Poşet Yasağı Hakkında Önemli Bilgiler - Yaşam Cafe

Poşet Yasağı Hakkında Önemli Bilgiler


Bilindiği gibi PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı, yaptığı son açıklamayla 31 Ocak 2019 tarihinde plastik poşet yasağının devreye gireceğini açıklamıştı.

Dünyanın birçok ülkesinde plastik poşet yasaklanmasına rağmen plastik poşet üreticilerin baskısı üzerine bu yasağın tarihi bir yıl daha uzatıldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) yönetim kurulu başkanı Mustafa Altunbilek, “Alışverişlerde müşterileri file ve bez çanta kullanımına yönlendirmeyi hedefliyoruz. Geçiş sürecinde karton ve bez çanta hediye edeceğiz. Daha sonrasında müşteriler kendi karton ve bez çantalarını getirecekler. Avrupa’da da uygulama bu şekilde müşteriler alışverişe gelirken ürünleri koyacakları fileleri ve bez çantaları yanlarında getiriyor” ifadelerini kullandı.

Atık yönetmeliği kapsamında alınan kararlar sonrasında tüm alışveriş noktalarında naylon poşet yasağı geçerli olacak.

Naylon poşet yasağının sebebi, insana ve doğaya zarar vermesi. Plastik poşetler, doğada kolay çözünmüyor ve çevreye zarar veriyor. Yakın zamanda yürürlüğe yavaş yavaş girmesi, 2019'da tamamen yasaklanması beklenen plastik poşetler, insan sağlığına da zarar veriyor.

Plastik poşet yasağı hakkında gerekli bilgilendirmenin vatandaşlara ve yerel işletmelere yapılacağını ifade eden bakanlık, yasak devreye girdikten sonra kamu spotları ve eğitimler ile halkı bilgilendirecek. Yasak uygulaması pilot olarak büyükşehirler olan İstanbul, Ankara ve İzmir'de uygulanacak. Ardından küçük şehirlere doğru yayılacak. Daha önce Amerika, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Norveç, Hindistan ve Çin'de plastik poşetin yasaklanmasına şahit olmuştuk. Örnek vermek gerekirse, Çin'de plastik poşet almak isteyenler poşet başına 2-5 cent arasında ücret ödüyor. Bedava naylon poşet veren alışveriş kurumlarına ise 370 Euro gibi yüksek bir bedel ceza veriliyor.

Peki, plastik poşet yasağı hayatımızda ne gibi etkilerde bulunacak, bu yasak hakkında önemli bilgiler nelerdir?

Yasak ile birlikte doğada çözülen poşetlerle otomatik olarak doğa daha temiz bir görünüme kavuşacak. Pislikten oluşan hastalıklar ve zararlı haşereler de insan sağlığını tehdit etmeyecek. Bununla birlikte plastik poşet kullanmakta ısrar edenler ekstra ücret ödemek zorunda kalacaklar. Bedava naylon poşet veren alışveriş kurumları da devlet eliyle cezalandırılacak. Böylelikle doğa ve insan sağlığı daha iyi bir seviyeye getirilmeye çalışılacak.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

1 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe