Skolyoz ve Kifozsuz Bir Yaşam - Yaşam Cafe

Skolyoz ve Kifozsuz Bir Yaşam

Skolyoz omurganın kişiye önden bakıldığında görülen eğriliğidir, farklı yönlerde bir kaç tane olabilir. Kifoz ise, yandan bakıldığında görülen artmış kamburluktur. Omurganın sırt bölümünde bir miktar eğrilik pek çok normal insanda görülebilir ama boyun ve bel bölümündeki normal çukurlukların; yani omurganın açıklığı arkaya bakan eğriliklerinin, önce düzleşip sonra tersine dönmesi ile de kamburluk oluşabilir.

Kimi zaman bacakların uzunluğundaki küçük bir fark, kimi zaman sinir sistemine dair bozukluklar veya anne karnındaki gelişim anomalisi, kimi zaman da kaza, kireçlenme, romatizmal hastalıklar veya yaşın artması sonucu ortaya çıkabilen bu eğriliklerin çoğu zaman sebebi bilinmemektedir.
Uygulanacak tedaviye karar verirken, eğriliğin sağa mı yoksa sola mı baktığı, açısı, ayakta ve yatarken dışarıdan zorlamanın da uygulanabildiği vücut eğilmesi ile ne kadar düzelebildiği, hangi eğriliğin asıl eğrilik olduğu gibi konuların; çekilen özel hareketli skolyoz filmleri yani ayaktan başlayıp başı da içine alan uzun filmler ile detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir. Ayrıca tüm omurga boyunca çekilen MR ile mevcut bir doğumsal anomali de açığa çıkarılabilir.

Bazen sadece söz konusu anomalinin cerrahi tedavisi, skolyoz veya kifozun düzelmesini sağlar. İlk fark edildiğinde uygulanan kişiye özel üretilmiş tüm gün boyunca takılan korseler ve düzenli egzersizlere rağmen ilerleyen eğriliğin verdiği estetik ve dolayısıyla psikolojik rahatsızlık, kimi zaman da eğriliğin iç organları sıkıştırarak yol açtığı şikayetler ve omurga hareketlerini bozarak yol açtığı ağrılar nedeni ile omurga eğriliğinin; ameliyatla düzeltilmesi gerekebilir.

Halk arasındaki tabiri ile platin ameliyatı veya tıbbi adı ile füzyon ameliyatı yapılır; amaç kimi hastalarda omurgayı düzeltip, bu düzeltilmiş halinde enstrümantasyon ile sabitlemek yani dondurmak iken, kimi zaman özellikle küçük çocuklarda hareketli cihaz veya ayarlı çubuk ile omurganın düzeltilmiş halde büyümesine izin vermektir. Yaşlılarda ise omurganın kısmen çıkarılmasını gerektiren karmaşık ve tehlikeli ameliyatlarla bası altındaki sinirlerin rahatlatılması sağlanır.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe