Uğur İşleyen uyardı: 'SMS onay kodlarına dikkat' - Yaşam Cafe

Uğur İşleyen uyardı: 'SMS onay kodlarına dikkat'

Uğur İşleyen uyardı: 'SMS kodlarına dikkat'

Teknoloji ilerledikçe yeniliklerin yanında aynı zamanda sistem açıklarını da beraberinde getiriyor.

Kullanmış olduğumuz tüm uygulama ve sosyal medya ağları aslında birer siber suç imkanı barındırıyor, sistem açıklarını yakalayıp bu sayede vatandaşları dolandırmak için çeşitli yöntemler geliştiriliyor.

Son zamanlarda çok sık rastladığımız farklı farklı dolandırma yöntemleri oldu fakat bu sefer gördüğümüz sistem çok farklı ve tehlikeli.

Alışveriş yaparken, herhangi bir sosyal medya ağına üye olurken vs. her zaman kullandığımız mobil onay karşımıza çıkıyor.

Mobil onay gönderilirken bizlerden SMS ile gelen kodu çıkan ekrana yazmamız isteniyor, Bu sayede uygulama bizim gerçek kişi ve doğru kişi olduğumuzu saptıyor.

Yeni dolandırıcılık yönteminde ise; özellikle belediye ve resmi kurum ödemelerinde kullanılan web arayüzün ödeme alanında araya girip SMS onay kodunu kendilerine yönlendiren bir dolandırıcılık ile karşı karşıyayız. 

Uğur İşleyen uyardı: 'SMS kodlarına dikkat'

Örn; Sizler vergi ödemenizi yapmak için web uygulamasını açıp ödeme ekranı gelirken size gönderilen SMS’te aslında asıl ödemeniz gereken rakamın çok üstünde bir rakam için onay veriyor olabilirsiniz.

Dolandırıcılar arayüzü kullanarak size gelen SMS kodunu değiştirip, minimum 1.000₺ olacak şekilde sizlere göndererek işlem yapmanızı sağlıyor. Siz tabi hızlı bir şekilde işlem yapmak adına hiç tutara bakmadan direk olarak onay koduna odaklanıp hemen kodu girebiliyorsunuz.

Konu ile ilgili Sosyal Medya Uzmanı Uğur İşleyen’e ulaştık ve kendisinden değerlendirme talep ettik, bu yöntemi kendisi gün yüzüne çıkararak Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Ünlü isimlerin de sosyal medya hesapları için destekte bulunan İNSTA MEDYA firmasının yetkilisi Uğur İşleyen süreci şöyle aktardı;

Öncelikle bu konuyu gündeme taşımak için bizlere ulaştığınız için teşekkür ederiz.

Bizim firma isminiz İNSTA MEDYA, Yaklaşık 2 ay önce bir telefon aldık firma iletişim numarası üzerinden, arayan kişi bir asker olduğunu ve görevde olduğunu söyledi. Yaptığı bir işlemden sonra bizim firmamızın kendi kredi kartından 1.500₺ ödeme çektiğini söyledi, biz de bunun mümkün olmadığını ilettik ama ekstrede İNSTA MEDYA yazdığını söyledi. Biz de bunu kontrol etmek amacıyla ekstre bilgilerini talep ettik ve gelen ekranda aslında İNSTA MEDYA değil İNSTA MEDYAM yazdığını gördük. 

Arayan kişiye de açıkmalasını yaparak bu firmanın bize ait olmadığını, sonunda ek olarak M harfi eklenip yeni bir firma oluşturulduğunu aktardık ve iletişimi kopardık. 

Sonrasında 1 hafta geçmeden 2. Telefonu aldık, yine telefondaki kişi direk olarak bize “Sizin firmanıza benim kredi kartımdan 1.500₺ ödeme alınmış” diye bir cümle kullanıldı. 

Tabi bu 2.defa olduğu için bunu araştırma gereği hissettik ve araştırma sonucunda bu kişilerin bizim firma ismimizin bi benzerini yaparak üstüne bi de www.instamedyam.com adında bir web sitesi kurarak insanları bu şekilde dolandırdığını gördük. 

Web sitelerini incelediğimizde gördüğümüz manzara çok korkutucuydu, bu kişiler hem bizim ismimizi hem de logomuzu kullanmışlar.

Web sitelerinin de kopya site olduğunu ve verdikleri 2 tane iletişim numarasının da kullanım dışı olduğunu tespit ettik.

Dolandırılan vatandaşlar doğal olarak bizi arıyorlar çünkü google aramalarında İNSTA MEDYA yazıyorlar ve direk bize ulaşıyorlar. İlk günden bu yana dolandırıldığı için bizi arayanların sayısı maalesef 30’u geçti. Her arayan vatandaşımıza mutlaka savcılığa gitmesi gerektiğini iletiyoruz fakat hepsi şikayet etti mi bilemiyoruz.

Bizim resmi web sitemiz; www.instamedya.com.tr 

Vatandaşlarımızdan ricamız böyle bir durumla karşı karşıya kaldılarsa lütfen bulundukları bölgedeki siber suçlar dairesine şikayette bulunmaları.

Uğur İşleyen uyardı: 'SMS kodlarına dikkat'

Biz de, bu görüntüler ve bilgiler ile Bakırköy  Cumhuriyet Başsavcılığı Siber suçlar dairesine dilekçe yazdık ve dönüş bekliyoruz.

Sizlere gelen SMS onay kodlarına lütfen dikkat edin, asıl ödemek istediğiniz tutar değil ise; hemen iptal edin.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe