Diş gıcırdatma ve çene sıkmada botoks! - Yaşam Cafe

Diş gıcırdatma ve çene sıkmada botoks!


Cilt gençleştirme, aşırı terleme ve bazı migren türlerinin tedavisinde kullanılan botoks, diş gıcırdatma (bruksizm) sorununa da çözüm buluyor.

Özel Dermamed Poliklinikleri'nden Dr. Levent Türbedar; botoks enjeksiyonunun istemsiz diş gıcırdatma sorununu etkin şekilde kontrol altında aldığını, ayrıca fazla sıkılmaktan genişleyen çenenin zamanla eski haline döndüğünü, yüz hatlarının düzeldiğini söylüyor.

Bruksizm yani istemsiz diş gıcırdatma sorunu, genellikle uyku esnasında, ilerleyen durumlarda ise günlük hayatta dahi görülen bir rahatsızlık. Çene ağrısına neden olan, dişleri yıpratan bu rahatsızlığın çözümü botoks enjeksiyonunda!

Genellikle stresten dolayı veya dişlerin dizilişindeki problem yüzünden yaşanılan bruksizm ilerledikçe hayatı olumsuz şekilde etkiler. Dişlerdeki basınç o denli yüksektir ki çene ekleminin hasar görmesine, dişlerde gevşemeye, düzleşmiş veya aşınmış alt dişlere sebep olur. Yine baş, çene, boyun ve sırt ağrısı bu rahatsızlıkta öne çıkar. Çok ileri durumlarda ise çene kitlenmesi bile görülebilir. Çene sıkmanın bir diğer etkisi de çenenin genişlemesi; yüz şeklinin bozulması, köşeli hale gelmesidir. Botoks aşırı çalışan çene kaslarını incelterek, yüz ovalini yumuşatmada da etkilidir. Peki botoks nedir ve nasıl bu rahatsızlığa çare olur?

Botoks nedir
Botoks, Clostridium botulinum bakterisinden üretilen bir toksindir. Enjekte edildiği bölgedeki kas akvititesini durdurur, geçici bir felç durumu oluşturur. Estetik ve tıbbi amaçlı kullanılan dozajın hiçbir zararı yoktur.

Botoks uygulaması
Özel Dermamed Poliklinikleri'nden Dr. Levent Türbedar, çiğneme kasına yani çenenin hareket etmesini sağlayan büyük kasa yapılan botoks enjeksiyonunun bu büyük soruna çare olduğunu söylüyor; "Kas, istemsiz diş gıcırdatmayı ve çene sıkılmasını engelleyecek kadar zayıflatılıyor. Ama sadece o kadar! Çiğneme ya da mimik gibi doğal hareketleri asla etkilemiyor. Enjeksiyon sayesinde hem dişler yıpranmıyor hem de çene, boyun ve sırt ağrılarından kurtulunuyor. Bunlar birbirini tetikleyen ağrılardır çünkü. Diş sıkınca çene, çene kaslınca boyun, boyun kasılınca sırt ağrır."

Botoks ne kadar etkili
Dr. Levent Türbedar'a göre; "Botoks diş gıcırdatmada en iyi çözümlerden bir tanesi çünkü beyin çene kaslarını kasamayınca, bir süre sonra kasma işlemini bırakabiliyor. Bu anlamda tedavi edici tarafı da var. Yaklaşık 4-5 ay etkisini koruyor. İlk bir iki sene düzenli olarak yapıldığı zaman çok kuvvetli olan çene kasları zayıfladığı için, gıcırdama problemi bitebiliyor."

Dr. Levent Türbedar, çok sıkmaktan genişleyen çenenin de botokstan olumlu etki gördüğünü söylüyor; "Aşırı çene sıkma yüzünden güçlenip çıkıntı yapan kaslar inceliyor, aslına dönüyor; yüz şekli ovalleşiyor. Dolayısıyla çok yönlü faydaları olan, birkaç dakikada biten bir uygulam ve yaptıran herkes memnun."

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe