Dünyadaki yeni trend: Glutensiz beslenme - Yaşam Cafe

Dünyadaki yeni trend: Glutensiz beslenme


Son yılların diyet trendi glutensiz beslenme! Peki nedir bu gluten ve glutensiz beslenme?

Günümüzde glutensiz beslenme özellikle zayıflamak, daha sağlıklı beslenmek, gelecekte bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltmak isteyen kişiler tarafından uygulanan yeni bir beslenme akımı olarak karşımıza çıkmaya başladı. Ataşehir Estethica Beslenme Uzmanı Diyetisyen Nazlı Yüksel, glutensiz beslenme trendiyle ilgili ayrıntıları anlattı.

Gluten, bazı tahıllarda bulunan bir çeşit protein olmasının yanı sıra kimilerinde sindirim hastalığı olan çölyak hastalığına neden olmaktadır. Glutenin sindirilememesi sonucu aşırı ani kilo kaybı ile kusma, aşırı karın ağrısı, ishal, yorgunluk, ağız ve cilt yaraları dermatit ortaya çıkmaktadır. Kimi kişilerde hafif hassasiyete neden olup şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi geçici sorunlara yol açar buna çölyak olmayan gluten hassasiyeti denilmektedir.

Glutensiz beslenme, beslenme düzeninde büyük değişime neden oluyor. Alışık olduğunuz bazı besinleri hayatınızdan tamamen çıkartmanız gerekebilir. Başta buğday olmak üzere çavdar ve arpa içeren tüm besinler, ekmek, bulgur, pasta, kurabiye, poğaça makarna ve kahvaltılık gevrekler gibi buğday unu içeren besinler, yulaf ezmesi ve kepeği yasaktır.

Alkollü içeceklerden bira da yine gluten içeriğinden dolayı tüketilmemesi gereken içecekler arasında bulunuyor. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, her türlü kuru-taze meyveler, sebzeler, yumurta, tüm et türleri, süt ve süt ürünler tüketilebilir besinlerden. Kinoa, kinoa unu, amaranth ve pirinç ise glutensiz beslenenler için güzel bir alternatif olabilir.

Karabuğday, adında buğday geçse de gluten içermeyen bir besin olup tercih edilebilir yiyecekler arasındadır. B grubu vitaminleri glutensiz beslenenlerde en çok karşılaşılan vitamin eksikliği olup unutkanlık, beyin- bilişsel fonksiyonlarında zayıflama, sinirlerden zayıflama dolayısıyla el ve ayaklarda uyuşma, depresyon, saç dökülmesi ve baş dönmesi gibi problemlere yol açmaktadır.

Glutensiz beslenme ile belli bir tahıl grubunun tüketimi ortadan kalkmaktadır bu da bağırsak florasında yararlı bakterilerin azalmasına neden olmaktadır. Tahıl grubu tüketiminde ciddi bir azalmayla birlikte hem lif alımının azalması hem de yararlı bakterilerin azalması kabızlığı tetiklemektedir.

Herhangi bir hassasiyet yaşamıyorsanız glutensiz beslenmenizin ekstra bir yararı olmayacaktır. Sağlıklı bir hayata ve fit bir vücuda belli bir besin grubunu hayatınızdan çıkartarak değil tam tersi tüm gruplardan doğru miktarlarda tüketerek ulaşabilirsiniz.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe