Çevremizdeki Etiketler Ne İşe Yarar? - Yaşam Cafe

Çevremizdeki Etiketler Ne İşe Yarar?

Çevremizdeki Etiketler Ne İşe Yarar?
Hemen hemen kullandığımız tüm ürünlerde, dikkatimizi çok çekmese de en az bir etiket mutlaka vardır. Bu etiketler ürünlerin kimliğini gösterir nitelikte kodlanmış bazı ürünlerde kağıt bazlı bazı ürünlerde de plastik bazlı etiketlerdir. Özellikle üretici için çok önemli olan etiketler, ürünlerin, tasnif edilmesinde, taşınmasında, ürün cinsi, fiyat bilgisi gibi yani ürün ile ilgili birçok bilgiyi barındıkları için hayati önem sahiptirler. Etiketlerin bu kadar önemli olması dayanıklı olması ve işlevsel olması gerekliliğini ön plana çıkarır.
 
 Etiketler Ne İşe Yarar?
 
 Hem müşteriler için hem de satışı yapan firmalar için oldukça önemli bilgiler içeren barkod etiketleri, ilk bakıldığından bir şey anlaşılmayan çizgilerden oluşmaktadırlar. O çizgilere yüklenen belirli bir kodlama sistemine sahip bilgiler ise, özel olarak üretilen barkod okuyucu aparatlar ile okunabilmektedir. Bu bilgileri kısaca özetleyecek olursak, ürünün nereden geldiği, nerede tutulması gerektiği, fiyat bilgisi, ürün özellikleri gibi birçok konuda bizi bilgilendirir. Mağazalarda, marketlerde gördüğümüz işte bu barkod ürünler, binlerce kalem ürünün takibini, satışını kolaylaştıran oldukça yararlı ürünlerdir.
 
 Genelde bu barkod etiketler yapışkanlı kağıt veya plastik kağıtlara basılıp, ürünlere kolay yapıştırma özelliğine sahiptirler. Bu şekilde iki kategoride üretilen barkod etiketler, kağıt bazlı veya ihtiyaca göre plastik bazlı oluyorlar. Ana maddesinin özelliğinden dolayı, kağıt ürünler, haliyle plastik türlerine göre daha az dayanırlar. Eğer ürün çoklu taşıma ile açık bir şekilde nakliyesi yapılacaksa kağıt bazlı etiketler bu dış faktörlerden dolayı hasar görebilir, işlevini yitirebilir. Bu dış etmenler, ıslanma, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, nemlenme gibi faktörler olabilir. Bunlar her türlü etiketi olumsuz etkileyebileceği gibi plastik etiketler, bu durumlarda daha az hasar görmektedir.
 
 Etiketlerin Türlerine Göre Kullanım Alanları
 
 Etiket türleri ana malzemesine göre ayrılması yanında, direkt ve transfer termal baskı tipi olarak da ikiye ayrılmaktadır. Direkt termal baskı, adından da anlaşılacağı her hangi bir ekstra malzeme kullanmadan direkt basım yapılan etiketlerdir. Çok dayanıklı bir barkod etiketi olmadığı için dış alanlarda kullanımı önerilmez bundan dolayı marketlerin içinde bulunan reyonlarda kullanımı sıklıkla görülür. Termal transfer baskı ile basılan barkod etiketleri ise çok daha dayanıklılık etiketlerdir. Ribon ek malzemesi kullanılarak basılan bu etiketler, 3 tabakadan oluşur. Bu tabakalar. Mürekkep tabaka üzerine basılan film tabaka ve koruyucu tabaka ile etiketlerin daha dayanıklı olması sağlanarak, dış ortamlarda bozulma yapmadan kullanılmasına olanak verilir.
 
Barkod Etiket Türleri
 
Etiketlerin kağıt ve plastik bazlı olduğundan bahsetmiştik. Bu türleri biraz daha açarsak, kağıt bazlı etiketler;
 
 Kuşe kağıt, parlak görünüme sahip kuşe maddesi ile kaplı etiketlerdir. Basımı halinde kalıcılığı yüksek türlerdir. Wellum Kağıt, ribon baskıda kullanılan yüzeyi oldukça düz, pürüzsüz hale getirilmiş kağıt türüdür. Bunlar en çok kullanılan kağıt barkod etiket türleridir. Bunların yanında mat görünüm sağlayan, özel boyalı, metal görünümlü üretilen, lazer, eko, lamine, dipriz termal türü, fastyre, sandviç, Floresan, tek parçada ayrılan kırılgan, karton ve suda eriyen türlerine göre oldukça çeşitli kağıt barkod etiketler bulunuyor.
 
 Daha dayanıklı olan plastik etiketler ise, Opak türleri, şeffaf, Data, silvermat, metalize gibi birçok türden oluşabiliyor. Opak türler, esnek olması ve esnek olmaması özelliğine göre değişmekte olup, kozmetik sektöründe daha çok kullanıldığı görülür. En dayanıklı etiket türü ise özel yapışkan maddeye sahip olan data türü plastik barkod etiketlerdir. Bunlar sıklıkla ağaç ve kimya sektörünün tercih ettiği etiket türleridir. Sanayi sektörünün daha çok tercih ettiği plastik etiket türü ise yırtılmaz, pürüzsüz ve parlak özelliğinden dolayı metalize etiketlerdir. Demirbaş etiketlemelerinde kullanılan etiket türü ise silvermat türü plastik etiketlerdir. Bu tarz tüm etiketler, hammaddesi gereği ribon baskısına uyumludur.

✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

0 Yorumlar