Modern tıp bilgilerine tamamlayıcı teşhis ve tedavi metodlarını ekleyerek daha doğru teşhis ile daha doğru tedaviler uygulanabileceğine inandığını belirten Anesteziyoloji & Yoğun Bakım ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Ender Vardar, şu açıklamalarda bulundu:
"Önleyici ve koruyucu hekimlik anlamında yapılacak çok şey olduğunu düşünüyorum.
Yoğun Bakım Uzmanı olarak çok ağır bazen komadaki hastaların tedavisiyle uğraşıyorum. Sık sık bazı önlenebilir nedenlere dikkat edilmediği için yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarım oluyor. Sigara nedeniyle ağır akciğer sorunları olan, alkole veya virüslere bağlı karaciğer yetmezliği olan hastalar, önlenebilir boğaz enfeksiyonunun ihmal edilmesi sonucu kalp ve böbrek yetmezliği olan hastalar.
Yakınlarından sıkça duyduğum tek kelime ise 'keşke...'
Aslında ağır hasta durumuna gelmeden önce, yani yoğun bakıma düşmeden önce önleyici ve koruyucu hekimlik anlamında yapılacak o kadar çok şey var ki. Hatta hastalanmadan yaşamak bile mümkün! Unutmayın hastalıkları önlemek, hastalığı tedavi etmekten daha kolay ve ucuzdur."
Peki Ne Yapmalıyız?
Aşağıdaki 9 alışkan bizi birçok hastalıktan korur. Hasta isek de iyileşmeyi hızlandırır. İşte yapmamız gerekenler:
1- Sağlıklı ve dengeli beslenmek: Sağlıklı beslenmek kanseri bile yüzde 40 oranında azaltıyor. Örneğin D vitamini takviyesinin özellikle kışın, güneşin olmadığı zamanlarda alınması bağışıklığı güçlendirerek kanseri, osteoporoza bağlı kemik kırılmalarını, enfeksiyonları önleyebiliyor. Omega 3 desteğinin; kalp damar hastalıklarını, yüksek tansiyonu, depresyonu, hafıza problemlerini, romatizmal sorunları önlediği biliniyor.
2- Sigara ve alkolden uzak durmak
3- Düzenli Egzersiz Yapmak: Düzenli yapılan sporun kilo almayı önlemesinin yanı sıra şeker hastalığını, yüksek tansiyonu hatta bağışıklığı güçlendirerek kanseri önlediği biliniyor.
4- İyi uyumak
5- Belirli zamanlarda sağlık kontrollerine gitmek
6- Omega 3, D vitamini, antioksidanlar gibi besin takviyelerinden faydalanmak
7- Ruhsal detoks yapmak
8- Kendi içimize dönmek, meditasyon yapmak, dua etmek,
9- Önce kendimizi sonra her şeyi affetmek: Değersizlik inancı, suçluluk duygusu, öfke, aşırı kızgınlık, korku, kaygı... Bilinçaltına itilen, bastırılan bu duygular bedensel, zihinsel ve ruhsal hastalıkların önemli nedenlerindendir. Çünkü bu olumsuz duygular stresi arttırıyor, otomatik çalışan hormon ve bağışıklık sistemimizi direkt etkiliyor.
Yapılan bilimsel araştırmalar da kendini sevmeyen, değersiz hisseden, güvensiz, evhamlı, endişeli, sürekli olumsuz düşünen kişilerin hastalıklara daha sık yakalandığını göstermektedir.
✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.
0 Yorumlar