Ülkemzde bel ağrısını azaltan ilaç buldular! - Yaşam Cafe

Ülkemzde bel ağrısını azaltan ilaç buldular!

TÜBİTAK tarafından ödüle layık görülen çalışma sonunda bel ağrılarını azaltmanın formülü bulundu

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Nörolojik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (NÖROBAM) fareler üzerinde 1 yıldır süren araştırma sonunda 'efervesan' tabletinin (c vitamini tableti) etken maddesi olan 'N-asetil sistein'in bel ağrılarını azalttığı ortaya çıkartıldı. Bu çalışma, TÜBİTAK tarafından ödüle de layık görüldü.

Nörobam Müdürü Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu başkanlığındaki ekip, 1 yıldır devam eden çalışmaları sonunda bir maddenin, bel ağrılarını azalttığını ispatladı. Bel ağrılarının çoğunlukla kalsiyum fazlalığına bağlı olarak ortaya çıktığı bilgisi üzerine araştırma yapan ekip, araştırmalarını bu yönde sürdürdü. Laboratuvar ortamında fareler üzerinde deneyler yapan Prof. Dr. Nazıroğlu, 'efervesan' tabletinin etken maddesi olan 'N-asetil sistein' maddesinin kalsiyum fazlalığından kaynaklanan bel ağrıları, şeker hastalığına bağlı el ve ayak ağrıları ile yüzeysel ağrılarını azalttığını saptadı.

Bel ağrılarının hücrelerin içerisine aşırı miktarda kalsiyum girişi olduğunda oluştuğunu bildiklerini anlatan Prof. Dr. Nazıroğlu, bu ağrıları azaltmak için bilimsel çalışma başlattıklarını söyledi. Çalışmalarında N-asetil sistein maddesinin etkisini araştırdıklarını vurgulayan Prof. Dr. Nazıroğlu, araştırma sırasında 4 gruba ayırdıkları 28 genç fare kullandıklarını kaydetti.

FARELERDE ETKİLİ OLDU
Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, birinci grupta sağlıklı farelerin bel sinir hücrelerini aldıklarına dikkati çekti. Prof. Dr. Nazıroğlu, "İkinci gruptaki farelerde bel ağrısı oluşturduk. Üçüncü gruptaki farelerde de bel ağrısı oluşturup N-asetil sistein' maddesi verdik. Dördüncü ve son grupta ise farklı tür ağrı kesicilerle bel ağrısı oluşturulduktan sonra N-setil sistein' maddesi verildi. Çalışma tamamlandığında fare gruplarını incelemeden geçirdik. Hücre içine kalsiyum iyonu akışıyla ilgili analizler de yaptık. Araştırma sonunda N-asetil sistein maddesi verilen farelerin daha rahat hareket ettiğini ve daha kısa süreli ve az ağrı çektiğini gözlemledik" dedi. Fareler üzerinde E ve C vitaminin de etkisini araştırdıklarını kaydeden Prof. Dr. Nazıroğlu, ancak bu vitaminlerin ağrılar üzerinde bir etkisinin olmadığını söyledi.

TÜBİTAK ÖDÜLLENDİRDİ
Fareler üzerinde 1 yıl süren çalışma sonunca N-asetil sistein maddesinin bel ağrılarını azalttığını bilimsel olarak ispat ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Nazıroğlu, çalışmalarının TÜBİTAK tarafından da ödüllendirildiğini söyledi. Uluslararası bilimsel çalışmaları A, B ve C şeklinde sınıflandıran TÜBİTAK, ABD'de de yayınlanan Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu'nun çalışmasını A sınıfında değerlendirerek para ödülüne layık gördü.

SDÜ-NÖROBAM'da sinir hastalıklarının oluşumu ve tedavi yöntemleri üzerine araştırmalar yapılıyor. 2009 yılında kurulan merkez Prof. Dr. Nazıroğlu önderliğinde sinir sistemi hastalıklarına çözüm üretmeyi amaçlıyor.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe