Antibiyotiklerin altın çağı sona erdi - Yaşam Cafe

Antibiyotiklerin altın çağı sona erdi


Medicana International İstanbul Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, antibiyotik kullanımının arttığını, viruslerin neden olduğu hastalıklarda ve her ateşli durumda gereksiz yere kullanılması, uygun doz ve sürelerde kullanılmaması gibi nedenler antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tedavi edilememesine yol açtığını ifade etti.

Başlangıçta mikroorganizmaların direnç geliştirme sorununa çözüm olarak yeni antibiyotikler bulunmuşsa da, her yeni antibiyotiğin kullanıma girmesini takip eden yıllar içinde yeni direnç şekilleri ortaya çıkmış ve antibiyotiklerin altın çağı sona ermiştir. Son yıllarda da eskisi gibi çok sık yeni antibiyotikler geliştirilememektedir.

ANTİBİYOTİK EN ÇOK TÜKETİLEN İLAÇLARIN BAŞINDA GELİYOR

Viruslerin neden olduğu hastalıklarda ve her ateşli durumda gereksiz yere kullanılması, uygun doz ve sürelerde kullanılmaması gibi nedenler antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tedavi edilememesine, ilaçlara bağlı yan etkilerin görülme sıklığında artışa ve gereksiz sağlık harcamalarına yol açmıştır. Ülkemizdeki sağlık harcamalarının üçte birini ilaç harcamaları oluşturmaktadır ve antibiyotikler de tüketilen ilaçların başında gelmektedir.

Günümüzde tüm antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıklar ile karşı karşıyayız. Tedavi etmekte zorlandığımız hasta sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Gerekli önlemleri alınamaz ise savaşı mikroplar kazanacaktır. Bu savaşta devletlere, sağlık otoritelerine, ilaç sanayine, sağlık çalışanlarına ve hastalara çok büyük görevler düşmektedir.

Antibiyotik kullanmadan önce bilmenizde fayda var; mutlaka doktorunuza danışınız.
Antibiyotikler soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral hastalıklarda işe yaramaz.
Her ateşli antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur.
Antibiyotiklerin ishal gibi yan etkileri olabilir. Bazı yan etkiler ölüme yol açabilir.
Antibiyotikleri mutlaka doktorunuzun önerdiği miktarda ve saatlerde kullanınız.
Kendinizi iyi hissetseniz bile tedaviniz tamamlanmadan antibiyotiği kesmeyiniz.
Tedavi bittiğinde kalan antibiyotikleri saklamayınız.
Başkası için yazılmış antibiyotiği asla kullanmayınız. Yararı olmayacağı gibi zarar görebilirsiniz.
En önemlisi, infeksiyon hastalıklarının önlenmesinin olmazsa olmazı el yıkamayı unutmamalıyız. Ellerimizi ve çocuklarımızın ellerini sık sık yıkamalıyız.


✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe