Hayatınızı Askıya Almayın - Yaşam Cafe

Hayatınızı Askıya Almayın


Hayatta her zaman ileriye yönelik planlarımız olmuştur. Bu planlar bazen beş dakika sonrası bazen de yıllar sonrası için yapılabilir. Genellikle yaptığımız planları bulunduğumuz zamandan daha ilerisine erteleriz. Bu ertelemelerin genellikle sebebi kişinin dışında gelişen faktörlerden, zamanın yanlış kullanılmasından, kişinin hayatındaki bazı koşulların elverişsiz olmasıdır. 

Birçok insan ne istediğini bilemez ve kararsızlık yaşamaktadır. Kişi eğer bir karar alması gerekiyorsa önünde hiçbir engel yoktur. Birey aldığı kararları hayata geçirmesi için de sadece küçük bir adıma ihtiyacı vardır. Sürekli alınan kararlar ertelenir, yapılması gereken yapılamaz duruma gelir.

Ertelemenin Alışkanlığa Dönüşmemesi Gerektiğine dikkat çeken Medicana Konya Hastanesi Uzm. Psikolog Işıl Yenikaynak "Günümüz çerçevesinde bireylerin sosyal çevresi içerisinde günlük yaşantılarında koşturmadan dolayı hayata dair fark edemedikleri şeyler vardır. Birey kendisinin belirlediği zamanlarda günlük yaşamda kaçırdıklarını fark edebilir buna göre kendisine yol çizebilir.

Ertelemek bir sorun değildir ama alışkanlık haline dönüştüğünde kişinin karşısına büyük bir sorun olarak çıkabilir. Bunu alışkanlığa dönüştürmemek adına gelecek için yapılan planları günümüz planları arasına katmak gerekir. " dedi

Gerçekleşmesi Mümkün Planlarınızı Hayale Dönüştürmeyin
Her insanın birçok hayali, planı vardır. Bazı hayaller zor olduğu için gerçekleşmeyebilir ama bazıları ise sadece kişinin elindedir ve sadece bir hareket gerekmektedir. Gerçekleşmesi mümkün olan planlar sürekli ileri bir tarihe erteleniyorsa bu planlar bir anda hayale dönüşüp öyle de kalabilir. Kişiler anı yaşamalı, planlarını ve isteklerini gerçekleştirmelidirler. Bu istekler zaman içerisinde yapılmaya yapılmaya zincirleme tepkimeye dönüşür ve istekler, planlar imkânsız hal alabilir. İsteklerin, planların, hayallerin gerçekleşmesi, ertelemeye karşı yapılacaklar mümkündür.

Yapılacaklar Listesi Hazırlayın
Ertelemeyi sürekli hale getirenler için öncelikle yapılacaklar listesi hazırlanmalıdır. Bu liste ile birlikte hem hedefe ulaşmada kısa zaman harcanmış olur hem de bu süreçte beklenilenden daha az yorularak hedefe ulaşılabilir. Aynı zamanda bireyin önüne koyduğu bu planların, hedeflerin ulaşılabilir olması gerekmektedir.

Yapılması gerekenler arasında en önemlilerinden bir tanesi de zamanın doğru kullanılmasıdır. Kişi doğru zamanda doğru planlama yaptığı taktirde başarıya ulaşacak ve böylelikle motive olacaktır. Bu süreçte büyük hedefleri gerçekleştirmek için küçük hedefleri belirlemek ve başarılı olmakla beraber büyük planın, hedefin gerçekleşmesi de sağlanacaktır.

Kişiler günlük yaşamları, okul/iş hayatları, hayalleri ve hedefleri doğrultusunda birçok planını erteleme gereği duymaktadır. Yaşamın hangi bölümünde olursak olalım yapmak istediğimiz şeyleri gerçekleşmede fırsatımız olmayabilir. Hayatı, planları ertelemek şu anda yaşadığımız anın kıymetini bilmemek demektir.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe