Çanta bağımlılığı böyle başlıyor... - Yaşam Cafe

Çanta bağımlılığı böyle başlıyor...

Çanta bağımlılığı böyle başlıyor...
Onlarca çanta dolapta beklerken, siz hala çantasının alıyorsanız, siz bir çanta bağımlısısınız.

İlkbahar-yaz sezonunda çantalar omuzda değil elimizde olacak. Clutch yani el çantası çok moda. Ama yeni bir çanta almadan önce eskileri gözden geçirin. Devir ekonomi devri ve çanta bağımlılığına da artık 'Dur' demeli.

Eskiden çantalar moda sembolü olmaktan çok fonksiyonelliği ile değerlendirilirdi. Tarihte, para keseleri çanta işlevini görürken, Eski Roma’da erkeklerin bellerinde taşıdıkları para keseleri zenginliklerini simgelerdi. Şimdi de benzer bir durum var: Her sezon yeni bir çanta modeli, sizin 'moda ifadeniz' oluyor. Binlerce dolarlık bu tasarım çantalar mali durumunuzu da gözler önüne seriyor, tabii eğer 'çakma' değilse!

Tasarımcı imzası taşıyan çantaların bu kadar önem taşımasında moda dergilerinin payı büyük. Her sezon bir çanta 'it bag' (o çanta) ilan ediliyor, moda tutkunları da ona sahip olmaya çalışıyor. Bir de gece ve gündüz bulunduğunuz ortama uygun, kıyafetinizle uyumlu çantalarınızın olması gerekiyor. Böylece çanta bağımlılığı başlıyor...

Tasarım çanta 1950'lerden geliyor 

Çanta modası 20. yüzyılın başlarında gelişmeye başladı. 1920’lerde, çantaların kıyafetle uyumlu olması önemli değildi. 1940’larda, savaşın da etkisiyle, bildik malzemelerin dışında plastik ve ahşaptan yapılmış çantalar popüler oldu. 1950’lerde, tasarım çantalar bir statü simgesi olmaya başladı. Chanel’ler, Hermes’ler, Louis Vuitton ve Prada’lar hayatımıza o yıllarda girdi. Günümüzde her zevke ve fiyata göresonsuz çanta seçeneği bulunurken, ünlü tasarımcıların aksesuar koleksiyonlarındaki çantalar ‘prestij’ sembolü. Bu yüzden de binlerce dolarlık fiyatlarıyla alıcı bulabiliyorlar.

Çanta bağımlılığından nasıl kurtulursunuz? 

-Bağımlılıktan bir anda kurtulamazsınız. Çünkü moda dergilerini karıştırdığınızda karşınıza çıkan ‘o’ çanta, size 'Beni al' diye seslenecektir. O sese kulak vermeyin!

-İkinci adım olarak, bir bütçe yapın. O çantaya ya da çantalara vereceğiniz parayla başka neler alabileceğinizi gösteren bir bütçe olmalı bu. Unutmayın ki, bir çanta parasıyla ev geçindirilebilir. Bütçeye aylıkmasraflarınızı da yazınca ortaya çıkan rakam sizi caydıracaktır.

-Her ay farklı bir çanta almak yerine, daha uzun süre kullanacağınız klasik bir modele para ayırın.
-Kendinizi durduramıyorsanız paranızı cüzdanda değil bankada tutun ve ATM kartınızla beraber kredi kartlarınızı da ‘dondurun.’ Bir dergide okuduğum öneri işe yarayabilir; bir kabın içine su doldurun ve kartlarınızı içine atıp, kabı dondurun. Alışveriş yapmak istediğinizde, kartın çözülmesini beklemek zorunda kalacaksınız.

-Anlık heveslerinize 'Hayır' demeyi öğrenin. Moda dergilerinde gördüğünüz, yıldızların taşıdığı çantalara aldanmayın. Çoğu, tasarımcılar tarafından reklam için onlara hediye ediliyor. Yani Hollywood yıldızları bile çantaya sizin kadar para harcamıyor.

O çantaya aldanmayın! 

-Sezonun çantasını alamadığınız için moraliniz bozuksa, çantalarınızı gözden geçirin ve kullanmadıklarınızı ikinci el mağazalarında ya da sitelerinde satmaya çalışın. Bu kazanç moralinizi düzeltecektir.

-Sezonun 'o' çantasına aldanmayın. Sizin için gerçek 'o' çanta, seneler sonra bile rahatlıkla kullanacağınız çantadır.

-Herkesten farklı olmak kadar hoş bir şey var mı? Tanınmış tasarımcıların çantaları yerinevintage dükkanlarından özgün modeller bulun.

-Çanta kiralayan sitelere bakın. Binlerce dolara satın almaktansa aylık ya da haftalık olarak kiralayın.

-Bunlar size bir şey ifade etmiyor, hala 'o' çanta’dan istiyorsunuz. Sizi durduramayız, alın ve gururla taşıyın. Ama kötü bir haberimiz var: O çanta, yeni bir model çıkar çıkmaz 'out' olacak!

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe