Halk arasında "biberon çürüğü" olarak bilinen erken dönem çocukluk çağı çürüklerinden korunmak için ebeveynlerin ağız diş sağlığına dikkat etmelerin gerektiğine işaret eden Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Şule Çıldır, annelere uyarılarda bulunuyor.
Bebeğinizin sütüne bal, pekmez koymayın
Biberon çürüğüne annelerin kendi ağız-diş sağlığına dikkat etmemelerinin yanı sıra yanlış beslenme alışkanlıkları da neden oluyor. Bazı ailelerin besleyici değerini artırmak ya da çocuğun sakinleşmesini kolaylaştırmak amacı ile süte bal, pekmez ya da şeker gibi tatlandırıcılar kattığını ve "biberon çürüğü" gelişimini hızlandırdığını söyleyen Doç. Dr. Şule Çıldır bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Uykudan önce biberonla verilen süt, uyku sırasında tükürük salgısı azaldığı için dişlerin üzerinde varolan çürük yapıcı bakterilerin asidik bir ortam oluşturmasına neden oluyor. Bu asitler dişlerde önce tebeşirimsi beyaz renkte lekeler, daha sonra da "biberon çürüğü" olarak tanımlanan sarı kahverengi renkte çürükler oluşmasına neden oluyor. Bebeğinizin sağlıklı dişlere sahip olması için bir yaşından itibaren gece boyunca bebeğinize anne sütü dahil süt, meyve suyu, bitki çayı gibi herhangi bir şey vermeyin, sadece su verin.”
Bebeğinizin dişlerini korumanın yolları…
• Bir yaşından itibaren bebeğinizi biberonla veya anne memesi vererek uyutmayın.
• Biberonla verilen sütten ya da anne sütünden sonra bebeğinize mutlaka su içirerek ağzının çalkalanmasını sağlayın.
• Bebeğinizin dişlerini, beslenme sonrasında temiz ve hafif nemli bir gazlı bezi işaret parmağınıza sararak veya parmak fırçalar yardımıyla fırçalayın.
• Bebeğinizi özellikle bir yaşından itibaren düzenli olarak bir pedodontiste (çocuk dişleri uzmanına) götürerek, onu erken dönem çocukluk çağı çürüklerinden koruyun.
• Ara öğünlerde bebeğinizi mümkün olduğunca dişler üzerine yapışıp kalan karbonhidratlı, şekerli yiyecekler yerine lifli besinler, sebze, meyve, kuruyemişle besleyin.
• Üç buçuk, dört yaşına kadar tükürme refleksi tam olarak gelişmediğinden diş macunsuz ya da pedodontistinizin önereceği fluorid içermeyen diş macunları ile bebeğinizin dişlerini fırçalayın. Diş fırçasını mümkün olduğunca küçük başlı ve yumuşak kıllı seçin, ayda bir yenileyin.
• Çocukların el gelişimlerinde fırçalamanın önemi büyüktür. Bu nedenle bir buçuk, iki yaşından itibaren çocukların kendi kendine dişlerini fırçalamasına izin verin. Ancak çocuğunuzun el yetenekleri dişlerin tüm yüzeylerini etkili olarak fırçalamasında yeterli olamayacağından sekiz yaşına kadar dişlerini fırçalamalarına yardımcı olmalı, altı yaşına kadar da diş fırçası üzerine konulan diş macunu miktarını kontrol etmelisiniz.
0 Yorumlar