Yüzme havuzu yapımında en çok kullanılan malzeme betondur. Bir beton yüzme havuzu, büyük basınç yüklerine dayanma kapasitesi ile birlikte tam su yükünü alacak şekilde tasarlanmıştır.
Yüzme havuzunun tasarımı, havuz inşaatının ilk adımıdır. Verilen araziye uygun bir tasarım seçin veya önceden planlanmış bir tasarımı barındırmak için bir arazi alanı seçilir. Yüzme havuzunun tasarımı temel olarak havuzun şeklini, derinliğini, alanını, filtreleme sistemini ve toplam boyutunu içerir.
Havuz için seçilen yer, düzenli bakımları kolaylaştırmak için ideal olmalıdır. Hafriyat ve dolgu işlemi için büyük maliyet düşüşüne yardımcı olabilecek düz bir arazi seçilmesi tavsiye edilir. Ağaçlardan uzak bir arazi, yapraklarla dolu bir havuzdan kaçınmaya yardımcı olur. Yüzme havuzunun, güneşe bakacak şekilde inşa edilmesi en iyisidir.
Bir sonraki prosedür inşaata hazırlanmak için alanı kazmaktır. Ahşap kazıklar kullanarak yüzme havuzunun çevresini işaretlenir. Çevre içindeki toprağı çıkarmak için bir herhangi bir toprak çıkarma ekipmanı kullanılır. Alanın yakınında herhangi bir drenaj, elektrik hattı veya su hattı geçişi olmadığından emin olunmalıdır. Yüzme havuzu zemininin kapladığı alanı dikkate alarak alanı kazılır.
Havuz tabanının inşası, yüzme havuzunun ömrünü etkileyen en önemli aşamalardan biridir. Kazı, alt yüz düz olacak şekilde yapılır. Saha gevşek toprağa sahipse, sert toprakla doldurulmalı ve sıkıştırılmalıdır. Sıkıştırma, doğal toprak veya çakıl kullanılarak yapılabilir. Havuz tabanı doğru şekilde sıkıştırıldıktan sonra, tabana küçük bir kat temizleme betonu dökülür.
Suyun filtre sistemine kolayca boşaltılması için havuz tabanına her zaman havuz eğimi sağlanır. Seçilen eğim, yüzücülerin dengesini etkilemeyecek şekilde olmalıdır.
Havuz duvarlarının hafriyatı ve temel hazırlığı tamamlandıktan sonraki aşama havuz duvarı ve dibi için çelik donatıların sağlanmasıdır. Burada, yüzme havuzunun iç yüzeyi boyunca tek bir çelik kafes takviyesinin sağlandığı püskürtme beton prosedürü izlenir. Püskürtme beton prosedüründe, beton yapı duvar ve zemin arasında boşluk bırakılmadan tek parça olarak inşa edilir.
Çelik donatı sağlandıktan sonra gerekli tesisat hatları, drenaj hatları vb. kafes düzeni içerisine yerleştirilir. Bir filtre sistemi ve pompa birlikte, beton, metal vb. malzemeden yapılmış büyük bir tank üzerine yerleştirilir. Betonlamadan önce, şakül hatlarının yüzme havuzundan suyu filtre sistemine ve tekrar yüzme havuzuna götürmesi sağlanır. Havuza tatlı su çekmek için filtre sistemi ve pompa da belediye su hattına bağlanır. Sıçrayan veya buharlaşma nedeniyle havuzdan kaybedilen suyun yerine konulması için düzenleme gereklidir.
Betonu bitirildikten sonra 14 gün boyunca günde iki kez kürlenmelidir. Beton havuzu su geçirmez hale getirmenin en popüler yolları fayans, cam, seramik veya epoksi-çimento sistemi veya herhangi bir su yalıtım membranı kullanmaktır. Su yalıtım yönteminin seçimi, alanın su tablası seviyesi ve toprakların nem koşullarına göre yapılır. Havuz kenarlarında yürüme için ayrılan alan da kaplandıktan sonra iki gün beklenir. Daha sonra havuz doldurulmaya hazırdır. Oldukça kapsamlı ve detaylı bir dizi prosedürü içeren havuz yapımı her zaman profesyonellere emanet edilmelidir.
0 Yorumlar