Termometre Nedir? - Yaşam Cafe

Termometre Nedir?

Termometre Nedir?

Gündelik hayatta sıkça kullanılan termometre hakkında hiç merak duydunuz mu? Bu yazımızda hep birlikte daha detaylı bir inceleme yapacağız. Öncelikle termometre nedir, sorusunun yanıtını verelim.

Termometre, belirlenmiş bir ölçeğe yönelik olarak herhangi bir maddenin derecesini ya da sıcaklık durumunu ölçen alete verilen isimdir. Bulunduğumuz ev ortamı başta olmak üzere; tıp, gıda sektörü, endüstri gibi pek çok alanda sıcaklık derecesinin ölçülmesini sağlamaktadır.  Maddenin sıcaklık doğrultusunda değişen özelliklerini göz önünde bulundurarak sıcaklık ölçümü yapmaktadır. 

Termometre Nedir?


Termometre yardımı ile sıcaklık seviyesi tespit edilirken çeşitli özellikler kullanılmaktadır. Bu özelliklerden bazıları:

Katı bir maddenin uzunluğunun değişmesi
Sıvıların hacimlerinin değişmesi
Çok sıcak cisimlerin renklerinin değişmesi
İletkenin elektrik direncinin değişmesi

Termometre Çeşitleri Nelerdir?

Günlük hayatta yaygın olarak kullanılan üç çeşit (sıvılı, gazlı, dijital) termometre çeşidi bulunmaktadır. 

Sıvılı termometre
En yaygın kullanılan türdür. İçerisinde ısındığında genleşebilen cıva ya da alkol sıvılarından birini içeren cam bir tüptür. İçerisindeki sıvının genleşmesi ile birlikte sıcaklık derecesini ölçer.
Sıcaklık yükseldiği zaman hacmi büyür ve cam tüp içerisindeki sıvı artan sıcaklıkla orantılı olarak yükselir. Sıcaklık düştüğü zaman ise tam tersi meydana gelerek sıvı düzeyi düşer.

Gazlı termometre
En duyarlı ve en doğru sonucu veren termometre çeşididir. Gazların genleşme katsayıları sıcaklıkla değişime uğramadığı için gazın basınç altında bulunan hacmi, sıcaklık ile doğru orantılı olmaktadır.

Termometre Nedir?

Dijital termometre
Tıp, gıda, bilime dayalı çalışmalar ve evlerde de kullanılan bu termometre, kolay kullanılabilir özelliği ile tercihler arasında öne çıkmaktadır. Çeşitli elektronik ekipmanlar sensörlerini oluşturmakta ve pil ile çalışmaktadırlar. Ölçüm sonucunu gösteren dijital bir ekranları vardır. Sıvılı termometrelerden daha hassas özellik göstermektedirler.

Termometre Nerelerde Kullanılır?

Termometrenin ne olduğu ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olduğumuza göre nerelerde kullanıldığı hakkında da bilgilendirmeler yapabiliriz. Bazı kullanım alanları:

Ev ve işyerlerinde
Vücut sıcaklığını ölçmede
Tıp
Yüksek sıcaklıklar
Fabrika, tersane gibi yerlerin ocak kısımları

Termometre Nedir?

Her durumda sıcaklığı ölçerek öğrenmemizi sağlayan termometre, hayatımızın içerisinde önemli bir yerdedir. Evimizde, hastanede, herhangi bir tabelada hemen hemen her yerde görüyoruz. Tabi ki doğru sonuç vermeleri de önemli etkenler arasında yer alıyor. Inkatech olarak kaliteli bir üretim sürecinden geçirmiş olduğumuz termometrelerimizi siz müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Medikal, lazer ışıklı, kızıl ötesi gibi pek çok çeşit termometreyi daha yakından incelemek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Kullanacağınız alana en uygun termometreyi bulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Bu yazımızda sizlere termometre nedir, çeşitleri nelerdir ve kullanım alanları hakkında akılda soru işareti oluşturan konuların cevaplarını verdik. Inkatech markasının sunmuş olduğu güvence ile alışverişinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Dünya genelinde kullanılan son derece kaliteli ürünlerimizi siz değerli müşterilerimiz için sunuyoruz ve daima memnuniyetinizi sağlıyoruz.

İlginizi Çekebilir: Saplama Problu Termometre Nedir?

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar