İlk 6 ayda inmesi şart! - Yaşam Cafe

İlk 6 ayda inmesi şart!

Bebeklerde ve çocuklarda görülebilen 'inmemiş testis', ilerleyen yaşlarda çeşitli tehlikelere işaret edebiliyor. Fark edilmeyen ve zamanında tedavisi gerçekleşmeyen bu durum, çocuklar için gelecekte kanser olma riski yaratabileceği gibi, sperm sayısı ve fonksiyonlarının azalmasına da yol açabiliyor. 

Testislerin doğum sonrası ilk 6 ayda inmesi gerektiğini söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Uğur Altuğ, 'inmemiş testis' hakkında anne babaları daha dikkatli olmaya davet ediyor.

Genital sistemde doğuştan bozuk olan bazı durumlar, çocukluk çağında önemsenmediği ve tedavi edilmediği takdirde, çocukların gelecekteki yaşamlarında olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Doç. Dr. Mustafa Uğur Altuğ, "Sadece bir kere bakıldığında bile yumurtalıkların yerinde olmadığını görmek şüphe uyandırabilir. Bu süreç takip edilmeli ve çocuk gerekirse, ebeveynleri tarafından birkaç defa kontrol edilmeli" diyerek erken teşhis ve tedavinin önemini vurguluyor. Yumurtalıkların bir ya da her ikisinin yerinde olmadığından şüphelenilirse mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır.

İlk 6 aya dikkat edin!

Yumurtalıkların anne karnındayken çocuğun karın arka bölgesinde oluştuğunu ve çocuk anne karnında büyürken yavaş yavaş kasık bölgesindeki kanaldan geçip torbaya indiğini belirten Doç. Dr. Mustafa Uğur Altuğ, 'inmemiş testis'in özellikle prematüre bebeklerde daha sık görüldüğünü söylüyor. Tespit edildiğinde altıncı aya kadar kendiliğinden inebileceğini belirten Doç. Dr. Mustafa Uğur Altuğ, sözlerini şöyle tamamlıyor: "O zamana kadar eğer inmemişse, cerrahi tedavi ile yumurtalıkların, kasıktan ya da karından torbaya indirilmesi gerekir. Edilmediği takdirde, kişideki kanser riski artar."

Sperm yapısını bozabiliyor

Doç. Dr. Mustafa Uğur Altuğ, karın ya da kasıkta kalan yumurtalıkların, sperm hücrelerine olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor: "Normalde torbanın ısısı, vücudun ısısından bir kaç derece daha düşüktür. Yumurtalıkların vücut dışında olmasının sebebi de budur. Yumurtalıklar, karın içinde kaldığında bu ısı etkisiyle sperm hücrelerinin yapısında bozukluk olur ve bu da çocuk sahibi olma konusunda sıkıntılar yaşatabilir."

Banyoda ya da uyurken kontrol edin

Genital rahatsızlıklarda ebeveyn ve hekim kontrollerinin önemli etkileri bulunuyor. Anne babalara da, çocuk doktorlarına da bu konuda sorumluluklar düştüğünü belirten Doç. Dr. Mustafa Uğur Altuğ, kontrollerin nasıl yapılacağı konusundaki ipuçlarını ise şöyle paylaşıyor: "Genellikle ılık ve uygun bir ortamda örneğin banyo yaparken, erkek cinsel organındaki torba dolu mu boş mu ona bakmak, gerekirse de çocuğu hiçbir şekilde rahatsız etmeden muayene etmek gerekir. Bu işlem çocuk uyurken de gerçekleştirilebilir.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe