Mide küçültme ameliyatı nasıl yapılır? - Yaşam Cafe

Mide küçültme ameliyatı nasıl yapılır?

Mide küçültme ameliyatı nasıl yapılır?
Obezite, insan sağlığını tehdit eden ve oldukça sık karşılaşılan bir problemdir. Beslenme ve spor gibi alışkanlıkların iyileştirilmesi sonucunda kilo kontrolü elde edilmez. Hasta takip programı nasıl yapılır ve kimlere uygulanır gibi konular hastalar tarafından merak edilir.

Cerrahi yöntemler arasında belirli yaklaşımlar bulunur. Hastanın şikayetlerine göre diyabet ve obezite cerrahisi uzmanlığının imkanlarından faydalanılır. Midenin kapladığı alan küçültülerek tokluk hissinin kısa sürede elde edilir.

İlk olarak yemeklerin tüketimini yavaşlatmayı hedefleyen yöntemler söz konusudur. Bir diğer yaklaşım çeşidi ise bağırsakların işleyişini düzenleyerek kilo kaybını sağlamaktadır. Son olarak iki cerrahi yöntemin beraberinde uygulandığı operasyonlarla mide küçültme işlemi yapılır.

Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Çeşitleri

Teknikler kapsamında mide içerisine balon yerleştirme, gastrik bypass ve son olarak tüp mide ameliyatı uygulanır. Hastanın ihtiyacına göre başvurulan yöntem değişmektedir. Duodenal switch operasyonu adı verilen yöntem ile kilo kontrolü sağlanır. Mide ve bağırsak üzerinde yapılan değişiklikler doğrultusunda besin tüketimi kontrol altına alınır. Bağırsak emilimi en aza indirilerek obezitenin önüne geçilir.

Mide balonu, endoskopik tekniklerle mide içerisine yerleştirilir. Cerrahi operasyonların uygulanması sakıncalı olan kişilerin başvurulduğu bir yöntemdir. Sedasyon eşliğinde endoskopi işlemi yapılır. Herhangi bir kanser bulgusu rastlanmayan kişilerde mide balonu işlemi uygulanır. Tahmini 10 dakika süre içerisinde operasyon sona ermektedir.

Gastrik bypass ameliyatı, tip 2 diyabet rahatsızlığının tedavisinde uygulanır. Mide organı, ikiye bölünerek ince bağırsak yapısına gönderilen besinlerin emilimi kontrol altına alınır. Ek olarak vücut kitle indeksi, ortalamanın oldukça üzerinde olan hastalara yapılır.

Tüp mide operasyonu ise kapalı yöntemlerle midenin kese şeklinin küçültülmesini kapsar. Bu sayede hastaların açlık hissi azalarak öğünlerde tükettikleri gıdalar azalır. Beraberinde ise besinlerin sindirimi kontrol altına alınır.

Uygulama Şartları Nelerdir?

Hangi hastalıklarda uygulanır ve aranan şartlar nelerdir gibi sorular merak edilir. Morbid obezite hastaları başta olmak üzere, diyabet, damar tıkanıklığı gibi sorunları olan kişilerin tedavilerinde kullanılır.18 yaş ve üzerindeki kişilere uygulanır. Anestezi maddesinin etkileri ile baş edebilecek bünyeye sahip kişiler olmalıdır.

Vücut kitle indeksi 35 ile 40 arasında veya 40'ın üstünde olan hastalara mide küçültme ameliyatı yapılır. Aşırı kilo sonucunda metabolizma sorunları yaşanabilir. Mevcut hastalıkların tedavisi kapsamında tüp mide ve benzeri yöntemler uygulanır.

Nasıl Uygulanır?

Mide küçültme operasyonları kapsamında benzer süreçlerden geçilir. Cerrahi anlamda uygulanan teknikler değişmektedir. Sleeve gastrektomi kapsamında mide yapısının büyük bir kısmı alınır. Ek olarak bağırsak üzerinde de biçimsel anlamda değişiklikler yapılır.

Midenin şeklinde belirgin bir küçülme görüldüğü için öğünler sırasında besinlerin sindirimi kolaylaşır. Bu sayede kısa süre içerisinde kilo kontrolü sağlanır. Obezitenin sebep olduğu çeşitli rahatsızlıkların belirtilerinin hafiflediği gözlemlenir.

Laparoskopik yani kapalı veya açık cerrahi tekniklerle işlemler gerçekleştirilir. Hastaların tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağı uzman hekim tarafından belirlenir. Aynı zamanda hastane ortamında gerçekleşen tetkik ve tanı yöntemleri sayesinde hangi obezite cerrahisi tekniği uygulanacağına karar verilir.

Uygulamada kullanılan her iki cerrahi yöntemin birtakım olumlu ve olumsuz yönleri bulunur. Laparoskopik teknik sonrasında daha küçük boyutlarda ameliyat izi görülür. Aynı zamanda iyileşme sürecinde de kapalı cerrahi yöntemler avantajlı yönleriyle öne çıkmaktadır. Açık teknikle gerçekleştirilen işlemlere kıyasla daha kısa süre içerisinde günlük hayata dönüş sağlanır.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Süreç

Operasyon sonrasında ilk aylarda gözle görülür bir şekilde kilo verilir. Özellikle üç aylık dönemde sayısal olarak yüksek değerlerde kilo verildiği kaydedilir. Mide küçültme işlemleri sırasında uygulanan tekniklere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Tüp midenin sağlığını korumak adına sıvı formdaki besinlerin tüketilmesi gerekir. İlerleyen dönemlerde katı gıdalara geçilebilir. Kişiye uygulanan operasyonu etkili olması adına beslenme planı oldukça önemlidir. Alanında uzman hekim tarafından planlanması gereken bir süreçtir. Hastaların da düzenli olarak takip ederek uyması beklenir.

Obezite cerrahi çerçevesinde gerçekleşen operasyonlar sonrasında kilo alımına bağlı oluşan hastalıkların önüne geçilir. Yüksek oranda iyileşme veya belirtilerin etkisini yitirmesinden söz edilebilir.

Sosyal yaşantıya geri dönüş ve aktif olarak hareketlenme süreci uzman hekimin gözetiminde gerçekleşmelidir. Ameliyat ertesindeki ilk haftalar araba kullanılması önerilmez. Kişinin iş hayatında, ağır fiziksel aktivite gerektirmeyen eylemler varsa iki hafta sonrasında geri dönebilir. Yüksek efor gerektirmeyen hafif yürüyüş gibi aktiviteler iyileşme açısından oldukça yararlıdır.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar