Kalori miktarına odaklanmayın - Yaşam Cafe

Kalori miktarına odaklanmayın

konu baslik
Gün içinde almanız gereken kalori miktarına odaklanarak kendinizi kısıtlamaktan vazgeçin. Çünkü kalori hesabı sizi strese sürükleyebilir, bu da diyetinizi amacından saptırabilir.


Sayılarla arası olmayanlara iyi bir haberimiz var. Zayıflamak için artık gün içinde almanız gereken ve gün boyunca yediğiniz her şeyin kalori miktarını tek tek hesaplamak zorunda değilsiniz. Obezite Engelleme ve Eğitim Merkezi'nden Profesör Ann Yelmokas McDermott, kalori saymak yerine yemek kalitesine, porsiyon miktarına ve yemek yeme süresine konsantre olmanızı öneriyor. Çünkü eğer yiyeceklerin kalori değerlerine olması gerekenden fazla kafa yorarsanız, yağ yönünden yüksek, lif yönünden zayıf besinlere daha çok yönelirsiniz. Üstelik bu besinler daha çok şeker oranı da yüksek tatlılar olur ve sizi asla tatmin etmez. 


Yani gün boyunca kendinizi doymuş gibi hissetmezsiniz. Bunun sonucunda da hep daha fazla yemek istersiniz. Kalori saymanın diğer bir dez avantajı da bunun sizi strese sürüklemesi. Çünkü stres sonucu daha fazla yemek yersiniz ve iştahınızı kontrol edemeyebilirsiniz. Örneğin hesap yaparken çok kalorili bir yiyecek yedikten sonra kendinizi suçlu hissedip, vicdan azabı çekersiniz. Bunun sonucunda ya kendinizi cezalandırmak için hiçbir şey yemezsiniz ya da hesap yapmaktan vazgeçip her şeyi yersiniz. Her iki durumda da yanlış şekilde beslenmiş olursunuz. İşte tüm bunları engellemek için önerilerimiz var. Bunlara dikkat ederek diyetinizi uygulayabilirsiniz. 


►Bol Sebze ve Meyve Tüketin 
Mutlaka her öğünde bir meyve ya da sebze tüketin. Özellikle kahvaltıda iki çeşit meyve yiyebilirsiniz. Lif yönünden zengin meyveler daha geç acıkmanızı sağlar. Gün içinde dokuz öğün yiyerek sağlıklı ve dengeli bir beslenme sistemine sahip olabilirsiniz. Ana ve ara öğünlerin dahil olduğu düzende bol bol salata yemeyi ihmal etmeyin.


►Protein Alın
Her günkü öğününüze az yağlı ince bir dilim beyaz peynir ve bir bardak yağsız süt ekleyin. Araştırmalara göre, protein, iştahı dizginleyen bir hormon olan leptinin etkisini artırıyor. Aynı zamanda doyurucu özelliğinden dolayı midenizin kazınmasını engelleyip sizi abur cubur yemekten kurtarır. 



►Su İçin

Boston'daki Obezite Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre su yerine şekerli içecek tüketenler hızla kilo alıyor. Özellikle şekerli meyve sularından, asitli içeceklerden kaçının. Tabii ki en çok kilo verenler de gün içinde bol su içenler. 


►Porsiyonunuzu Ayarlayın
Eğer hem sağlıklı hem de doyurucu bir öğün istiyorsanız yiyeceğiniz porsiyonu önceden ayarlayın. Örneğin geniş bir salata tabağını hayali olarak dörde bölün ve iki çeyrek kısmına sebze, bir çeyrek kısmına 100-200 gram arasında balık ya da tavuk koyun. Tabağın kalan çeyrek kısmına ise bir su bardağından yapılan pilavı ekleyin. Karbonhidrat ve protein yönünden dengeli olan bu servisle hem doyacaksınız hem de sağlıklı beslenmiş olacaksınız. 


►Hiçbir Öğünü Kaçırmayın 
Hiçbir öğünü kaçırmayın. Beslenme uzmanlarının söylediği az az sık sık yeme prensibine uymaya çalışın. Çünkü öğünler arasında beş saatten fazla ara olursa vücudunuz iştah artıran kortizol hormonu salgılamaya başlıyor. Bunun sonucunda daha fazla acıkmış hissediyor ve daha fazla yiyorsunuz.


Kaynak: caferuj.com.tr

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe