Dünyayı fetheden süper lezzet: Döner - Yaşam Cafe

Dünyayı fetheden süper lezzet: Döner

Türk mutfağının milli lezzetlerinden döner, Business Insider'ın geçtiğimiz hafta yayınladığı "dünyanın en lezzetli sandviçleri listesinde" birçok ülkenin sandviçleri ile birlikte yer aldı. 

Tüm dünyanın dikkatini çeken ve en sevilen Türk lezzetlerinden olan döner, Yemeksepeti kullanıcılarının da en çok tercih ettiği ilk 5 lezzet arasında yer alıyor. Bu yılın ilk 8 ayında Yemeksepeti kullanıcıları 10 milyon porsiyon döner yerken; dönerin en sevildiği yaş 21, toplam siparişlerinin içinde yüzde 60 ile döner siparişi oranı en yüksek olan kent ise Karaman oldu.

Türk mutfağının temel taşlarından biri olan döner, 2 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip. Evliya Çelebi, 'Seyahatname'de döner için "Öyle hoş, yumuşak ve taze ki, yeryüzünde böylesi başka kebap yoktur" diye yazıyor. Milli lezzetimiz döner, bugün hala Türk mutfağının en vazgeçilmez lezzetlerinden biri.

Döner, lezzetinin yanı sıra sağlıklı ve doyurucu yönüyle sadece ülkemizde değil dünyanın birçok ülkesinde en sevilen yiyeceklerden biri. Döner globaldeki bu başarısını Business Insider'ın geçtiğimiz hafta yayınladığı "dünyanın en lezzetleri sandviçleri listesinde" yer alarak kanıtladı.

Bu araştırma üzerine Yemeksepeti, tüm dünyanın dikkatini çeken ve en sevilen Türk lezzetlerinden olan dönerin kullanıcıları arasındaki trendini araştırdı ve dönerin popülerliğini ortaya koydu.

O bizim için her zaman ilk 5'te

Birçok yerel ve global lezzete her zaman kafa tutan ve popülerliğini hiçbir zaman kaybetmeyen döner, bu yıl da Yemeksepeti'nin en çok sipariş verilenleri listesinde ilk 5'te mutlaka yer aldı.

Bu yılın ilk 8 ayında Yemeksepeti kullanıcıları 10 milyon porsiyon döner yediler ve dönerin sipariş sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artış yaşandı.

Tavuk dönerin üstünlüğü sürüyor

Araştırma döneri en çok sevilen sandviçler arasında gösterse de, döner bizim için sandviçten çok daha fazlası. Yemesi daha pratik olduğu için dürüm veya sandviçi tercih ederken, onun pilav üstü halini de seviyoruz, yanında pideyle de yemeğe bayılıyoruz.

Son yıllarda tavuk döner ve et döner rekabeti de tüm aksiyonuyla devam ediyor. Aslında dönerin tarihçesine bakıldığında sadece son 20 yıldır hayatımızda olmasına rağmen tavuk döner, hem lezzeti hem de et dönere göre daha ekonomik olduğu için et döneri tahtından etti.

Bu yılın ilk 8 ayında verilen 10 milyon adet döner siparişinin yüzde 60'ını tavuk döner siparişleri oluşturdu.

Döneri en çok gençler seviyor

Bu protein deposu lezzet 7'den 70'e herkes tarafından seviliyor. Ancak Yemeksepeti kullanıcılarının siparişlerine göre; bu lezzeti en sevenler 19-24 yaş aralığında. Döneri en çok sevenler ise 21 yaşında.

Her gün döner günü!

Hafta içi hafta sonu fark etmeden Yemeksepeti kullanıcıları için her gün döner günü. Günde ortalama 42 bin adet sipariş verilen dönerin en fazla sipariş edildiği gün ise perşembe.

Dönerin yanında ayrana, ardından ise künefeye bayılıyoruz

Yemeksepeti kullanıcıları dönere en çok geleneksel lezzetlerimizi yakıştırıyor. Milli lezzetimiz dönerin yanında en çok sipariş verilen içecek ayran olurken, yine ülkemize has bir lezzetimiz olan künefe, dönerin ardından en çok yenen tatlı oldu.

Dünya dönere hayran

Yemeksepeti'nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve Delivery Hero'nun faaliyet gösterdiği 27 ülkenin online yemek siparişleri raporunda da döner, en çok tercih edilen Türk lezzeti olarak öne çıkmıştı. Türk nüfusunun oldukça fazla olduğu Almanya ve Hollanda'da Türk mutfağı önemli bir yere sahip. Burger ve pizzanın tüm dünyadaki ezici üstünlüğüne rağmen bu iki ülkede döner ve kebap ilk beşte yer alıyor.

Döner tutkunu kentler

Her gün 67 ilden 42 bine yakın döner siparişi alan Yemeksepeti, siparişlerdeki döner oranına göre Türkiye'de dönere en düşkün şehirleri de araştırdı.

Tüm siparişler içindeki döner siparişleri incelendiğinde; diğer kentler arasından sıyrılarak fark yaratan Karaman dönerin en sevildiği kent oldu. Karamanlıların toplam siparişlerinin yüzde 60'ı döner siparişlerinden oluşuyor. Karaman'ı sırasıyla Osmaniye ve Gaziantep izledi.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe