Dyt. Şeyda Ertaş: Diyet yaparken ölçülü ekmek tüketilebilir - Yaşam Cafe

Dyt. Şeyda Ertaş: Diyet yaparken ölçülü ekmek tüketilebilir

Dyt. Şeyda Ertaş: Diyet yaparken ölçülü ekmek tüketilebilir

Kilo vermek isteyen birini görünce verilen tavsiyelerden ilki genellikle ‘’ Ekmeği kesmen lazım!’’ cümlesi oluyor. Peki yalnızca ekmek tüketerek mi kilo alınır ki ilk yapılan ekmeği kesmek olsun? Neden gözler hemen ekmeğe çevriliyor? Diyetisyen Şeyda Ertaş sizler için bu konuya yönelik merak ettiklerinizi cevaplar nitelikte bilgi veriyor.
 
Diyette Ekmek Tüketimi Yasak Mıdır?

Ekmeği rutin beslenmemizden ayrı düşünemeyiz. Türk toplumunun beslenme yapısına bakıldığında tahıl kaynağı olarak ilk sırada ekmek vardır. Amaç bir hastalığı tedavi etmekse ekmek tüketimi olmayabilir ancak sadece zayıflamak istiyorum veya sağlıklı olmak istiyorum diyen biri ekmek tüketmelidir. İnsan olarak yasak olan herhangi bir şeye karşı merak duygumuz artıyor. Yasaklanan şeye ulaşma arzusu daha da güçleniyor ve ulaşınca ölçüyü ayarlamakta zorlanıyoruz. Bu nedenle ekmeği hayatımızdan çıkarmaktansa ölçülü tüketmeyi öğrenmeliyiz.

Neden Ekmek Tüketmeliyiz?

• Vücudun İhtiyaç duyduğu karbonhidratın karşılanmasını sağlar.
• Posa içeriği olduğu için daha uzun süre tokluk sağlar.
• İştah kontrolü ve göz doygunluğu sağlar.
• Vitamin, protein, karbonhidrat ve posa yönünden vücudun ihtiyaç duyduğu makro ve mikro grupları içerir.
• Depresyona yatkınlığı azaltır.
• Maya ve posa içerdiği için sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir.
• Hemoroid ve kolon kanserine karşı koruyucu bir etkisi vardır.
• Kanımızdaki ürik asit miktarının kontrol altına alınmasını sağlar.
• Ulaşılabilirlik ve ekonomik açıdan diğer tahıllara göre daha avantajlıdır.

Ekmeğin Birçok Faydası Varken Neden Kilo Aldırıyor?

Kendinize bazı sorular sormalısınız. Ne kadar tüketiyorum? Hangi çeşit ekmeği tüketiyorum? Unutulmamalıdır ki asıl problem tek çeşit veya çok miktarda tüketmektir. Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz besinleri çok fazla tükettiğiniz için de kilo alıyor olabilirsiniz.

Doğru Çeşit ve Miktarda Tüketilen Ekmek Kalıcı Zayıflık Sağlayabilir

Vücudumuz karbonhidrata ihtiyaç duyar ve birçoğumuz bunu genellikle ekmek, pilav, makarna, çorba, börek, pasta, kek, kurabiye vs. ile karşılar. Kilo vermeye veya korumaya çalışırken de karbonhidrata ihtiyaç duyan vücut, bu ihtiyaç karşılanmadığı sürece kişide yoksunluk hissi uyandırabilir. Kan şekeri düşüklüğü, halsizlik, titreme vs gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Eğer vücudun ihtiyaç duyduğu besin grubunu sağlıklı olanlardan karşılamazsanız ilk yapacağı daha sağlıksız, basit şeker içeriği yüksek olan gıdalara yönelmek olacaktır.

Buna engel olmak amacıyla kendinizi iyi hissettiğiniz miktarda veya buna karar veremiyorsanız sizin için gerekli olan miktarı belirlemenizde yardımcı olabilecek bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.

Herkes Ekmek Yemek Zorunda Değil! 

Bazı metabolizma hastalıklarına sahip kişiler, farklı ekmek türlerine intoleransı olan kişiler veya ekmek sevmeyen kişiler ekmeği tüketmeyebilir. Bu bir zorundalık değil. Unutmayın birçok kişiye iyi gelen bir besin sizin düşmanınız olabilir. Bu noktada kendinizi tanımanız ve sağlığınız için hangisinin daha iyi olacağına karar vermelisiniz.

Ekmek Tüketirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ekmeğin tam buğday unundan üretilmesine dikkat edilmeli. İçerik kısmı sorgulanmalı. % 60-70 değil de %100 tam buğday unu içermeli. Böylelikle buğdayın yapısını oluşturan ruşeym, endosperm ve kepekten faydalanabilirsiniz. Ayrıca çavdar ekmeği, tam tahıllı ekmek, daha uzun süre tokluk, kan şekerinin dengelenmesi için bu tüketim şekli gereklidir.

Ekmek Yerine Neler Tüketilebilir?

Ekmek olmadığı zaman veya tüketmekten hoşlanmayanlar ekmek yerine birebir karşılığı olmasa da içerik yönünden birbirine benzeyen besinleri tüketebilir. Birkaç örnek verecek olursak; pilav, makarna, çorba, galeta, mısır, kurubaklagil, yulaf, kestane, kahvaltılık gevrek veya leblebi tüketilebilir.

Özetle

Ekmek kolay ulaşılabilirlik, daha ekonomik, zengin içerikli, tokluk süresini artırma özelliklerinden dolayı karbonhidrat kaynağı olarak ilk sıralarda yer alır. Burada dikkat edilmesi gereken hangi ekmek türünü ne miktarda tükettiğimizdir. Yeterli miktarda tüketirsek fayda sağlarken fazla tüketimi istenmeyen kilolar olarak karşımıza çıkar. Unutmayın ilacı zehirden ayıran dozudur.


✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar