Bel soğukluğu kadınlarda da görülüyor - Yaşam Cafe

Bel soğukluğu kadınlarda da görülüyor

Erkeklerde görülen bir hastalık gibi algılanan “Bel Soğukluğu” cinsel yolla kadına da kolaylıkla bulaşıyor ve genital sistemde ciddi hasarlar oluşturabiliyor.

Hastalığın belirtilerinin erkeklerde daha sık görüldüğünü ve tanısının akıntının özelliklerine göre daha kolay konulduğunu belirten Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; cinsel yolla yayılan “Bel Soğukluğu” nun (Gonore) kadınlar için ciddi problemler oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Hem erkekte hem de kadında belirtileri görülmese de hastalığın oluşabildiğini, cinsel aktivitenin sık olduğu genç yaşlarda daha çok görüldüğünü ve özellikle kadınlarda “pelvik enfeksiyona”  (yumurtalık iltihabına) yol açtığını belirtiyor. Dr. Partalcı;  Amerika’ da kadında kısırlık oluşmasına neden olan etkenler arasında yumurtalık iltihabına bağlı Fallop tüpü tıkanıklıklarının ilk sıralarda yer aldığını, Türkiye’de ise sağlıklı veriler toplandığında bu sonuçların çok benzer olacağını vurguluyor.

Üreyememe ve Gebe Kalamama Nedeni

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; bel soğukluğunun erkekte sperm kanallarının, kadında Fallop tüplerinin tıkanmasına yol açtığını belirtiyor. Üreyememe ve gebe kalamamanın en büyük nedeni olduğunun, oluşan hasarla kadında dış gebelik olasılığını da arttırdığının altını çiziyor.

Erkekte meni benzeri bir akıntıyla birlikte idrar yaparken yanma, kadında ise akıntıyla birlikte enfeksiyon ve belirli şiddetlerde kasık ağrısı oluştuğunu belirtiyor. Enfeksiyonun gonore bakterisine bağlı olup olmadığını anlamak için mikroskop incelemesi kültür gibi yöntemlere başvurulması gerekiyor.

Op. Dr. Serhat Partalcı; hastalığın şiddetine göre antibiyotik uygulanmasını, ağır vakalarda hastaneye yatırılarak tedavi edilmesini öneriyor. Eş tedavisinin mutlaka yapılması gerektiğini vurguluyor ve erken tedavinin önemine değiniyor. Yeterince birbirini tanımayan kişilerin cinsel ilişki kurmamasını tavsiye ediyor. Bel soğukluğu ve cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklardan korunmanın en önemli aracının prezervatif olduğunun altını çiziyor.
✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe