İşte yaşam biçiminde yapılacak bazı küçük değişikliklerle fazla kilolardan kurtulmak isteyenler için diyetisyen Susie Burrell'ın önerileri...
1. İmkânsız hedefler
Her şeyi aynı anda yapmayın. İmkânsız hedeflerin esiri olmayın. Çok çabuk kilo vermeyi hedefleyip, yorucu iş günlerinden sonra saatlerce egzersiz yapıp, ailenize vakit ayırıp dengeli öğünlerle beslenmeye çalışırsanız başarısız olabilirsiniz. Hâlbuki günlük yaşamınızda akşamları daha az yemek ya da abur cuburlar yerine sebze meyve atıştırmak gibi birkaç küçük değişiklik yeterli olabilir.
2. Temiz buzdolabı
Mutfağınızdaki dolapları "temizleyin"; çikolata, kek, şekerleme, çerez, cips gibi abur cuburları evden uzaklaştırın.
3. Yiyeceği planlamak
Ne yiyeceğinizi planlayın. Günlük koşuşturma içinde ne yiyeceğinizi önceden tasarlamadan acıkırsanız, önünüze ya da aklınıza gelen ilk şeyi yersiniz. Bu da her zaman, kilolarınızdan kurtulmak için en doğru yiyecek olmaz.
4. Baş tacımız çorba
Çorba içmeyi ihmal etmeyin. Pırasa, soğan, sarımsak ve kerevizin yer aldığı koyu bir çorba, hem iyi bir besin kaynağıdır, hem de vücuttan fazla sıvıların atılmasını sağlar.
5. Alkolü bırakın
Kilo vermek istiyorsanız, alkol tüketimini bırakın. Günlük "bir iki tek"ler, kısa süre sonra 3-4 oluyor. Alkol, hızlı kilo aldırır.
6. Günde 10 ceviz
Hem E Vitamini, hem de lif kaynağıdır. Akşamüstü bir parça meyveyle tüketirseniz akşam yemeği öncesinde fazla acıkmanızı da engeller.
7. Sık sık sebze
Gün içinde sık sık sebze tüketin. Atıştırma öğünlerinizi sebzeye ayırabilirsiniz. Çantanızda havuç, salatalık ya da kereviz sapı taşıyın ve ara öğünlerde onları yiyin.
8. Mutlaka kahvaltı
Güne kahvaltısız başlamayın. Kahvaltı etmeden günün ilerleyen saatlerinde bir şeyler yemek metabolizmayı zayıflatır.
9. Akşam az yiyin
Akşam yemeğinizin miktarını yarıya indirin. Bu çok da dramatik bir şey değil. Tükettiğiniz proteini yarıya indirip yanına normalden daha fazla salata veya sebze koymanız yeterli olacaktır.
10. Salatanın önemi
Akşam yemeği öncesinde büyük bir tabak salata yemeniz en az 120 kalori daha az almanıza neden olur. Besin açısından zengin olan yeşillikler daha az yedirir.
11. Saat 20'den sonra
Akşam saat 20.00'den sonra yemek yememeye özen gösterin, özellikle de dondurma veya tatlı gibi kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak durun.
12. Mutfak tercihiniz
Akşam dışarıda yiyeceğiniz yeri iyi seçin. Hint, Çin ve Tayland mutfağı daha yağlıdır. Japon ve Yunan lokantalarında ise daha sağlıklı seçenekler vardır. Her tür çiğ balık, ızgara et veya deniz mahsulü salata veya sebzeyle yendiğinde iyi bir tercihtir.
13. Kaçamak yapın
Rejime ara verin! Vücut sürekli düşük kalorili yiyecekler tüketimine iyi yanıt vermez. Haftanın bir günü bir öğünde yüksek kalorili gıdalar tüketerek diyet programının dışına çıkın.
14. Yavaş yavaş yiyin
Bir lokmayı en az 20 kez çiğnerseniz yüzde 20 daha az kalori tüketirsiniz.
15. Çevrenin desteği
Sağlıklı, kilo sorunu olmayan arkadaşlarınızdan destek alın.
16. Mönüye kontrol
Yıllardır kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde aynı tür şeyleri yiyip kilo veremiyorsanız bunları değiştirmenin vakti geldi demektir. Örneğin, sabah mısır gevreği yiyorsanız yumurta ve tost ekmeğiyle bir değişiklik yapabilirsiniz.
17. Tatlı krizleri
Bunlardan kurtulun. Yeşil çay, sakız ve içine limon atılmış buzlu su, bu konuda yardımcı olur.
18. Hareketli yaşayın
Her gün mutlaka bir saat hareket edin. Bu bir antrenörle çalışmanız anlamına gelmez. Yürüyün, öğrendiğiniz egzersizleri yapın, yani nasıl olursa olsun hareket edin.
19. Tartıların kölesi olmayın
Asla haftada bir günden fazla tartılmayın. Tartılmak için en iyi zamanlama ise sabah ilk iş olarak bu işi yapmak.
20. Günde 10 bin adım
Mutlaka bir adım ölçer edinin. Kilonuzu korumak için günde 10 bin, kilo vermek için ise 12 bin ila 20 bin adım atmanız gerekli.
✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.
0 Yorumlar