyon başında geçirilen uzun ve hareketsiz saatler de pıhtı atmasına zemin hazırlayabilmektedir. Tromboembolizm özellikle hareketleri kısıtlayan diz, kalça ya da büyük ameliyat geçirenlerle yoğun bakımda tedavi gören hastalarda sık yaşanmaktadır. Pıhtı atması riski fazla olan bu hastalarda kan pıhtılaşmasını engelleyici tedavi uygulanması gerekmektedir.

Riski azaltmak mümkün

Pıhtı atma riskindin korunmak için basit ama etkili önlemler almak mümkün. Sağlıklı beslenmek ve aşırı kilolardan kurtulmak alınabilecek ilk önlemler arasında yer almaktadır. Bunun yanında;

Gün içinde bol su tüketilmelidir.
Alkol ve kafein alımına dikkat edilmelidir.
Özellikle uzun uçak seyahatlerine özel önlemler alınmalıdır. Uyku hapı kullanmayarak uçak içerisinde otururken bile bacak egzersizleri ve kısa yürüyüşlerle hareket kısıtlılığının önlenmesi hayati önem taşımaktadır.
Gebelik ve hormonal tedavi gerektiren durumlarda bilinçli yaklaşılarak doktor kontrollerinin aksatılmaması gerekir.
Yatak istirahatlerinde pıhtı oluşumunu engellemek için hareket edilmelidir.
Gerektiğinde yaşam tarzında değişiklikler yapılmalıdır.
Doktorun tavsiyesine uygun olan basınçta varis çoraplarının toplardamarlardaki kan akımı üzerinde faydası olmaktadır.
Bacaklarda varislere yatkınlık var ise, doktor takibi ile varisler tedavi ettirilmelidir.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe