Yaza Girmeden Varislerden Kurtulun... - Yaşam Cafe

Yaza Girmeden Varislerden Kurtulun...


Halk arasında öğretmen hastalığı olarak bilinen ve ayakta fazla durarak çalışanlarda daha sık görülen varisler; bacakta ağrı, şişme, ciltte kaşıntı, ödem ve kramp gibi bir çok şikayete yol açabiliyor. 

Havaların ısınmasıyla birlikte estetik açıdan da kaygılara neden olan varislerden, modern tedavi yöntemleri ile kurtulmak mümkün olabiliyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, varis tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Varislere sadece estetik kaygıyla bakmayın

Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen varisler, en sık rastlanan damar şikayetlerinden biridir. Kanı kalbe taşıyan toplardamarlarda kan akışının tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar bulunmaktadır. Bu kapakçıkların tahrip olmasıyla birlikte, yer çekiminin de etkisiyle kan bacak toplardamarlarında birikmektedir. Yıllar içinde basınç artışı nedeniyle bacaklardaki toplardamarlar şişer, genişler, kıvrımlı bir hal alarak örümcek ağı tarzında kılcal damarlar belirgin hale gelmektedir. Bacakta ağrı, şişme, ciltte kaşıntı, ödem, kramplar gibi bir çok şikayete yol açan varisler kişiyi kozmetik olarak da rahatsız etmektedir. Ancak varisler estetik kaygıların ötesinde kapanmayan yaralara ve varis ülserlerine sebep olabilmektedir. Varisli toplardamarlar içerisinde kan akımının yavaşlaması sonucu pıhtı oluşumu görülebilmektedir. Toplardamarlardan koparak kalbe ve buradan da akciğerlere ulaşabilen pıhtı kitleleri "akciğer embolisi" adı verilen ve yaşamı tehdit eden solunum ve dolaşım problemleri oluşturabilmektedir.

Sıcaklar gelmeden varislerinizden kurtulun

Varis şikayeti olanlar için en zor dönemler yaz mevsimidir. Yaz sıcaklarıyla birlikte büyüyen varisler hissedilen rahatsızlığın da artmasına neden olmaktadır. Tatil sezonu olması nedeniyle estetik açıdan da hastaları rahatsız edici görüntüler ortaya çıkmaktadır. Varis tedavisi için uygulanan tüm işlemler sonrasında belli bir süre kompresyon bandajları ve varis çorapları kullanmak gerekmektedir. Ayrıca, yapılan küçük cerrahi kesilerin ya da iğne tedavisi olarak bilinen "skleroterapi" işlemleri sırasında oluşan küçük morlukların iyileşmesi için 4 - 6 haftalık bir süreye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzden yaz aylarında varis tedavisi planlanması uygun değildir.

Varise göre tedavi yöntemleri;

Konvansiyonel varis tedavisi; Varise neden olan toplardamarın iki ucundan küçük cerrahi kesiler yoluyla bulunması ve çıkarılması yöntemidir.
Endovenöz ablasyon; Kanı geri kaçıran damarın içeriden enerji uygulanarak kapatılması yöntemidir. Cerrahi bir kesi gerektirmeyen bu yöntemde damarın içerisine cihazın yerleştirilebilmesi için cilde bir iğne girişi yapılır.
Mikroflebektomi; Cilt altında belirginleşmiş varislerin 1 – 3 mm. boyutta kesiler oluşturarak serbestleştirilmesi, dallarının bağlanarak çıkarılması işlemidir.
Skleroterapi; Bazı özel maddelerin varis oluşumları içerisine verilerek varislerin ortadan kaldırılmasını sağlayan bir yöntemdir. 1-2 mm. Çaptaki damarlar içerisine uygulandığında iyi sonuç alınır. Kullanılan kimyasal maddeler damar iç yüzeyinde tahriş oluşturarak yapışması ve kaybolmasını sağlar.
Epidermal Lazer ve Epidermal RF; Bu uygulamalar cilt yüzeyindeki kılcal damarlara uygulanan yöntemlerdir. Bu enerji kaynakları ile ciltteki ince yapılı kılcal damarlar tahrip edilir ve soldurulur.

Varisten korunmak için…

• Fazla kilolar verilmelidir.
• Gün içinde ayakta çok fazla kalmamaya özen gösterilmelidir
• Topuklu ayakkabılar yerine spor ayakkabı ya da rahat sandaletler tercih edilmelidir. Böylece bacak adalelerinin kanı pompalayıcı etkisi artar.
• Bol su içilmelidir. Su cildin kaybettiği nemi karşılayabilmesi için çok önemlidir. Ayrıca ciltte biriken toksik maddelerin uzaklaşmasını kolaylaştırır, elastik yapıyı korumaktadır.
• Antioksidan özellik taşıyan portakal limon greyfurt gibi turunçgiller, fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller ve diğer yeşil sebzeler bol miktarda tüketilmelidir. Varis hastaları sağlıklı bir beslenme programı için bir beslenme ve diyet uzmanından destek almalıdır.
• Oluşan varisler için en kolay tedavinin erken yapılan tedavi olduğu unutulmamalıdır.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe