Her mevsim sağlıklı diyet yapmanın ipuçları - Yaşam Cafe

Her mevsim sağlıklı diyet yapmanın ipuçları


Vücut metabolizmasının bozulmaması için, yazın kilo verip kışın alınmamalı dengeli beslenilmeli ve özellikle bilinçsiz diyet uygulamalarından kaçınılmalı...

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrin ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Sert, sağlıklı birey olmanın ön koşulunun yılın her mevsiminde sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme olduğunu söyledi.

Bir kişinin yaşına göre günlük karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve minerallerden belli oranlarda günlük olarak alması gerektiğine belirten Yrd. Doç. Dr. Murat Sert şunları söyledi:
"Aksi takdirde tek gıdaya dayalı beslenme ya da diyet fayda yerine zarar verebilir. Yaz ayları yaklaştığında fizik görüntülerinden rahatsız olanlar çok sıkı, dengesiz diyetlerle zayıflamaya çalışılıp kış mevsimine girilmesiyle de 'Nasıl olsa kalın giysilerden görünmez' düşüncesiyle diyette rehavet dönemi yaşanıyor."

Bilinçsiz diyet zararlı
Yazın kilo verip kışın alan, bunu da sürekli tekrarlayanların, bir de bilinçsiz diyet uygulamaları durumunda vücut metabolizması bozulur. Ayrıca, vücudun da esnekliğini kaybetmesi kaçınılmaz olur.

Formunuzu nasıl koruyacaksınız?
- Haftada en az 4-5 gün 45-60 dakika yürüyüş yapın.
- Hazır gıdalardan ve yüksek kalori içeren meşrubatlardan uzak durun.
- Yağ tüketimini azaltın.
- Kızartma yerine haşlama ve ızgara tercih edin.
- Dolaplara hemen yenilecek şekilde dolma, börek, pasta, tatlı ve çerez koymayın.
- Yemek saatleri dışında atıştırmayı kesin.
- Gün içinde farkında olmaksızın alışkanlık gereği içtiğiniz çay ve kahvelere koyduğunuz şekerlerden alacağımız kaloriyi, belki 2 saat yürüyerek bile yakmanızın mümkün olmayacağı unutulmayın.
- Diyet konusunda yaz-kış kararlı olmaya çalışın.

Göbeğinizden kurtulun...
Mekik hareketi: Dizleriniz bitişik ve ayaklarınız birbirine paralel şekilde tabanları yeri gösterirken iki eli enseye koyup hızlı hızlı, sık sık ve kesik kesik hareketlerle karnınız acıyana kadar sabah ve akşam ellişer kez bu hareketi yapıyoruz. Bu hareket, yağların yanmasına yardımcı olur.

Sopalı hareket: Bu harekette de bir sopayı ense kökünüze alıp iki elinizi geçirin. Ayaklarınızı yere sağlam basıp süratli bir şekilde sağa ve sola doğru daha çok kalçadan yukarısını hızlı bir şekilde döndürerek birkaç dakikada bu hareketleri yapın. Bu hareket, karnın yan tarafındaki kasların şekillenmesi ve göbeğin erimesini sağlar.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe