Vadideki Zambak kitabının yazarı ve genel hatları - Yaşam Cafe

Vadideki Zambak kitabının yazarı ve genel hatları

Vadideki Zambak kitabının yazarı ve genel hatları

Vadideki Zambak 1835 Paris’te bir gazetede tefrika edildikten sonra 1836 yılında basılarak yayımlanmıştır. Kitabın yazarı dünyaca ünlü Fransız roman yazarlarından Honore de Balzac’dır. Balzac’ın kitabı ilk yayınlandığında çevresinden beklenen ilgiyi görmemiştir. Bu durum un nedenini ünlü yazar, yayınevlerinin kendisine karşı duyduğu bireysel kin ve kiliseye gitmemesine bağlar. Ama hiçbir durum Balzac’ın dünyanın en iyi romanını yazdığına dair inancını hiç kırmamıştır. Fakat roman konusunda bazı eleştiriler yapılır. Özellikle eserde soylular arasındaki bir aşkın anlatılması bu eleştirilerden bazılarıdır. Bazı kesimler tarafından halkın sadece belli bir kısmının hikayesi anlatıldığı söylense de Balzac’ın romanlarında bütün halktan insanlar yer almaktadır.

Eser bir yanıyla Fransız devrimi sonrası yaşanan siyasal olayların toplumsal hayatta yansımasına dair izler sunar bizlere. Dil bakımından tasvirler, betimlemeler çoğunlukta da olsa bu gayet yerindedir. Bu roman Balzac’ın kendi deyimiyle kitapları arasında en özendiği ve titiz bir çalışma yaptığı eseridir. Elliden fazla dile çevrilen roman dünyanın ve ünlü yazarın en çok okunan romanları arasında bulunmaktadır.

Vadideki Zambak Kitabının Konusu ve Asıl Anlatılmak İstenen

Vadideki Zambak 1803-1835 yılları arasında Paris ve Fransa’nın Tours kasabasında geçen bir imkânsız aşkı anlatmaktadır. Felix zengin ve soylu bir ailenin en küçük çocuğudur. Annesi ve kardeşleriyle Paris’te yaşamaktadır. Babası ise işleri dolayısıyla Tours kasabasında kalmaktadır. Paris’te siyasi olayların yaşanmasından dolayı babası Felix’i kasabaya yanına çağırır. Kasabaya gelen Felix babasının isteği üzerine bir baloya katılır. Orada hayatı boyunca gördüğü en güzel kadını görür ve büyülenir. Bir hayalin içinde yaşar gibi hayran olduğu kadının omuzlarına yaklaşır ve öper. Bu küçük yakınlaşma sonrası balo biter fakat Felix kadını unutamaz. Endişeli ve huzursuz olduğunu gören ailesi oğullarının toparlanması için bir vadide bulunan arkadaşlarının şatosuna gönderir. Bu şatonun sahibi baloda gördüğü kadının eşi olan kont Mortsauf’dan başkası değildir. Daha sonra âşık olduğu kadının da kim olduğunu öğrenir. Bu kadın evli ve iki çocuk annesi Madam de Mortsauf adında bir kontestir.

Felix bir imkân bulup kontese aşkını itiraf eder. Fakat karşılık bulamaz. Evli bir kadın olan Madam de Mortsauf ailesi ve çocuklarını bu aşk için feda etmeyeceğini ifade eder. Felix’e kendisine teyzesi gibi davranmasını ve küçükken teyzesinin kendisine seslendiği Henriette ismiyle hitap etmesini söyler. Bunun üzerine Paris'e geri dönen Felix kontesin tavsiyesi üzerine işin de yükselir ve kralın yanında iyi bir konum bulur kendine.

Henriette’nin isteği üzerine kadınlardan da uzak duran Felix’in aklını Lady Dudley adında bir kadın çeler. Bunu duyan Henriette fenalaşır ve ölüm döşeğine düşer. Bu haberi alan Felix dayanamaz ve âşık olduğu kadının yanına gelir.  Henriette ölürken aşkını itiraf eder ve ona bir mektup bırakır. Mektup da Felix’in kızıyla evlenmesini ve mutlu olmasını ister. Fakat bu istek gerçekleşemez. Daha sonra Felix politikayla ilgilenerek aşkını unutmaya çalışır.

Vadideki Zambak Romanının Yazıldığı Akım

Vadideki Zambak romanının birçok özelliği olmasının yanında hangi akıma bağlı olarak yazıldığı da önemlidir. 19 yy. birçok yeni akımları birlikte getirmiştir. Bu akımlardan en çok bilinen ve romanlarda kullanılan romantizm ve realizmdir. İşte Vadideki Zambak tam bu iki akımın kesiştiği noktada ortaya çıkmıştır. Balzac bir realist romancı olduğunu hep ifade etmiş ve bu akımın öncüsü olmuştur.

Bir aşk romanını nasıl realizm ve salt bir gerçeklikle anlatırsınız? Bu sorunun cevabı elbette ünlü yazarın eseri Vadideki Zambakta bulabiliriz. Roman aşkın gerçeklik boyutunu bizlere tüm gerçekliği ile göstermiştir. Ortak acılar ve yalnızlıklar çeken Henriette ve Felix’i bu müşterek duygular birleştirir. Toplumun önünde evli ve iki çocuklu olan soylu bir kadın sırf duyguları ve aşkı için ailesini ve bulunduğu konumu yok sayamaz. Bu ikilemin içinde gelişen roman bizlere aşk, seçimler ve toplumsal tabaklar hakkında düşünmemize sevk ediyor.

Roman Hakkında Notlar

Vadideki Zambak romanı Türkiye’de Millî Eğitim Bakanlığının yayınladığı yüz temel eserin içerisinde yer almaktadır. Kitap Balzac’ın ölümünden tam 15 yıl önce yazılmıştır. Ünlü yazarın romanı eserlerini topladığı İnsanlık Komedyası adlı külliyatın ‘’Taşra Yaşamından Sahneler’’ bölümünde yer alır. Vadideki Zambak birçok açıdan, çoğu yazar ve bizzat Balzac tarafından mükemmele yakın bir roman olarak görülmüştür.

Tüm kültür grubu ihtiyaçlarınız için Kitap Gönder’de bugüne özel indirimleri kaçırmayın!


✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe