Bahçeniz kışa hazır mı? - Yaşam Cafe

Bahçeniz kışa hazır mı?

Kış ayı sık sık bahçelerde ihmal edilen bir mevsimdir ama iyi tasarlanmış bir kış bahçesi yılın en soğuk günlerinde sizi sarmalayarak biraz taze hava almanızı sağlar.

Sonbahar bitmek üzere. Soğuklar kışı hissettirmeye başladı. Peki bahçenizi bu mevsim için hazırladınız mı? Eğer hazırlamadıysanız hemen kolları sıvayın…

Bireysel ve toplu yaşam alanlarına peyzaj hizmetleri sunan Astra Yönetim'den İzzet Benveniste ve İbrahim Al, kış bahçesi dekorasyon fikirlerini sizler için kaleme aldı.

KIŞIN MÜKEMMEL GÖRÜNEN BİR BAHÇE İSTİYORSANIZ…

Keyifli bir kış bahçesi tasarlamak için ilhamı dışarıda arayın. Mahallede evinizin yakınlarındaki bir park ya da doğa koruma alanlarında bir notebook ve kamerayla yürüyüşe çıkın. Tohumları, dalları ve kış yaprakları olan resmedilmeye değer görünen bütün bitkileri not edin. Bilmediğiniz bitkileri tanımaya yardımcı olacak fotoğraflar çekin. Eğer hangi tür bitki olduğunu keşfedemezseniz, internet, iyi bir bahçe kitabı size yardım edebilir.

Bunun dışında Maryland Üniversitesi, Kolombiya Üniversitesi ve Smithsonian Enstitüsü araştırmacıları tarafından geliştirilen çektiğiniz bitki fotoğrafları tanımlayan Leafsnap mobil uygulamasına da göz atabilirsiniz.

RENK, AHENK, DOKU VE BİTKİ KOMBİNASYONU

Kış bahçesi tasarımı için sizin en iyi aracınız basitçe gözlem yapmaktır. Bazen farkına varamayacağınız şeylerin kış bahçesinde gerçekten de iyi görünebileceği eğlenceli sürprizler vardır. Bir örnek, Hibiskus bitkisi. Tohumları açıldığında ve sonbaharın sonlarında tohumlar verince, içerisine kürklü kapsüller bırakır. Güzel ama farketmeden de yürüyemeyeceğiniz bir bitkidir.

BİR YERİNE ÜÇ ADET DİKİN

Kışın bitkilerin çiçekleri ve yeşilllikleri kaybolduğunda çok az görünmektedir. Örneğin kırmızı gövdeli kızılcık ağacı gibi. Bir yerine üç adet dikin. Daha büyük grup bitki, rengi yoğunlaştırarak daha büyük bir etki yapacaktır.

ÇİÇEK AÇAN BİTKİLERİ TERCİH EDİN

Mevsimlerin birinden diğerine geçisi net değildir ve aralarında, heyecan verici olan belirsiz ara geçiş alanları vardır. Erken çiçek veren ve geç açan saksı bitkileri dikerek, uzun bir kış sezonunun üçte ikisi boyunca bahçe uğraşısı yaratabilirsiniz. Birçok bitki, yapraklarını kış ortasında tamamen kaybedecek olsa da, kışın ilk zamanlarında bitkiler yapraklarına tutunurlar ve sonbahar geçmiş olmasına rağmen hala aynı renklere sahip olabilirler. Ayrıca, kışın son zamanlarında çiçek açabilecek bazı bitkiler vardır. Örneğin Cadı Fındığı gerçekten erken çiçek verir. Çiçek açan herşey çok etkileyicidir.

BAHÇENİZİ RENKLENDİRİN

Daha fazla renk üretmek için kış bahçesi bitkilerini beceriyle kullanabilirsiniz. Eğer rengi korumayı isterseniz kışın renkli gövdeye sahip kızılcık ağacı ve söğüt gibi ağaçlarla bitkilerinizi yönetmeniz gerekir. Birçok bitki gövdesinin yılın ilk iki mevsiminde parlak renkleri vardır. Sonrasında onların rengi griye dönüşür. Çalıların tomurcuğu şişmeye başladıklarında, her kış bitkisini sert bir şekilde budayarak yeni, parlak ve renkli büyümeyi sağlayabilirsiniz. Bunu çok erken yapmamaya dikkat edin çünkü, kışın bütün mesele kırmızı bir gövdeye sahip olunmasıdır. Kış bahçesi bitkilerindeki dalları sayın, her yıl üçte birini kaldırın ve her yıl en eski dalları kesin. Ardından bitkileri budayıp organik bitkileri dikin.

KIŞ BAHÇESİNDE BOSTAN

Neredeyse her kış ikliminde hindiba, kırmızı hindiba, lahana ve acı marul gibi doyurulmuş yeşiller, yıl boyunca gelişebilir. Diğer kış ürünleri brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, lahana, rezene, yaban turpu, yer lahanası ve kış kabağıdır. Ağır malç, bahçe battaniyeleri ve sıra örtüleri ile koruma eklenmesiyle, gıda yetiştirme başarınızı artırabilir.

Kış boyunca besin ürünlerini yetiştirmeyi planlamıyorsanız, sebze dikim yerlerinde çavdar, sorgum veya karabuğday gibi bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi akıllıca olacaktır. Örtü bitkileri, güzel bir doku ve hareket sağlarlar ayrıca, bahar için malç materyali sağlayarak toprağın daha sağlıklı olmasına yardımcı olurlar. Onları tohumlanmadan önce budayın.

YABAN HAYATINI UNUTMAYIN

Size sunduğu güzelliğin yanı sıra, kış bahçeniz aynı zamanda bölgenizdeki yaban hayatı için yiyecek ve yaşam alanı sağlamaya yardımcı olur. Kuşlar, kışın hayatta kalmak için tohumlara güvenir ve yararlı böceklerin kış uykusuna yatacak yerlere ihtiyacı vardır. Kuşları ve diğer hayvanları bahçenize çekmekle ilgileniyorsanız, doğal bitkileri seçmek iyi bir başlangıç noktasıdır. Bölgenizdeki böceklerin kış uykusu için malzemeler ve doğal olarak kuşlara besin sağlayan bitkiler kullanın. Kışın meyvelerini muhafaza eden ve çok tohumlu herşey soğuk aylarda kuşlara taşınması için iyidir. Eğer bir kuş meraklısıysanız, bir adım ileriye gidin ve kış bitkilerini hem iç hem de dış mekana konumlandırılmış yüksek bir yerde tahta kuş evleri veya kuş yemlikleriyle beraber takviye edin.

BANKLAR, MASALAR, BAHÇELER, ÇEŞMELER, ÇARDAK

Son olarak, yapısal tasarımın miktarını, stilini ve sıralamasını göz önünde bulundurun. Örneğin, banklar, masalar, bahçeler, çeşmeler, çardak, balkon basamak taşı veya döşeme ve patika vb.
Bahçenizdeki çardak, havuz gibi yapısal tasarımları, en çok fayda sağlayabileceğiniz yerlere yerleştirip yerleştirmediğinizi düşünün. Yeni bir kat boya ya da eklemek istediğiniz herhangi bir parça var mı? Şerit şeklinde kesilmiş kabarık çimenlerle çevrili renkli bir bahçe tezgahı, oldukça hoş bir oturma alanı sağlar. Taş, kaya veya tuğladan yapılmış ve sarmaşıklarla çevrili bahçe duvarları ilginç bir doku karışımı sergiler ve karla kaplı güzel görünürler. Fakat düzenlediğinizden emin olun, yoksa muhteşem kar manzaralarını ve narin tohumları mahvedecek banklar ve verandalar istemezsiniz.

Parlak renk ve ilginç dokularla, heykelsi ağaçlarla ve sağlam köklerle, her daim yeşil ağaçlarla ve çalılarla, taş, tuğla, kaya veya ahşap ile birlikte kışlık cephanenizi eksiksiz kullanın.
Boşlukları tanımlamalı ve odak merkezinizi yaratmalısınız. Hangi unsurları seçerseniz seçin, kış mevsiminin güzelliklerinin bahçenize ilham vermesine izin verin.

BAHÇENİZE BUNLARI EKEBİLİRSİNİZ

Çin Taşkıran Çiçeği, Yaban Elması, Washington Akdiken, Turuncu ve Kırmızı Kirazlar, Ekinezya, Ebegümeci, Sibirya Zambağı, Sumak.

Huş Ağacı, Coral Embers Söğütü, Akçaağaç, Sepetçi Söğüdü, Adaçayı, Sarıçam, Kızılcık Kirazı.

Kamış Çim, Kakone Çimi, Ortanca, İran Sarmaşığı, Kardelen, Düğün Çiçeği, Kış Şimşiri, Güvercin Ağacı, Porsuk ağacı.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar