Kadınların endişesi hamilelikte saç dökülmesi - Yaşam Cafe

Kadınların endişesi hamilelikte saç dökülmesi

Hamilelik sırasında vücutta birçok değişim yaşanır. Bunlardan biri de kadınların sık sık şikayet ettikleri saç dökülmesidir. Hamile hanımlar, saçlarını tararken bu sorunla yüzleşmek durumunda kalabilirler. 

Aslında bu süreçte saç dökülmesi yaygın görülen bir durumdur. Bununla birlikte kadınların çoğu bu durumdan dolayı endişe ederler. Saç Gurmesi olarak, hamilelikte saç dökülmesi sorunu ile ilgili tüm kadınların bilmesi gerekenleri kısaca sizlere aktarmak istiyorum.

Hamilelikte saç dökülmesi neden gerçekleşir?
Hamilelikte saç dökülmesinin ana sebeplerinden biri, hamilelik hormonlarının vücutta yaptığı olumsuz etkilerdir. Normalde saçlarımızın uzama döneminde %80 oranında saç miktarı bulunurken, bu oran %70-60 civarına indiğinde dökülen saçın miktarı da gözle görülür bir şekilde artar.

Saçlarınızı kısa kestirin, doğal yağlarla besleyin…
Hamilelikte kimyasal içeriklerden uzak durmak ve bitkisel yağlar kullanmak daha güvenlidir. Bu yağlardan badem yağı, susam yağı, zeytinyağı ve ceviz yağı gibi besleyici etkisi bulunan yağları kullanmak efektif fayda sağlar. Bu tip yağlar ile haftada bir kere veya 15 günde bir banyo öncesi saç diplerine ellerimizle masaj yapıp, 15-20 dakika civarı bekledikten sonra durulamak, saçlarımızın hacmini ve parlaklığını artırır. Yeri gelmişken hatırlatmakta fayda var; hamilelik döneminde saçlar daha fazla kırıldığı için saçları kısa tutmalıyız. Bu kısalık, saçların kırılmasını önler ve daha dolgun görünmesini sağlar.

Hamilelikte saç dökülmesi kendiliğinden durur mu?
Hamilelik süresince vücutta birçok besinin eksikliği kaçınılmaz olarak ortaya çıkar. Bu süreç, 10. ile 14. hafta arası net bir şekilde kendini belli eder. Maalesef doğumdan 6 hafta sonrasına kadar da devam edebilir. Farklı bir sorun yoksa bu süreç sonunda saç kaybı kendiliğinden, doğal yollarla geçecektir. Normal şartlar altında, dökülmenin gerisinde bir başka sorun yoksa hamilelikte saç dökülmesi ne zaman durur sorusunun cevabı, emzirme döneminin yarısından itibaren duracağı şeklindedir. Bu evrenin sonunda, saçlarınızda belirgin bir artış olmuyorsa yapısal bir sorun kuvvetle muhtemel vardır.

Hamilelik sürecinde sağlıklı saçlar için beslenme önemli…
Hamilelik sürecinde sağlıklı saçlar için kalsiyum bakımından zengin yiyecekler
beslenmenizde muhakkak yer almalı. Sağlıklı bir vücut ve saç için bu gerekli. Sonrasında düşük yağlı süt ürünleri, balık, pancar, baget, ıspanak, brokoli, çemen otu yaprakları gibi yeşil yapraklı sebzeler, beslenmemiz açısından faydalı ve sürekli destekleyici yiyeceklerdir.
Bu süreçte folik asit diyeti de tavsiyelerim arasında. Folik asit, yeni saç hücrelerinin oluşumunda etkilidir. Mercimek, ıspanak, kara ve kırmızı pancar, Brüksel lahanası, lahana, brokoli, kuşkonmaz, fasulye, baklagiller ve narenciye, folik asit zengini yiyeceklerdir. Elbette tüm bunlarla birlikte demir açısından zengin gıdaları da tüketmemizde fazlası ile fayda var.

Hamilelikte saç dökülmesini durdurmanın bir yolu var mı?
Hamilelikte saç dökülmesini tamamen önlemek mümkündür gibi bir söylem yanlış olur. Kadınlar bu süreçte yaradılışı gereği saç dökecektir. Önemli olan bu süreçte doğru bakımı yapıp, doğru şekilde beslenip, saç dökülme yoğunluğunu en aza indirmektir. Bu dönemin hassas bir dönem olduğunu da göz önüne alırsak, inorganik içeriklerden olabildiğince kaçınmak gerektiğini de vurgulayalım.

Stresten uzak durun…
Tüm bu konulardan bağımsız olarak söyleyebilirim ki benim formülüm mutluluk, huzur ve kişisel rahatlamadır. İnsan ruhu nasılsa ve bu ruh nasıl besleniyorsa saçlardan tutun da tüm uzuvlarımıza kadar bu durum yansır. Hele bir de kadın ruhunun çok hassas olduğunu düşünürsek… Bu hassasiyet içinde hamilelik dönemi stressiz bir ortamda geçmelidir. Yukarıda bahsettiğim sağlıklı beslenme, doğal yağların kullanımı vb. destekleyici unsurlar böyle bir ortamda işe yarar. Kısacası benim bu konudaki söylemim şudur. Sağlıklı hamilelik, sağlıklı bir ruhla, organik beslenme ve bakımla olur.

Serkan AYDIN - Saç Gurmesi

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe