Duman kaynaklı bazı biyokütlelerin de KOAH'a yol açtığının altı çizilirken, erken tedavinin ve tedaviye uyum sağlamanın hayat kurtardığına değinildi.
Toplantılar zincirine Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurdan Köktürk ile İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş konuşmacı olarak katıldı.
KOAH önemli sağlık sorunlarına yol açan ciddi bir hastalık olmasına rağmen, bu konudaki farkındalık seviyesi hala çok düşük. KOAH konusundaki toplumsal farkındalığı artırmak ve KOAH'a karşı mücadeleye dikkat çekmek amacıyla Konya, Eskişehir, Ordu, İstanbul, İzmir ve Antalya olmak üzere 6 farklı ilde düzenlenen "KOAH'ta Aklınızda Kalsın" etkinliği kapsamında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurdan Köktürk ile İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş konuşma yaptı.
KOAH'ta erken teşhis hayat kurtarıyor
KOAH'ın düşünüldüğünden daha yaygın bir hastalık olduğunu ve çok sık ölüm veya sakatlıkla sonuçlandığını belirten Prof. Dr. Nurdan Köktürk şunları söyledi: "KOAH'ın en önemli risk faktörü sigaradır ve sigaraya hiç başlamayarak veya en azından sigarayı bırakarak KOAH riski önemli ölçüde azaltılabilir. Diğer bir önemli husus da erken teşhis ve tedavi. Hastalık erken evrelerde fark edilirse daha kolay kontrol altına alınabilir. Bu yüzden KOAH'ınkine benzer yakınmaları olan hastaların vakit kaybetmeden doktora gitmeleri önemlidir."
Organik yakıt dumanı, egzoz gazları ve hava kirliliği de KOAH riskini artırıyor
KOAH'ın nedenleri arasında sigaranın yanı sıra organik yakıt dumanları, egzoz dumanı ve hava kirliliğinin de olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, şunları söyledi: "Bu gibi dış etkenlerin de etkisiyle akciğerde oluşan zarar zamanla bir iltihaba dönüşüyor. Bu noktada doğru teşhis ve tedavi çok önemli. KOAH'la benzer belirtileri olan astım ve akciğer kanseri gibi başka hastalıklar da olduğu için, burada hekimlerin de hastalarına çok yönlü yaklaşması ve belirtileri iyi değerlendirmesi gerekiyor. KOAH hastaları tedavide çok yönlü düşünmeli ve her türlü faktörü değerlendirmeli. Sigara içen KOAH hastalarının sigarayı bırakmak konusunda da destek alması önemlidir. Örneğin hastaya "sigarayı bırak" demek yerine, bu konuda iç görü sağlanması gerekir. Sigarayı bırakması için neden sigara içtiğini, neden bağımlı olduğunu basitçe anlatmak lazım."
Türkiye'de her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu tahmin ediliyor
Sigara içenlerin %20'sinin KOAH hastası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nurdan Köktürk şöyle devam etti: "Türkiye'de her 5 kişiden birinin KOAH olduğunu tahmin ediyoruz. Dünyadaki KOAH prevelansı ise %5-20 aralığında değişiyor. Sanayi sektöründe veya madende çalışmak riski artırıyor ve bu gruptaki kişilerin progresif nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetleri varsa mutlaka doktora gidip spirometri testi yaptırması gerekiyor. KOAH çok sık görülüyor, sakatlık veya ölümle sonuçlanabiliyor ancak mevcut tedaviler ve önlemlerle KOAH'ı yavaşlatabiliyoruz. Bunun için tedaviye uyum sağlamak ve ilaçları doğru kullanmak önemli. KOAH hastalarının 6 ayda yalnızca %30'u ilaçlarına devam ediyor ve ilaçlara uyum oranı sadece %46-50."
✎ Dileklere kavuşmanın etkili yolunu öğrenmek istiyorsanız tıklayın.
0 Yorumlar