Hamilelerin uzak durması gerekenler - Yaşam Cafe

Hamilelerin uzak durması gerekenler

Hamilelerin uzak durması gerekenlerNormal bir kadın günde tahminen 20 çeşit yüz ve vücut ürünü kullanıyor ve bu ürünlerden çoğu fetüsü etkileyecek kimyasallar içeriyor.

Hamile kadınlar sıklıkla ne kullanıp ne kullanmamalarına dair öneriler alırlar. Peki bazı kozmetik ürünlerinin ciddi riskler taşıdığının gerçekten farkındalar mı? Normal bir kadın günde tahminen 20 çeşit yüz ve vücut ürünü kullanıyor ve bu ürünlerden çoğu fetüsü etkileyecek kimyasallar içeriyor.

Hamile olduğu için ritüel bakımından vazgeçmemesi gereken kadının sakınması gereken ürünler olduğunu bilmesi gerekli elbette. Pek çoğu hakkında araştırmalar sürse de bir denek olmak ya da kendinizi ve doğacak bebeğinizi riske atmak istemiyor iseniz listeye bir göz atmanızda fayda var. Uzmanların uzak durulması gerektiğini söyledikleri ürünler:

Phthalates  Phthalates, plastikleri daha esnek ve kokuları da kalıcı kılmak için kullanılan kimyasal maddelere verilen genel isim. Parfümeri ve losyonlarda sıklıkla kullanılan bu maddelerin aşırı dozunun hayvanların üremesinde problemler yaratmış; ancak insan sağlığında bir hasara sebep olup olmadığı hala netleşmemiştir. Tüketici ürünlerinin üzerinde listelenmeyen phthalates; neredeyse yoğun esanslı, kokulu tüm ürünlerde bulunuyor. Bu yüzden hamile bayanlar ürün tercihlerini yaparken parfümsüz ve esanssız olanlara yönelmeli.

Saç Bakımı  Saç boyama ve doğum bozuklukları arasındaki ilişki çok fazla bilinmiyor. Boyama, perma, düzleştirme gibi saç müdahalelerinde kullanılan ürünlerin içindeki kimyasalların saç derisinden cenine kadar ulaşıp ulaşmadığı bilinmemesinden kaynaklanıyor bu kesin olmama durumu. Buna rağmen, yine riske girmemek için hamilelik sürecinde bu tür işlemlerden uzak durmakta fayda var. Ancak dip boyası yaptırmadığınız sürece, zararlı kimyasallar saç deriniz tarafından emilmiyor. Ya da tamamen doğal bir ürün olan kına en azından bu süreçte boya yerine tercih edilebilinir.

Retinoids  Retinoids, akne ilaçlarında ve anti –aging kremlerinde kullanılan A vitamininin bir türevidir. Çoğu hamile kadın, ciddi akne tedavileri için kullanılan Accutane’nin(isotretinoin denilen bir retinoid) taşıdığı risklere dair doktoru tarafından zaten uyarılır. Ağız yoluyla alınan bu ilaç, büyük doğum kusurları ile ilişkilendirilmiştir ve kesinlikle kullanılmamalıdır. Retinoid ailesinden diğer ürünler için bulgular kesin değildir. Retin-A, Avita, ve Renova, akne, deri görünümü ve kırışıklıkları onarmada kullanılan hiper pigmentasyon tedavilerinde kullanılan başlıca kimyasallardır. Ürünlerin içindeki oranın azlığı ve derinin emilimi dahilinde daha da azalacağı düşünüldüğünde riskin de azaldığı tahmin edilse de uzmanlar tarafından riskleri henüz netleşmeyen bu ürünlerin kullanılmaması öneriliyor.

Slisilik asit  Retinoidler gibi, salistik asitin de ağızdan alınan türünün (SA), yüksek dozlarda, doğum kusurlarına sebep olduğu saptanmıştır. Buna rağmen, cilt temizleyici losyonlarda ve kremlerde maruz kaldığımız küçük oranların güvenli olduğu belirtiliyor. Yani kaçınılması gereken ağız yolu ile alınan SA(ya da başka isimle beta hidroksil asit, BHA).

Güneş yağları  Piyasada iki tür güneş koruması bulunmakta; biri kimyasal koruyucular içereni diğeri fiziksel. Kimyasal içeriğe (oxybenzone ve avobenzone) sahip olanlar, direk toksit ürettiği söylenmese de deri tarafından emiliyorlar. Bu yüzden güneşle ten arasına fiziksel bir blok olarak işleyen güneş kremlerinin hamilelik sürecinde kullanımı tercih edilmelidir.
✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar