Oyunun Kurallarını Basketbol Ayakkabısı Belirler - Yaşam Cafe

Oyunun Kurallarını Basketbol Ayakkabısı Belirler

Oyunun Kurallarını Basketbol Ayakkabısı Belirler

Basketbol ayakkabısı, bu sporla ilgilenen herkes için en az basketbol topu ya da basketbol şortu kadar önem taşır. İdeal basketbol ayakkabısı, sporun doğasında olan zıplama, ani yön değişimi, ani durma gibi hareketlere yüksek verimlilikle yanıt vermelidir. Basketbolu sokakta, parkta ya da evlerinin arka bahçelerindeki beton sahalarda oynayan amatör oyuncular kadar profesyonel basketbolcular da ayakkabı tercihlerini yaparken seçecekleri modelin özelliklerine dikkat ederler. 

Doğru Basketbol Ayakkabısı Neden Önemlidir?


Basketbol temelinde hız ve dengenin olduğu bir spor dalıdır. Oyuncunun en verimli performansı verebilmesi, potaya yükselme, smaç basma, bloklama gibi pozisyonlarda dengesini kaybetmemesi için ayakkabısının tabanının zemin tutuşunun sağlam olması çok önemlidir. Taban için kullanılan malzeme kesinlikle zemin tutuşu güçlü ve kaymaz özellikte olmalıdır. Aksi takdirde kötü performans gibi deneyimlerden sakatlanmalara kadar uzanan ciddi riskler ortaya çıkabilir. 

Çok yüksek tempoda oynanan basketbol sporunda bacaklara ekstra yük binmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle basketbol ayakkabı üreten spor markaları, ultra hafif malzemelerle en hafif basketbol ayakkabısını yaratma yarışına girerler. Nike basketbol ayakkabısı modellerinde, tabana yerleştirilen darbelere karşı yastıklama özelliği sayesinde sert inişlerde dahi darbenin minimize edilmesi sağlanır. Köpük orta taban ve kalıplı topuk klipsi ise sunduğu sağlam zemin tutuşunun yanında ultra hafif olması nedeniyle bacaklara binen yükü en aza indirir. 

İnsan sağlığını tehdit etmeyen, sakatlanmalara yol açmayan doğru basketbol ayakkabısı seçimi için dikkat edilecek bir diğer husus; esnekliktir. Esnemeyen, ayakta sert ve kalıplaşmış bir etki bırakan basketbol ayakları yoğun kas ağrılarından bilek sakatlanmalarına çok ciddi riskler doğurabilir. Adidas basketbol ayakkabısı modellerinde esnek kavrama özellikli malzemeler kullanmaya önem verir. Adidas tarafından basketbol efsanesi James Harden referans alınarak üretilen Harden Stepback modelinde esnek Bounce orta taban yastıklama ve kumaş astar kullanılmıştır. 

Oyunun Kurallarını Basketbol Ayakkabısı Belirler

Basketbol Ayakkabısı Seçiminin Püf Noktaları


Tam uyum: Kadın ya da erkek basketbol ayakkabısında cinsiyet ayrımı gözetmeksizin ilk bakılması gereken şey ayakla seçilen ayakkabının tam uyum içinde olmasıdır. Basketbol ayakkabısının uç kısmıyla ayak baş parmağı arasındaki boşluk önemlidir, burada ne çok ne az, parmaklara baskı oluşturmayacak bir boşluk olmalıdır. Küçük esneklikler önemli değildir ama ayakkabının ayağınızı sıkmadığından ya da hareket anında ayağınızdan çıkmadığından emin olun.

Taban malzemesi: Basketbol ayakkabılarının bu bölgesi oynadığınız alana temas ettiği için oldukça önemlidir. Basketbol oyuncularının oyun oynanırken hızla değişik kararlar verebilmesi için iyi bir taban çok değerlidir. Gün geçtikçe gelişen taban teknolojileri ile oyuncular yeteneklerini daha rahat kontrol etme ve gösterme fırsatı buluyor.

Konfor: Basketbol etkileşimin yüksek olduğu ve hemen hemen hiç durmadığınız bir spordur. Bu kadar aksiyonun olduğu yerde rahat ve konforlu bir ayakkabı sizin iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle basketbol ayakkabınızı belirlerken konforlu olup olmadığına çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Konforlu bir basketbol ayakkabısı rahat hareket etmenizi ve saha içerisinde daha aktif olmanızı sağlayacaktır. Bu da direkt olarak gösterdiğiniz performansa etki edecektir.

Yükseklik: Basketbol ayakkabısı modelleri bilek kısımlarında kısa, orta ve yüksek bilek olacak biçimde üretiliyor. Kısa bilekli ayakkabılar sürat ve çeviklik açısından fayda sağladığı için genellikle oyun kurucular tarafından kullanılmaktadır. Orta yükseklikteki ayakkabılar ise daha çok forvet ya da dışarıdan şut kullanan oyuncular tarafından tercih edilir. Bilek boyu olarak yüksek ayakkabılar kontrol açısından önemli destek sağladığı için genellikle pivotlar tarafından kullanılır.

Görsellik: Erkek ya da kadın basketbol ayakkabısı seçerken en son dikkat etmeniz gereken şey görünümü olabilir. Yaşantımızda basketbol ayakkabıları performans dışında moda açısından da önemli hale geldi. Ama güzel görünmesi ve çok satan bir ayakkabı olması olumlu yönde performans sağlayacağı anlamına gelmiyor. Bu yüzden basketbol ayakkabısı alırken görünüşün sizi etkileyip asıl amacınızdan uzaklaştırmasına izin vermemelisiniz.

Oyunun Kurallarını Basketbol Ayakkabısı Belirler

Oyunun Parçası Olmak için Sportive’e Gelin


Basketbol ayakkabısı tasarımları, ergonomileri ve kaliteleri ile profesyonel ya da amatör olarak basketbol sporuyla ilgilenen herkes için temel öncelik olmalı. Erken yorulmaların önüne geçecek, sakatlanmalardan koruyacak ve performansı artırarak oyun zevkini katlayacak basketbol ayakkabısı modelleri herkesin hakkı, Siz de daha iyi basketbol oynamak, bu adrenalin ve sağlık dolu dünyanın bir parçası olmak istiyorsanız işe ayakkabılarınızdan başlayın. Ergonominize ve oyun stilinize en uygun basketbol ayakkabılarına Sportive ile güvenle sahip olabilirsiniz.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar