Diyete zarar veren hatalar - Yaşam Cafe

Diyete zarar veren hatalar

Diyete zarar veren hatalar
Eğer kilo vermek istiyorsanız iki şeye dikkat edin: Gerçekçi hedefler koyun ve diyet sırasında uygulama hatası yapmayın. 

Uğraşıyorsunuz, didiniyorsunuz ama bir türlü umduğunuz kadar kilo veremiyorsunuz! Bu hiç başınıza geldi mi bilemem ama birçok kişi zayıflamak üzere rejim yaptığı halde istediği hedefe ulaşamaz. Bunun iki sebebi var; en önemlisi gerçekçi hedefler koymamak. Diğeriyse rejim sırasında uygulama hatalarına düşmek. Gelin, dar pantolonlara sığmanızı engelleyen rejim hatalarını gözden geçirelim. 


Çok kalori kısıtlamak 

Eğer kısa zamanda hızla kilo vermek için ani ve çok kalori kısıtlamasına gidilmişse, sadece greyfurt yenilip sebze çorbası içiliyorsa, vücut bir kıtlık olduğunu düşünmeye başlar ve enerjiyi ekonomik kullanmak üzere depodaki yağı yavaş yakmaya meyleder. Aynı, işten çıkan birinin parasını tasarruflu kullanması gibi, vücut da aç kaldığı için daha daha yavaş kilo verme eğilimindedir. O nedenle günde 1000 kalorinin altındaki diyetler kilo kaybettirmez; sadece ızdırap verirler. 

Kahvaltıyı atlamak 

Kaloriyi kısmanın en  yolu kahvaltıyı atlamakmış gibi gelir çoğu rejim yapana amainsan bu yüzden bütün gün açlık hissederek dolaşır, hazırlanmış diyet listeleri delinir ve açlığı bastırmak için abur cubur devreye girer. Bir de bakmışsınız kahvaltıyı keserek kazandığınız kalorilerin iki katını orada burada atıştırarak geri almışsınız. Oysa protein ve liften zengin bir kahvaltı, gün boyu açlık hissinizi bastırır, bağırsak hareketlerini düzenler ve metabolizmayı hızlandırır. 

Hesabı kaçırmak 

Ana öğünlerde yediklerinizi, en ince detaylarına kadar kaydediyorsunuz ve salatada kaç marul yaprağı olduğunu hesaplıyorsunuz. Fakat arada atıştırdıklarınızdan ne haber? Uzun günde oruç tutan  gibi 'Bir yudum sudan bir şey olmaz,' diye tüm susuzluğunuzu gideriyor olabilirsiniz. Orada biraz cips, burada bir ısırık kek derken günün sonunda yediğiniz toplam kalori, almayı umduğunuzun iki katı olabilir. 

Hiçbir şey atıştırmamak 

Bilinçsizce önüne geleni atıştırmak nasıl santimlere santim eklerse, ne yediğini bilerek küçük ara öğün atıştırmaları da açlığı kontrol ederek belirlenen diyet programına uyumukolaylaştırır. Atıştırmalar metabolizmanızı da yüksek viteste tutarak daha fazla enerjiharcanmasına yardımcı olur. Fındık, ceviz gibi yüksek proteinli atıştırmalıklar tercih edilirse zayıflamak kolaylaşır. 

Düşük yağlı yiyecekler 

Düşük yağlı yiyecekler zayıflama rejiminizde önemli bir rol oynayabilir ama 'Nasıl olsa bunlarda yağ az,' diye normalde yiyeceğinizin üç katını yerseniz değil zayıflamak, kilo bile alırsınız. Yağı az demek, kalorisi de az demek değildir. Şekerin ya da patatesin içinde de hiç yağ yoktur ama kimse düşük kalorili olduklarını söyleyemez. Doğru beslenme stratejileri oluşturmak için neyin ne kadar  değeri taşıdığını üç aşağı beş yukarı öğrenmek ve hazır gıdaların üzerindeki etiketleri doğru okuyabilmek gerekir. 

İçeceklerdeki kaloriler 

Diyet programında kaloriler hesaplanırken nedense içeceklerle alınanlar göz ardı edilir. Fakat bir kremalı kahvenin 500 kalori olduğu düşünülecek olursa işin boyutu daha iyi gözler önüne serilir. Sadece onlar değil, ' Meyve suyudur ,' diye içilenler bile bir bardağında epeyce kalori taşır. Hadi onu geçtik doygunluk hissi verseler bari! O da olmaz; bir sürü kalori almanıza rağmen kendinizi hâlâ aç hissedersiniz. 

Suyu ihmal etmek 

En kolay düzeltilebilecek diyet hatalarından biri de budur. Su olmadan kalori yakmak mümkün değildir. Suyu az içer ve dehidre olursanız, metabolizmanız yavaşlar; bu da daha yavaş kilo vermek anlamına gelir. Çalışmalar günde sekiz bardak ya da daha fazla su içenlerin, içmeyenlere göre daha çabuk kilo verdiğini gösteriyor. Kolay bir uygulama olarak her yemek ve ara öğünden sonra en az bir bardak su içmek, sizi hesap yapmaktan kurtarır. 

Süt ürünlerini terk etmek 

Süt, peynir, yoğurt ya da dondurma, rejim yapanların uzak durması gereken tabulardır. Fakat süt ürünlerini tüketmemek de yanlış olabilir. Bazı araştırmacılara göre vücut yeterli miktarda kalsiyum aldığında daha fazla kaloriharcamakta, aldığı kalsiyum miktarı düştükçe yağ depolama eğilimi içine girmektedir. Destek tableti olarak alınan kalsiyum da süt ve ürünlerinden alınanın yerini tutmaz. Bu nedenle rejim yapanlara yağsız süt, peynir, yoğurt ya da dondurma önerilir. 

Yol üstünde karın doyurmak 

Uzun bir günün sonunda aç bilaç eve giderken ve rejim yemeği hazırlamak gözde büyürken hemen köşe başındaki hamburgercide bir diyet salata söylemek çoğu kişiye pratik bir çözümmüş gibi gelebilir. Peki ya yanına biraz patates bir de tavuk budu alsanız; arada sırada yenen bir küçük hamburgerden ne olur sanki? Eğer bir kez kendinizi hamburgercinin sıcak kollarına ya da iki lahmacun bir kolanın davetine bırakırsanız, kolay kolay ellerinden kurtulamazsınız. Uzun dönemli  haftada iki kereden fazla fast food yiyenlerin yemeyenlere göre yılda beş kilo fazla aldığını gösteriyor. 

Her gün tartıya çıkmak 

Her gün tartılmak sizi tedirgin etmekten başka hiçbir işe yaramaz. Günlük uzun dönemli planlara odaklanmak daha önemlidir. Eğer niyetiniz haftada bir kilo vermekse, haftada bir bunu görmek yeterlidir. Her gün tartılmak daha iyi motivasyon değil, daha çok kafa karışıklığı demektir. 

Yanlış hedefler koymak 

'Bir ayda 25 kilo vereceğim,' diye diyete başlarsanız, muhtemel bir başarısızlığa hazır olmalısınız. 25 deyip de 10 kilo verirseniz, bunu kutlayacağınıza koyduğunuz hedefe (!) ulaşamamanın hayal kırıklığını yaşarsınız. Gerçekçi hedefler, başarının ilk adımıdır. Hedefinizin ne olması gerektiğini bilmiyorsanız, bir uzmana danışın. 

Egzersizi boşlamak 

Eğer egzersiz yapmazsanız, bütün kilo verme işini diyete yıkmış olursunuz. Buna karşılık fiziksel egzersizi ihmal etmezseniz, daha rahat bir diyetle, zorlanmadan kilo vermeye devam edersiniz. En önemlisi de kas kütlenizi korur ve kiloyu yağlı dokudan kaybedersiniz. Yani sadece zayıf değil, sağlıklı da olursunuz. Kilit nokta, seveceğiniz bir egzersiziseçmektir. Koşu bandı size dayanılmaz geliyorsa, açık havada yürüyebilir ya da yüzebilirsiniz. Bisiklete binmek de iyi bir alternatiftir.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe