Zayıflama uğruna fıtık olmayın - Yaşam Cafe

Zayıflama uğruna fıtık olmayın

Kış mevsiminde soğuk havanın kasvetiyle az hareketten dolayı alınan kilolar, havaların ısınmasıyla biran evvel verilmek isteniyor.

Soğuk kış aylarında spordan uzaklaşanlar, bahar döneminde açık spor alanları ve spor salonlarına akın ediyor. Fit olmak ve yaza zinde girebilmek uğruna, tembelleşen vücutlarına gereğinden fazla ve bilinçsiz yüklenenlerse başta fıtık olmak üzere sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyorlar.

Yaz mevsiminin yaklaştığını bu günlerde, kadınlar mayo-bikini hazırlığı, fazla kilo ve selülitlerden kurtulmak, erkeler ise; fit ve zinde bir görünüm için spor alanlarında ter döküyor. Bu dönemde yanlış ve ters hareketler, ısınmadan spora başlamak, aşırı zorlanma gibi birçok bilinçsiz spor davranışı, bel ve boyun fıtığı oluşumunu tetikliyor.  Bu yüzde bahar aylarında yanlış spor aktiviteleri nedeni ile oluşan bel ve boyun fıtıklarında artış yaşanıyor.

SPOR ESNASINDA BELDEN BACAĞA YAYILAN AĞRI FITIK HABERCİSİ OLABİLİR
Sağlık kontrolü yaptırmak ve antrenör eşliğinde çalışmak spora bağlı hastalıkların önüne geçiyor…
Özellikle fitness, vücut geliştirme, kürek çekme, tenis gibi sporlarda daha fazla görülen bu rahatsızlıklarla karşılaşmamak için başlangıçta tam bir sağlık kontrolünden geçtikten sonra iyi bir antrenör eşliğinde ve kontrolünde bilinçli spor yapılmasının önemini vurgulayan Fizik Tedavi ve Maniplasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, belirtilerin iyi takip edilmesinin teşhis ve tedavide faydalı olacağını belirtiyor.

Antrenman sırası veya sonrasında bel veya belden bacağa doğru yayılan bir ağrı olursa bel fıtığı, ense veya enseden sırta-kola yayılan ağrı şikayeti olursa boyun fıtığı olabileceğinin akla getirilmesi ve bir fizik tedavi uzmanına başvurarak teşhis ve gereken tedaviyi yaptırmalarını öneriyor. Ayrıca Uzm. Dr. Şahabettinoğlu, manipülasyon yani elle fizik tedavide bel ve boyun bölgesine germe, bastırma, döndürme gibi çeşitli el teknikleri uygulanarak hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-5, ileri ise 8-9 seansta iyileşme sağlandığını söylüyor.

TEDAVİ BİTİNCE SPORA DEVAM EDİLEBİLİR
Fıtık tedavi edildikten sonra doktor kontrolünde belli hareketlere dikkat etmek ve aşırı yüklenmemek şartı ile genellikle tekrar spora dönülebiliyor.

Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde manipülasyon yani elle fizik tedavi yöntemini uygulayan ve %98 hastanın tedavisinin mümkün olduğunu ifade eden Bursa Maniplasyon Merkezinden Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, sadece %1-2 hastada ameliyat gerektiğini belirtiyor.

Bel fıtığında sadece ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma, boyun fıtığında da ellerde-kollarda ilerleyen kas gücü kaybı şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen %1-2 hastada ameliyat gerektiğini belirtiyor.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe