Türkiye’nin dünyaca ünlü 6 gastronomi rotası - Yaşam Cafe

Türkiye’nin dünyaca ünlü 6 gastronomi rotası

Türkiye’nin dünyaca ünlü 6 gastronomi rotası
Ülkemizin iştah açan gastronomi rotalarından popüler lezzetler

Bu rotalar karnınızı acıktıracak!


Ülkemiz güzelliklerinin yanı sıra mutfağıyla da öne çıkan bir coğrafya. Lezzetli yemekleri sayesinde ünü dünyaya yayılmış gastronomi şehirlerimiz var ve bu şehirler her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Türkiye’nin Lider Seyahat Sitesi ENUYGUN havalar serinken gastronomi turu yapmak isteyen seyahat severler için ülkemizin lezzetleriyle ünlü rotalarını derledi. Siz de yakın zamanda bu şehirlerden birine doğru lezzet dolu bir yolculuğa çıkabilirsiniz. 

Ülkemizin her köşesi kendine has lezzetlerle dolu oldukça zengin bir mutfağa sahip. Ünü tüm dünyaya yayılmış eşsiz yöresel yemeklerle dolu bir yolculuğa çıkmayı planlıyorsanız ENUYGUN’un hazırladığı liste tam da size göre. Çünkü Türkiye’nin Lider Seyahat Sitesi ENUYGUN.COM ülkemizin en dikkat çeken gastronomik rotalarını sizin için derledi.

Türkiye’nin dünyaca ünlü 6 gastronomi rotası

1-UNESCO’nun da favorisi: Gaziantep
 
Ülkemizin öne çıkan gastronomi rotalarının ilki tabii ki de Gaziantep. UNESCO’nun bu zamana kadar sadece sekiz şehri eklemiş olduğu gastronomi listesinde de yer alan Gaziantep, farklı kültürlerin izleriyle gastronominin iç içe geçtiği şehirlerden. Birbirinden lezzetli yüzlerce yemek ve tatlı çeşidine sahip Gaziantep’in gastronomi denildiği zaman akla ilk gelen şehirlerden birisi olması hiç şaşırtıcı değil.  

Gaziantep mutfağına özgü en meşhur lezzetler arasında Alinazik, küşleme, patlıcan kebabı, kıyma kebabı, simit kebabı, yuvalama, nohut dürüm, lahmacun, içli köfte, ciğer, baklava, fıstıklı katmer, beyran çorbası ve ekşili köfte yer alıyor. Tüm Türkiye’nin yakından tanıdığı lezzetlerin dışında yöreye özgü sulu yemekler arasında ise kabaklama, sulu salata, şiveydiz, yoğurtlu fasulye ve yoğurtlu patates gibi lezzetler bulunuyor. 

Üstelik Gaziantep turistik çekim merkezleriyle de bir hayli popüler. Dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiğinin bulunduğu Zeugma Mozaik Müzesi, Zeugma Antik Kenti, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Gaziantep Kalesi, Gümrük Han, Dülük Antik Kenti şehirde gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer almalı. Birbirinden muhteşem yemeklerden yedikten ve Gaziantep’in güzelliklerini gördükten sonra mutlaka zahter çayının ve menengiç kahvesinin tadına da bakmalısınız. Dolu dolu bir deneyim için tek ihtiyacınız bir uçak bileti. 

Türkiye’nin dünyaca ünlü 6 gastronomi rotası


2-Tarihin ve onlarca lezzetin bir araya geldiği şehir: Hatay
 
Mutfağının ünü ülke sınırlarını aşmış Medeniyetler Şehri Hatay, nesilden nesle aktarılan yöresel lezzetler açısından oldukça zengin bir kent.  Yeni yerler keşfederken farklı lezzetleri de yakından tanımak isteyenleri mutlu edecek Hatay’da mutlaka yenmesi gereken onlarca yemek var. Hatay mutfağına ait meşhur lezzetlerin arasında Fellah köftesi, humus, biberli ekmek, kağıt kebabı, Belen tava, firik pilavı, kaytaz böreği, ekşi aşı, Hatay döneri, tepsi kebabı, sini kebabı, haylan kabağı, çökelek salatası, zahter salatası, oruk, muhammara, künefe ve Antakya kömbesi bulunuyor. İştahları kabartan bu kadar lezzetin yanında Hatay’ın kahvaltısı da oldukça meşhur. Seyahatseverler Hatay gezisi esnasında mutlaka Hatay kahvaltısını denemeli. 

Türkiye’nin birçok kentinde olduğu gibi Hatay’da da görülmesi gereken onlarca çekim merkezi var. St. Pierre Kilisesi, Aziz Simeon Manastırı, Hatay Arkeoloji Müzesi Titus Tüneli ve Beşikli Mağara bunlardan sadece birkaçı. 

Türkiye’nin dünyaca ünlü 6 gastronomi rotası

3-Kebabıyla dünya çapında efsane: Şanlıurfa
 
Güneydoğu’nun vazgeçilmez keşif rotalarından biri olan Şanlıurfa bir diğer önerimiz. Geçmişi binlerce yıllık bir tarihe dayanan ve dünyanın bilinen en eski tapınağı olan Göbeklitepe’ye ev sahipliği yapması Şanlıurfa’nın mutlaka görülmesi gereken şehirler listelerinde neden ilk sıralarda yer aldığını açıklıyor. 

Şanlıurfa, tarihi ve kültürel mirasları kadar geniş mutfağıyla da öne çıkan bir şehir. Uğruna kilometrelerce yol gidilecek meşhur Şanlıurfa lezzetleri arasında etli çiğ köfte, iştah açan görüntüsüyle öne çıkan Urfa kebabı, ağzı açık, ciğer kebabı, lahmacun, borani, bostana salatası, aya köftesi, tepsi kebabı ve lebeni yer alıyor. 

Şanlıurfa’ya giderseniz listenize Göbeklitepe’yi, Balıklı Göl’ü, Urfa Kalesi’ni, Gümrük Hanı, Aynzeliha Gölü’nü, Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi’ni eklemelisiniz. Bütçenize uygun bir otel seçerek şehri detaylıca keşfedebilirsiniz. 

Türkiye’nin dünyaca ünlü 6 gastronomi rotası


4-İştah kabartan lezzetlerin adresi: Adana
 
Türkiye’nin gastronomi rotaları listesinin olmazsa olmazıdır Adana. Aslında görülmesi gereken güzellikleriyle de öne çıkan şehrin mutfağı öylesine geniş ki buraya yıl boyunca pek çok gastronomi gezisi düzenleniyor. 

Şehirde özellikle etli lezzetlerle arası iyi olanların seveceği lezzetlerin başında Adana kebabı, ciğer, lahmacun, şırdan, mumbar, çiğ köfte, içli köfte, analı kızlı ve sarımsaklı fıstık köfte geliyor. Fakat Adana mutfağı bu tatlarla sınırlı değil. Kahvaltıların yıldızı Adana usulü su böreği, sıkma, bici bici, muzlu süt, şalgam suyu, karakuş tatlısı, taş kadayıf ve halka tatlısı Adana’ya gelmişken mutlaka deneyimlenmesi gereken lezzetler arasında yer almalı. 

Bu güzel şehre gelmişken Taş Köprü, Ulu Camii, Sabancı Merkez Camii, Adana Arkeoloji Müzesi, Bebekli Kilise ve Adana Merkez Park’ını da mutlaka gezi listenize eklemelisiniz. Şehirdeki tüm yerleri konforlu şekilde gezmek isteyenler araç kiralama hizmetinden yararlanabilir.  

Türkiye’nin dünyaca ünlü 6 gastronomi rotası

5-Karadeniz’in popüler gastronomi rotası: Trabzon
 
Trabzon’un sayılamayacak kadar çok özelliği var. Görenleri kendine hayran bırakan doğası, doğası, etkileyici kültürü, dünyada eşi benzeri olmayan tarihi değerleri ile Trabzon, Karadeniz’e özgü kültürü yakından deneyimleme şansı bulabileceğiniz harika bir destinasyon.  Bu kadar artısının yanında Trabzon’un yöresel tatları da bu yemyeşil şehrin neden gastronomi şehirleri listesinde bulunduğunu açıklar nitelikte. 

Tüm Türkiye’nin en sevdiği yemeklerden birisi olan Trabzon pidesi, tatlı tutkusunu başka bir boyuta taşıyan Laz böreği, soğuk havaların vazgeçilmezi hamsili pilav, Akçaabat köftesi, karalahana sarması, tereyağlı pilav, mısır ekmeği ve turşu kavurması Trabzon lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Görüntüsüyle ve tadıyla hafızalarda her zaman yer etmeyi başaran Hamsiköy sütlacı da Trabzon’un yıldızlaşmış lezzetlerinden sadece bir tanesi. 

Bu kadar lezzetin yanında Trabzon’da mutlaka görülmesi gereken onlarca doğal cennet ve tarihi hazine var. Yeşilliklerle çevrili Uzungöl’ü, Sümela Manastırı’nı, Altındere Vadisi’ni, Atatürk Köşkü’nü, Trabzon Kalesi’ni ve Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nı da görebileceğiniz harika bir Karadeniz gezisi için bir otobüs bileti alarak yola çıkabilirsiniz. 

Türkiye’nin dünyaca ünlü 6 gastronomi rotası

6-Gastro turizmin sevilen şehri: Konya
 
İştah açan rotalardan bir diğeri de Konya. Bünyesinde farklı uygarlıklardan izler taşıyan Konya, tarihinin yanı sıra eşsiz mutfağıyla da ön plana çıkıyor. 

Şehir seyahat ve yemek tutkunlarını her anlamda mutlu edecek çok fazla değere sahip. Lezzetli yemekleri tatmak için şehre gidenlerin Konya’da mutlaka denemesi gereken tatların başında inceliği ve çıtırlığıyla damaklarda benzersiz bir lezzet bırakan etli ekmek, ruhu da doyuran lezzeti ile Anadolu mutfağının vazgeçilmezi haline gelmiş fırın kebabı, bamya çorbası, Arap köfte, yağ somunu, su böreği, çebiç, sac arası ve Mevlana şekeri geliyor.

Konya’da unutulmaz bir lezzet turu yaparken tarihi 9 bin yıl öncesine dayanan Çatalhöyük Antik Kenti, Mevlana Müzesi, İnce Minareli Medrese, Kadınlar Pazarı, Bedesten Çarşısı, Aziziye Cami ve Japon Parkı da gezi listenizde yer almalı. 

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe