Gelişigüzel diyet programlarına itibar etmeyin - Yaşam Cafe

Gelişigüzel diyet programlarına itibar etmeyin


Sağlık Bakanlığı Toplum Sağlığı Şube Müdürü Diyetisyen Bilge Yüksel, çocuklukta fast-food türü yiyeceklerle beslenilmesi durumunda yaşamın ileriki dönemlerinde önemli sağlık sorunları ortaya çıktığını belirterek dengeli beslenme ve sportif fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. 

Bebeklikten başlayarak gençlik dönemine kadar geçen sürede vücudun kalsiyum ihtiyacının mutlaka karşılanması gerektiğini ifade eden Yüksel, "Ancak bu dönemde kalsiyum toplumda süt içme alışkanlığı olmadığı için yeteri kadar alınamıyor. Bu nedenle de kadın ve erkeklerde yaşlılık döneminde başta osteoporoz olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılıyor" dedi.

Fiziksel aktivitenin önemi
Beslenmenin bölge, mevsim, sosyoekonomik düzey, kent ve kırsal yerleşmeye göre önemli değişiklik gösterdiğini anlatan Uzman Diyetisyen Bilge Yüksel, halkın bilgisizliği, hatalı besin seçimi, yanlış hazırlanan yiyecekler ile pişirme ve saklama yöntemlerinin yanlış yapılması nedeniyle çok çeşitli sağlık sorunları görüldüğünü ifade etti.

Kalp damar hastalıkları, şişmanlık, diyabet, meme, kolon, prostat, sindirim sistemi kanseri, osteoporoz, hipertansiyon hastalıklarının yetersiz ve dengesiz beslenmeden ortaya çıkan başlıca hastalıklar olduğunu kaydeden Yüksel, şunları söyledi: "Yaşam kalitesini artırmak için bilinçli beslenme yapılmalı. Diyet ve fiziksel aktiviteye önem verilmeli. Ancak gelişigüzel diyet programlarına itibar edilmemeli. Zayıflayacağım derken başka sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Fiziksel aktivite de çok önemli. Haftada 5 gün her defasında en az yarım saat olmak üzere normal tempoda yürüyüş yapmak vücutta aktivite meydana getirecektir. Düzensiz, haftada veya 10 günde bir yapılan sınırlı düzeydeki fiziksel aktivitenin yararı yok."

Şişmanlık sorunu
Kanser hastalıklarının 3'te birinin beslenme kaynaklı olduğu tespit edilirken ABD'de diyet ve fiziki aktivite ihmali nedeniyle yılda kalp hastalıklarına 175, osteoporoza 14.1, meme kanserine 16.1, kolon kanserine 8.1, artirite 83.8, diyabete 107, şişmanlığa 100 milyar dolar harcanıyor. Bu tür istatistikler Türkiye'de yapılmadığı için beslenme kaynaklı sağlık sorunları harcamaları bilinmiyor.

Yetersiz ve dengesiz beslenme nedeniyle 0-5 yaş grubu çocukların yüzde 16'sında kısa boyluluk, yüzde 50'sinde demir yetersizliği görülürken, yetişkin erkeklerin yüzde 18'i, kadınların ise yüzde 33'ü şişman sınıfında yer alıyor.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe