Ayak terlemesi tedavisi - Yaşam Cafe

Ayak terlemesi tedavisi

Ayak terlemesi tedavisi

Vücudun sıcaklık dengelerini koruyan ve ısıyı dışarı atmak için terleme mekanizmasının çalışması sonucu ayaklarda oluşan terlemedir. Bu normal bir durumdur ve çoğu insanda meydana gelir. Ancak, bazı kişilerde aşırı ayak terlemesi (hiperhidrozis) görülebilir. Böyle bir durumda ayak terlemesi tedavisi gerekebilir. 

Ayak Terlemesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topikal antiperspirantlar, cildi kurutarak veya tuzlarının cildi kurutmasıyla terleme miktarını azaltır. Bu ürünler ayaklar için özel olarak üretilmiş olabilir veya genel olarak kullanılabilir. Botoks, terlemeyi azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Terleme bezlerinin işlevini engellediğinden terlemenin azaltılmasını sağlar. 

Aşırı ayak terlemesi çözümü noktasında cerrahi tedavi seçeneği olarak endoskopik tükürük bezi cerrahisi veya tükürük bezi ekstirpasyonu gibi yöntemler tercih edilebilir. Elektro-koterizasyon cildin altındaki terleme bezlerine elektrik akımı verilerek terlemenin azaltılması sağlanır. 

Ayak terlemesinin azaltılması için düzenli olarak temizlenmiş ve havalı ayakkabılar kullanmak, terleyen ayaklar için özel tozlar veya antifungal merhemler kullanmak, terlemeyi azaltan özel ped kullanmak gibi öneriler yapılabilir. Bazı tıbbi ilaçlar göz terlemesinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Ayak Terlemesine Yol Açan Sorunlar

Stres veya anksiyete, vücuttaki hormon dengelerini bozarak terleme miktarını arttırabilir.

Bazı medikal durumlar, örneğin tiroid hastalıkları veya diyabet, ayak terlemesine sebep olabilir. Bazı ilaçlar, terleme miktarını arttırabilir. 

Yüksek miktarda sıcak veya acı yiyecekler tüketmek, vücudun sıcaklık dengesini bozarak terleme miktarını arttırabilir. Erkekler veya belirli bir yaşın üzerindeki kişiler, genellikle daha fazla terler. 

Sıkı, havalı veya nemli ayakkabılar, cildi nemlendirerek terleme miktarını arttırabilir. Örneğin, cilt hastalıkları, obezite, hamilelik, menopoz gibi durumlar da ayak terlemesine sebep olabilir. Sıcak ve nemli havalarda daha fazla terleme oluşur. Eğer ayağınızda çok fazla terleme oluyorsa, bunun sebebini ayak sağlığı uzmanından öğrenmeli ve gerekirse ayak terlemesi tedavisi yaptırmalısınız.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar

Reklam **** Tanıtım
Bumerang - Yazarkafe