Diyette ilk ay neler yaşayacaksınız? - Yaşam Cafe

Diyette ilk ay neler yaşayacaksınız?


Diyetisyen Güneş Aksüs diyete başlanılan ilk ay karşılaşabileceğiniz durumları yazdı...

Diyete başlayınca neler yenir, korumada neler yapılır, neden zayıflamak gerekir? Sağlıklı kilo nedir? Bunları hep konuşuyoruz da diyete ilk defa başlayacaklar veya birkaç defa denemiş olup tekrar diyet yapması gerekenler için diyette ilk ay neler oluyor biliyor muyuz? İşte size diyetin ilk ayında başınıza gelebilecekler ve bilinmesi gerekenler.

Bu 10 adım belki de diyet dışındaki konularda da size fayda sağlayabilir. İlk ay önemlidir, ya devam edersiniz ya da bırakır başa dönersiniz. Bu adımları aynı gün başarmak kolay değil, ama ilk ay her gün "Bugün ne yaptım?" diye düşünün ve günde bir değişimin aylar içinde yaptığı değişimi görün.

1) Bu ay sadece zayıflamayı düşünüyorsan normal. Aslında ilk ay zayıflamaya çalıştığın değil, kendini değerlendirdiğin bir ay olmalıdır. Kendini tanımak, artısıyla eksisiyle kendini bilmek işini kolaylaştırır. Acı çekmeden zayıflamanı sağlar. Önce bu ayı tanıma ve değerlendirme ayı olarak kabul et. Uzman görüşleri, diyetisyeninin değerlendirmesi, egzersiz hocasının sana nasıl bir program planladığı, psikologla yeme davranışların, doktorunla muayene ve yapılan tahliller, kullanman gereken ilaçlar... Bunları bir düzene sokmak ve yeme davranışı planı oluşturmak o kadar da kolay olmayabilir. İlk ay, düzene girme ayıdır. Acele etme.

2) Motivasyon sadece güzel zayıflarken değil, zayıflayamadığında ve zorlandığında da yanında olması gerekendir. Kötü gittiğinde diyet yapmayı bırakıyorsan zaten hiç motivasyonun olmamıştır.

3) Her zaman işler yolunda gitmeyebilir. Sorun olduğunda da bunu çözebilmek seni gerçek başarıya götürür. Çok yoğun bir hafta, spor yapamadığın bir hafta, seyahatte, tatilde, misafir geldiğinde de diyetini bozmadan sürdürmek kalıcı bir başarı sağlar.

4) Tüm bu değerlendirmeler sonrasında, eğer bir sorun yaşıyorsan hemen bunu bir yere yaz. Neden sorun olduğunu, bunu çözmek için seçeneklerini, nasıl çözdüğünü, ayrıntıları not al. Bunları çözdükten sonra diğer aylarda aynı sorunu yaşarsan çözüm haritanı önüne aç, ne yapman gerektiğine bak. Bundan sonrası daha kolay.

5) Egzersiz deyince aklına büyük sporlar, ağır antrenmanlar geliyorsa işin uzmanına sor. Egzersiz hocasına gittiğinde önce seni değerlendirmesini bekle ve sonra olması gerekeni öğren. Daha sonra ne kadar yapabildiğine bak ve hocana yapabildiklerini bildir. Hiç hareket etmemek yerine iki adım fazla atmak değerlidir.

6) İlk ay, vücudunun ne yapmaya çalıştığını anlaması için iyi bir zamandır. İlk 3 hafta diyetini hiç bozmadan yaparsan, 4'üncü hafta kaçamak yapsan bile zayıflamaya devam edersin. Bunu unutma ve canının çektiği o bol kalorili yemeği ertele.

7) İlk ay diyetisyen randevularına en düzenli gidilen zamanlardır. Her hafta kontrole gitmek motivasyonu sağlar ve diyette devamlılığı artırır. Randevunu iptal etmeye başladığında yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Sebep her neyse bul ve büyümeden temizle. Kötü bir hafta geçirsen bile randevuya gitmek hızlı toparlamanı sağlar.

8) İlk ay, diyette yemen gerekenler normal hayatının çok dışındaysa, 2'nci ayda mutlaka gerçek hayatına daha yakın bir beslenme programına geç. Biraz yavaş zayıflamayı göze al ama sürekli kilonun azaldığı keyifli bir liste olsun elinde.

9) İlk ayın sonunda artık elinde listeye de gerek yok. Artık yaşam tarzı haline gelmiş, nerede ne yiyeceğini öğrenmiş, her yere rahatlıkla gidebilen ve istediği yemekleri kendi diyetine göre planlayabilen biri olmaya başlamış olmalısın. Değişimleri iyi öğren. Özellikle de glisemik endeks meselesini iyi kavra. Diyetinin glisemik yükünü azaltmak için neler yapman gerektiğini öğren.

10) Alışveriş ettiğin yerleri belirle. Koru veya değiştir. Güzel sebze yiyor musun? Organik veya değil, güvenilir olup olmadığını araştır. Abur cuburların içinde sağlıklı olanlarını bul veya daha az zararlı, daha az yağlı olanlarını öğren. Diyetisyenin sana sadece salata yemeni hatırlatan kişi değil, abur cubur hakkında da neyi seçmen gerektiğini öğreten kişidir.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe