Stres Duyguları da Etkiliyor - Yaşam Cafe

Stres Duyguları da Etkiliyor

Stres hormonunun, davranışları ve duyguları kontrol eden genler üzerinde etkili olduğu saptandı. 

Bilim adamları, insanların yüzde 16’sının hayatları boyunca bir kez depresyonla karşı karşıya kaldığını ve bu nedenle depresyonun nedeninin bulunmasının çok önemli olduğunu belirtiyor. Daha önce yapılan araştırmalar depresyonun nedeninin yüzde 40 oranında genetik olduğunu gösterirken, çevresel faktörler de depresyonun görülmesinde önemli rol oynuyor. Son araştırma ise, stresli bir yaşamın depresyon riskini daha da artırdığını ortaya çıkardı.

Peki söz konusu yaşam koşulları, hastalığın biyolojik yapısını nasıl etkiliyor? Bunu ortaya çıkarmak için dört hafta boyunca, farelerin bir kısmına insanların stresli iken ürettiği kortikosteron hormunu içeren su verildi. Diğer fareler ise bu hormonun olmadığı suyu içti.

Araştırma süresi sonunda, kortikosteronlu su içen farelerin davranış testlerinde huzursuz davranışlar sergiledikleri görüldü. Gen testlerinde ise FKBP5 geni tarafından üretilen proteinde artışa rastlandı. Bu gen, insanlarda depresyon dahil olmak üzere, birtakım duygu dengesizliklerine etki ediyor. Araştırmayı yürüten bilim adamları bu çalışma sonunda stresin depresyona neden olan faktörler arasında önemli bir yere sahip olduğunun saptandığını belirttiler.
✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe