İşitme kaybı nedir? - Yaşam Cafe

İşitme kaybı nedir?

İşitme kaybı, seslerin kısmen duyulması ya da hiç duyulmamasıdır. İşitme kaybı bir veya her iki kulakta da görülebilir ve her yaştan insanı farklı bir şekilde etkiler. Çocuklarda işitme sorunu konuşma dilini, öğrenme becerisini etkileyebilir. Yetişkinlerde iş ile ilgili zorluklara neden olabilir. Bazı insanlarda, özellikle yaşlılarda, işitme kaybı iletişimi de etkilediği için yalnızlığa neden olabilir. Bunun yanında işitme kaybı geçici veya kalıcı olabilir.

İşitme kaybına genetik, yaşlanma, gürültüye maruz kalma, bazı enfeksiyonlar, doğum komplikasyonları, kulakta travma ve ototoksik ilaçlar da dahil olmak üzere birçok faktör neden olabilir. İşitme kaybı algısı kişinin sosyal ortama, yaptığı işe, bulunduğu mekana bağlı olarak değişebilir. Örneğin bir inşaat işçisi ile bir öğretmenin ihtiyacı olan asgari işitme seviyesi farklılık gösterir.

İşitme kaybı varlığı bireyin hayatını her zaman olumsuz yönde etkiler, yaşamdan alınacak zevki azaltır. İşitme kaybı ayrıca sosyal bir varlık olan insanın başkalarıyla iletişimini de etkiler, sosyal izolasyon yaratır. İşitme kayıplı bireyler başka insanlarla etkileşime girmekten kaçındıkları için zamanla asosyalleşir ve içine kapanmaya başlar. İşitme kaybı insanı hayatın nimetlerden ayırır, mutsuzluğa ve yalnızlığa iter.

İşitme Kaybının Tipleri

1) İletim tipi işitme kaybı
2) Sensorinöral işitme kaybı
3) Mikst tip işitme kaybı

Pek çok işitme kaybı problemi işitme cihazları ile çözüme kavuşturulabilmektedir.

İşitme kaybının olumsuz etkilerini sıralayacak olursak;

- Zamanla konuşma bozulmasına neden olur.
- Sosyal izolasyona neden olur.
- Belli bir süre sonra stres yaratmaya başlar.
- İletişimde kopukluklara neden olur.
- Günlük hayatta zorluklara sebep olur.
- İşitme kaybı zamanla kişinin içe kapanmasına, depresif davranışlara neden olabilir.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar