Niş Site Rehberi ve İpuçları - Yaşam Cafe

Niş Site Rehberi ve İpuçları

Niş Site Rehberi ve İpuçları

Niş Pazarlama; İngilizcede Niche Marketing olarak adlandırılır. Ürün ya da hizmete ihtiyacı bulunan küçük tüketicinin ihtiyaçlarına daha iyi karşılamak amacıyla geliştirilen dar kapsamlı küçük pazarlama stratejisidir. Sektör olarak lider konumda yer alan büyük çaplı işletmelerin hizmeti bölümündeki küçük boşlukları fark etmesi sonucu ortaya çıkan niş pazarlama, aslında büyük Pazar özelliği taşımaktadır. 

Esasen daha önceleri sektör içerisinde kimse tarafından fark edilmemiş, ya da yeteri kadar önemsemeyen küçük boşluklar herkesi tatmin edebilecek mal ya da hizmetlerden farklı olarak çok tüketicinin sevdiği ürünün üretilmesini ya da hizmeti verilmesini kapsıyor. Niş pazarlama önemli boşlukları doldurmakta ve hatta keşfedilmeyeni keşfedip ortaya çıkarmak için önemli bir adım olmaktadır. Niş pazarlama yönetiminde süresince mal, ürün hizmet pazarlama aşamamalarında her zaman hedef kitlenin ihtiyaç ve taleplerine yönelik mal ya da hizmetlerin yürütülüp yenilenmesi zorunludur.

Niş Pazarlama Stratejisi Nasıl Yapılır


Niş pazarlamada tüketici segmentini sağlayabilmek için yeni oluşturulmuş ya da geliştirilmekte olan pazarlama trendleri hakkında araştırmak yapmak gerekir. Niş pazarlama sektöre olarak belirli bir kitleye hitap ettiğinden dolayı hedef kitleyi belli bir kriterlere ayırmak gerekir. Bu bölünme özelikle hedef kitlenin ilgi alanlarına bölünerek çoğunlukla küçük hedef kitle guruplarına ayrılmalıdır. Özellikle sektörel olarak pazar içerisinde mal ya da hizmetlerin verileceği belirlenerek bunların hedef kitlesini tespit edilmesi gerekir. Bu sayede hedef kitleye nasıl reklam verilmesi konusunda da bilgi sahibi olunabilir.

Niş Pazarlama Özellikleri Nelerdir?


Bu pazarlama yöntemini uygulayan marka ya da firmalar ürettikleri ürü ya da verdikleri hizmete kattığı değer sebebiyle maliyetin çok daha üzerinde bir kar elde etme imkânı buluyorlar.

Niş pazarlamacılar tüketicilerin istek ve taleplerine yönelik ürün ürettiklerinden dolayı müşteriler de onların istediği fiyatı vermekle zorundadırlar.   Öte yandan niş pazarlama yöntemi ile verilen ürün ya da hizmet her zaman özgün niteliktedir markanın bu alanlar uzmanlaşmıştır

Niş pazarlamanı hedef kitlesi çoğunlukla küçük bir kitleyi ya da guruba hitap ettiğinden dolayı satış oranı ve üretim miktarı düşük olduğundan dolayı kar oranı yüksektir.

Günümüzde niş pazarlama mikro pazarlama ile karşılaştırılsa da mikro pazarlama sadece bireyi hedef alan bir pazarlama yöntemi olurken, niş pazarlama da küçük bir guruba hitap etmektedir.

Niş pazarlamanın avantajları altı başlıklar halinde sıralanırsa;

Nişi pazarlama yöntemini en önemli avantajı düşük rekabetin az olmasıdır. Hedef kitlenin belli bir kısmının ihtiyaçlarını rakip firmalardan öğrenilmesi halinde hem ek kar elde edilebilir hem de sıfırdan düşük rekabete sahip olunabilir. Rekabeti azaltmanın sektörel olarak birtakım faydaları olabilir. Özellikle rakipler sebebi ile ürünleri fiyatında bir sınırlama yapmaya gerek kalmaz.

Tüketiciler ile Geliştirilmiş İlişkiler


Niş pazarlama yöntemini bir başka avantajı ise tüketiciler ile geliştirilmiş ilişkiler sağlamasıdır. Belli bir guruba ya da hedef kitleye odaklandırıldığından dolayı sadece belli kişiler ile iletişim kurma fırsatı sunar. Niş pazarlamayı diğer pazarlama yöntemlerinden farklı kılan kitleyi hedef alan reklam oluşturmamasıdır.  Yani ürün ya da hizmet oluştururken hedef kitlenin belli bir kısmı ile ilgili pazarlama yöntemi kullanılır. Bu sayede onlar ile kişisel ve ileri düzeyden bir iletişi kurma olanağı bulunur.

Dilden Dile Övgünün Faydası


Niş pazarlamam yöntemini önemli bir parçası olan tüketiciler çoğunlukla birbirleri ile her zaman iletişim halindedirler. Birbirlerine bağlı olmalarından dolayı bilgi paylaşımı yaparlar. Buna da niş pazarlama da ağızdan ağıza pazarlama denilir. Ağızdan ağıza öncü niş pazarlamanın en iyi ve karlı getirisidir. Ürün ya da hizmeti tanıtmak için bir kuruş bile ödemeye gerek kalmadan ağ tüketicilerin ağızdan ağıza söyledikleri sözler ürün ya da hizmetin sadık müşterilere tanıtma olanağı sunmaktadır.

Sektörel Konumu Güçlendirir


Niş pazarlama yöntemi ile kullanan markaların sektördeki komunu daha güçlü hale gelir. Niş pazarlama yöntemine giren bir firma tüm firmaların görmezden gelen tüketicilerin istek ve taleplerini önemsediği ifade eder. Yalnızca belli bire kitleyi memnun etmekle kalmaz, aynı zamanda diğer müşterilerin gözünde de iyi bir imaj oluşturulabilir. Sosyal medya platformlarında popüler olmanın yanı sıra iş getirecek kişi ya da firmaların da tanımasına imkân tanır. Sadece doğru insanlar tarafından tercih edilmek, tüm insanlar tarafından tanınmaktan daha karlıdır.


✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe